İyi günler değerli uzmanlarımız, ben kuruluşundan beridir gerçek usulde bir kırtasiye işletmekteydim. Ancak basit usulün tüm koşullarını da taşımaktayım. Muhasebecinin yanlış yönlendirmesi ya da yönlendirmemesi doğrultusunda, gerçek usulde vergi mükellefi oldum. Bu ay itibariyle basit usule geçtim. Geçmişe dönük bir dava açmak istiyorum. Muhasebecinin sorumluluğu nedir bu konuda? Aşağıda vergi dairesine verdiğim dilekçe ve yanıtı bulunmakta. Ayrıca ben işlettiğim kırtasiyemi, baştan itibaren basit usulde açamaz mıydım? Bu noktada izlemem gereken hukuki yol konusunda bana destek olabilir misiniz? Şimdiden çok teşekkürler.

Edremit ilçesi Camivasat Mahallesi Gazi Caddesi Numara 69’da bulunan, Kaan Abi Kırtasiye’nin işletmecisiyim. İşyerimi, kırtasiye dükkânı olarak 04.09.2013 tarihinde devraldığım, Gelir İdaresi Başkanlığı Yoklama Fişi’nde de görülmektedir.
Gelir Vergisi Kanunu’nun 47. Maddesine göre, “Basit Usul Vergi Mükellefi Olmak İçin” genel şartları, dükkânımın kuruluşundan itibaren taşımaktayım.
Serbest muhasebeci aracılığıyla, gerçek usulde dükkânımı işlettim ve vergilerimi düzenli olarak ödedim.
Ancak muhasebecim tarafından, sehven gerçek usul olarak yanlış beyanda bulunulduğundan maddi olarak mağduriyetim söz konusudur. Bu yanlış beyanı Aralık 2017 ayında ancak fark ettim.
04.09.2013 tarihinden itibaren, Gerçek Usul vergi mükellefi olarak işlettiğim dükkânım için ödediğim; Aylık Gerçek Usulde Katma Değer Vergilerinin, Üç Aylık Gerçek Usulde Katma Değer Vergilerinin, Muhtasar Stopaj Vergilerinin; muhasebecimin yanlış beyanı nedeniyle tarafıma mahsup edilmesini talep ediyorum.
Belirtmiş olduğum hususlarla ilgili olarak tarafıma yazılı olarak yanıt verilmesi üzere,
Gereğini bilgilerinize saygılarımla arz ederim.

verilen yanıt şudur:

10.01.2018 tarih ve 1800065255 sayılı bimer başvurunuz üzerine Dairemiz kayıtlarının tetkikinde Dairemize 8710250881 vergi sicil numarasıyla 03.09.2013 tarih 28989 sayılı işe başlama/bırakma formu ile işe başlama bildiriminde bulunduğunuz ve ilgili formun mükellefiyet türü bilgilerinin yer aldığı satırlara gerçek usulde vergilendirilecek mükellefler için gerekli olan vergi türlerini işaretlediğiniz, 09.09.2013 tarih 29594 sayılı dilekçe ile de yapacağınız perakende satışlar için ödeme kaydedici cihaz izin yazısı için Dairemize başvuruda bulunduğunuz, ayrıca gerçek usulde vergilendirmeye esas teşkil edecek diğer ödevlerinizi buna uygun şekilde yerine getirdiğinizden dolayı faaletinize başladığınız tarihten itibaren basit usulde vergilendirme ve ödemiş olduğunuz vergilerin tarafınıza mahsubu talebiniz mümkün bulunmamaktadır.
Ayrıca kayıtlarımızın tetkikinden Dairemize vermiş olduğunuz 15.01.2018 tarih 10574 sayılı dilekçenizle basit usule geçmek için yaptığınız başvuruya istinaden 2016 ve 2017 takvim yıllarında elde ettiğiniz alış,şatış ve/veya hasılat tutarlarının Gelir Vergisi Kanununun 48 inci maddesinde yer alan hadlerin altında olması, diğer şartlarıda topluca taşımanızdan dolayı 01.01.2018 tarihinden itibaren basit usulde ticari kazanç mükellefiyetiniz tesis edilmiştir.

İlginize teşekkür eder,esenlikler dileriz.