boşanma esnasında 3.kişinin taraflardan mal satın |
syldrm |
herkese iyi günler..
ben 2005 yılının haziran ayında bir vatandaşdan daire satın aldım..
dairenin bedelini de banka kanalıyla satıcının hesabına aktardım..
daireyi aldıktan 5-6 ay sonra öğrendim ki. ben daireyi almadan önce karı koca arasında boşanma davası açılmış. öğrendiğim kardarıyla bayanın üzerinde bir gayrımenkul ve beyfendinin üzerine bir gayrimenkul varmış.. boşanma müracaatından sonra beyfendi bayanın üzerinde olan tapunun üzerine tedbir kararı aldırmış ve buranın satışını engellemiş.fakat bayan bu işlemi yaptırmamış. dolayısıyla bende 3 .kişi olarak kendileriyle bir tanışıklığım olmadığı için ve durumu bilmediğim için dairenin satışı engelleyecek bir durumunda olmadığı için daireyi gönül rahatlıyla satın aldım. şimdi de daireyi bana satan kişinin eşi bana noterden bir evrak göndermiş ve aldığım daire üzerinde m.k.229. maddeyi talep ediyorum diye yazdırmış. ayrıca daireyi alırken eşlerin boşanacağından haberdar olduğumu belirtmiş.sizden ricam bu nasıl işdir. yani benim herhangi bir sorumluluğum oluyormu yoksa eşler kendi kavgalarının içine beni de mi dahil etmek istiorlar... bana bilgi verirseniz sevinirim saygılar... |
Av.Dilek Kuzulu Yüksel |
Türk Medeni Kanunu
Kanun No : 4721
Kabul Tarihi : 22.11.2001
R.G. Tarihi : 08.12.2001
R.G. No : 24607
**************
2. Eklenecek değerler
Madde 229 - Aşağıda sayılanlar, edinilmiş mallara değer olarak eklenir:
1. Eşlerden birinin mal rejiminin sona ermesinden önceki bir yıl içinde diğer eşin rızası olmadan, olağan hediyeler dışında yaptığı karşılıksız kazandırmalar,
2. Bir eşin mal rejiminin devamı süresince diğer eşin katılma alacağını azaltmak kastıyla yaptığı devirler.
Bu tür kazandırma veya devirlere ilişkin uyuşmazlıklarda mahkeme kararı, davanın kendisine ihbar edilmiş olması koşuluyla, kazandırma veya devirden yararlanan üçüncü kişilere karşı da ileri sürülebilir.
Maddenin son fıkrasında bilertilen şart yerine getirildi ise, yani boşanma davası size ihbar edildi ise, mahkeme kararı size karşı da ileri sürülebilir ve sorumluluğunuz doğabilir.
Saygılar.
|
syldrm |
İlginize teşekkür ederim..
ben daireyi aldığımda böyle bir haber veya bilgi bana ne şifayen nede belge olarak geldi..
sadece bahsettiğim gibi ben daireyi haziran 2005 de aldım. 29. aralık 2005 tarihinde bana noterden bir ihbarname geldi. ihbarnamede daire haziran 2005 tarihinde satılmış ve siz daireyi alırken benim boşanacağımdan haberiniz vardı, bundan dolayı verdiğiniz rakamın yarı bedelininden sizi sormlu tutacağım diordu.
fakat bahsettiğim gibi daireyi almadan önce bana ne sözlü nede yazılı boşanma esnasında olduklarına dair bir bilgi gelmadi..
olay kısaca böyle, bu anlattığım konu çerçevesinde benim bir sorumluluğum olurmu...???
yani boşanma davasının ihbarı bana benim daireyi almadan önce gelseydi mi benim bir sorumluğum olacaktı , yoksa daireyi aldıktan sonra bana böyle bir ihbarın gelmesi karşı tarafa alehimde kullanmak için yeterli olabilirmi ?? |
Av.Dilek Kuzulu Yüksel |
Sayın syldrm,
Öncelikle ilk iletimdeki bir hatayı düzeltmek istiyorum. Boşanma davasının değil ev ile ilgili açılan davanın size ihbar edilmesi gerekiyor. Özür dileyerek düzeltiyorum.
Eve ilişkin uyuşmazlık yani dava size ihbar edilmezse bu uyuşmazlığa ilişkin mahkeme kararı sizi bağlamaz. Karşı taraf ilerde açacağı muhtemel bir davayı size ihbar edecektir ve bu ihbarname ile sanırım sizin "benim haberim yoktu" savunmanızı bertaraf etmek için zemin hazırlamaktadır.
İlerde açılacak bir davada, md. 229 daki şartlar oluşmuş ise ve bu durum ispatlanabilirse davacının davası kabul edilecektir. Maddeye göre , bu dava size ihbar edilir ise, dava neticesinde çıkacak karar sizi de bağlayacaktır. Böyle bir durumda siz uğrayacağınız zararları evi size satan eşten tazmin edebilirsiniz, ancak burada da aranızdaki iç ilişkinin mahiyeti önem arz etmektedir.
Saygılar.
|
syldrm |
Sn.Dilek KUZULU YÜKSEL..
İlk önce ilginize cok tesekkur ederim..
şimdi anlayamadığım şu konu var.
1. benim böyle bir boşanma davasından haberim yoktu.
2.Daireyi alırken paramı banka kanalıyla satıcıya verdim.
3.Daireyi alırken içinde kiracı vardı ve ben kiracıyı cıkartabilmek için gerekli yasal prosüdürü işlettim.(tahliye taahhütnamesi düzenledim noterden,ihtiyaç dolayısıyla aldığıma dair bir ihtarname ) gönderdim.
4.kiracının eski mal sahibine vermiş olduğu depozito miktarını sadece kiracı cıksın diye kendi cebimden ibraname karşılığında verdim.
5.Bu olayları halletmem benim 2-3 ayımı aldı.daha sonra evi komple taadilat yaptım.Bu süre zarfında satıcının boşanacağı eşi bana herhangi bir evrak vs.göndermedi.sadece daireyi aldıktan 6 ay sonra noterden bana böyle bir ihtarname geldi.
şimdi bu olaylar sonrasında da mı benim bir sorumluluğum oluyor??
yani ben daireyi aldıktan sonra mı,yoksa almadan mı boşanacak eşin bana ihtarname gondermesi beni bağlıyor??
birde.. şahısların 2 adet gayrımenkulu varmış birtanesi erkeğin üzerinde bir tanesi de bayanın üzerinde. erkek bayanın üzerindeki tapuya tedbir koyduruyor fakat kadın koydurmuyor.ben erkek üzerindeki tapuyu alıyorum tapu dairesinde de satışa engel bir durum yoktu.
kadın da kendi üzerine olan yeri satmak istior fakat tedbir olduğu için satamıyor. yani bu konuyu kendi aralarında diğer tapu dan halletmeleri gerekmior mu?
ilginize teşekkür erderim saygılar sunarım.. |