Mal Beyanında bulunmama suçu hk. |
muratyc |
Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.
Bir bilgisayarcı tarafından icraya verilmiştim. İcranın bana tebliğinden sonra tanınan yasal süre içinde itiraz etmek amacıyla icra dairesine gittim ve icra hakimliğine itirazımı sundum ve borca itiraz mahkemesi açıldı. Ben de bu nedenle mal beyanında bulunmadım.Sonradan öğrendim ki açtığım bu mahkeme itiraza girmiyormuş ve mal beyanında da bulunmam gerekiyormuş. Dolayısıyla bu sebepten karşı taraf bana mal beyanında bulunmamadan hapis davası açmış. Dava 30.01.2006 tarihinde.Dava tebliği tarafıma yapıldıktan sonra beyanda bulunma amacıyla tekrar icra dairesine gittim. Bana artık bulunamıycağımı sadece borcumu ödersem veya avukat şikayetini geri alma dilekçesini verirse durdurulacağını söylediler. Esnaf olduğumdan dolayı ve şu anda da sıkıntıda olmamdan dolayı borcumu ödeyemedim. Avukatla görüşmem de bunu taksitlendirmesini ve geri alma dilekçesini vermesini.istedim borcumun alt tarafı 1.800 ytl olduğunu bu kadarcık borcun taksitlendirilmeyeceğini , hem icradan hemde bu hapis davasından olan 600 milyonluk avukatlık ücretini peşin verirsem bu dilekçeyi vereceğini söyledi.Mal beyanında bulunulmasının sebebinin icranın yürütülebilmesi için alacaklının ne malım olduğunu bilmesi gerektiği için olduğunu sanıyorum.Ki bu avukat 600 milyon almak için sık sık dükkanıma gelip benimle sohbette ediyor. Yani yazılı olmasında neyim olduğunu biliyor.Şu anki maddi durumumdan dolayı avukatta tutamıyorum.
Benim merak ettiğim şunlar. Cevap verirseniz çok sevinirim.Şimdiden herkese teşekkürler.
1. Mahkeme de bu konularla ilgili bir savunma yaparsam bu cezayı almama şansım var mı?
2. Mahkemede hapis kararı çıkarsa hemen tutuklanıyormuyum?
3. Tutuklama kararı çıktıktan sonra borcun tamamını öder veya mal beyanında bulunursam hapis kararı iptal olur mu? Bunun için karşı taraf avukatının tekrar dilekçe vermesi gerekiyormu ? Yoksa karar kesinleşirse kurtulmanın hiç bir yolu yok mu ?
Herkese çok teşekkürler!
|
muratyc |
Yukarda sorduklarıma ek olarak hapis kararı çıkarsa hapis cezam bitene kadar hapiste olsam veya olmasamda haciz yapılabilirmi? Ben hapisteyken haciz yapılabilirmi?
Tekrar teşekkürler! |
Aslı Yurtlu |
Sayın Muratyc;
Hapis cezasının amacı borçluyu mal beyanında bulunmaya zorlamadır. Siz mal beyanında bulunduğunuz an bu hapis kararı kalkacaktır. Şayet hapse girdikten sonra mal beyanında bulunursanız, kalan cezanızı çekmeden serbest bırakılacaksınız. Hapis cezası kesinleştikten sonra mal beyanında bulunursanız, karşı taraf avukatından ayrı bir dilekçe istenmez. Dediğim gibi cezanın amacı mal beyanında bulunmaya zorlamak olduğundan amaç gerçekleştikten sonra salıverilirsiniz.
İkinci sorunuza verilebilecek cevap ise; Haciz mal beyanında bulunulmasından sonra gelen bir aşamadır. Sizin hapiste olduğunuz süre zarfında her an mal beyanında bulunabileceğiniz ihtimali olduğu için haciz yapılmayacaktır. Ancak hapiste sizi max 3ay tutabilirler. Bundan sonrada sizin mal varlığınız tespit edilmeye çalışılıp haciz gerçekleştirilecektir. SAYGILARIMLA.. |
muratyc |
Açıklamalarınız için çok teşekkür ederim. İçim biraz rahatladı. Bir şey daha danışmak istiyorum. Mahkeme tebliği elime geçtikten sonra İcra dairesine gittiğimde mal beyanımı kalemde çalışanlar kabul etmediler. Bunun için ne yapmam gerekir? Kabul etmediklerinden ben nasıl mal beyanında bulunacağım. Oradaki çalışan zat bana "bu hapisten tek kurtuluşun borcunun tamamını ödemek. Artık mal beyanında bulunma süren geçmiş. Bu saatten sonra bulunamazsın" dedi. Mal beyanımı bu şartlarda nasıl verebilirim? Yine kalememe gitmeliyim yoksa direk icra hakimiyle mi görüşmeliyim?Tekrar teşekkürler! |
Aslı Yurtlu |
Sayın Muratyc;
Öncelikle şunu söylemek isterim ki İcra Dairesinin yapmış olduğu şey, yani sizi geri çevirmesi tamamen kanuna aykırı bir durum. Zira siz hapse girene kadar ve hapisteyken her an mal beyanında bulunabilme hakkına sahipsiniz. "Borcunu ödemeden bu cezadan kurtulamazsın" ne demek? Burda İcra Dairesinin kanunu yanlış uygulaması söz konusudur. Sizin yapmanız gereken, İcra Dairesi tarafından yapılan bu hata için, bir üst merci olan İcra Mahkemesine şikayette bulunmak. Daireye yapacağınız şikayetin bir hükmü olmadığını belirtmek isterim. Şikayetinizi ister sözlü isterseniz de yazılı olarak fakat sadece İcra Mahkemesine yapabilirsiniz. SAYGILARIMLA.. |
Av.Ragıp Atay |
Sayın muratc
Mal beyanını, yasal süresi içersinde vermek zorundasınız. Eğer süresi içersinde mal beyanında bulunmazsanız, 10 gün disiplin hapsi ile cezalandırılırsınız.
Ceza verildikten sonra, borç ödenir ya da borca yeter mal haczedilirse, ceza ortadan kalkar. İcra Müdürü doğru söylemiş. İstediğiniz zaman beyanda bulunmazsınız.
|
muratyc |
Yardımlarınız için çok teşekkürler!!!! Size sonucu bu forumdan bildiririm. Tekrar teşekkürler! |
muratyc |
Ragıp Bey'e ve Aslı Hanım'a ilgilerinden dolayı teşekkür ederim. Dükkanım olduğu iş merkezinin avukatıyla da görüştüm. Kendisi de Ragıp Bey'in söylediklerini iletti. Bu gün zaten durumu alacaklı avukatı ile çözdük. Davaya devam edip tutuklanma halinin ertelenmesini istediler. Bizde borç için yeni bir süre alıp ŞİMDİLİK olayı tatlıya bağladık. Tekrar teşekkürler! |
Aslı Yurtlu |
Sayın Ragıp Bey;
Ben bu sorunun yanıtını İİK m.76'da aradım. Ancak siz İİK m. 337'ye dayanmışsınız. Sonuçta m.76'da da mal beyanında bulunmayan borçlunun mal beyanında bulununcaya dek hapisle tazyik edileceğine değinmiş. Bu konuda beni aynınlatırsanız çok mutlu olurum. SAYGILARIMLA.. |
Kaan V. |
İzninizle bir soru da ben sormak istiyorum.
Bende Aslı hanım gibi düsünmüştüm ancak yanlış anlamıyorsam İİK m. 337, İİK m. 76'ya nazaran daha özel bir hüküm oluyor. Peki alacaklının aynı anda hem İİK 337 hemde İİK 76'ya göre şikayette bulunması mümkünmüdür?
İİK 337'de 10günlük bir hapis cezasi öngörülmüş, 76da ise süresi en fazla üç ay olabilecek bir hapis cezası öngörülmüş. İki maddenin aynı anda uygulanmasına engel varmıdır?Önce İİK 337'ye dayanarak şikayette bulunan alacaklı, borçluyu 10gün hapiste yatırdıktan sonra tekrar 76ya dayanarak şikayette bulunabilirmi(3 aylık hak düşürücü sürenin geçmediğini farz edersek)?
Araştırdım ama bulamadım ama net bir cevap bulamadım yardım edeceğinizi ümit ediyor teşekkür ediyorum |
Aslı Yurtlu |
Sayın V.;
Sizin belirttiğiniz gibi bir durum yani önce İİK m.337, daha sonrada m.76'ya gidilmesi borçlu için çok ağır sonuçlar doğurmakla beraber, alacaklının da hakkını kötüye kullanması demek olacaktır diye düşünüyorum. Alacaklı için m.337 daha lehe bir durum. Ancak madde hükmüne göre ceza borç ödenirse ya da yeterli mal haczedilince düşüyor. Yani her halde bu maddenin uygulanmasıyla zaten alacaklı amacına ulaşacaktır diye düşünüyorum. Yani sonrasında birde m.76'yı öne sürmek pek de iyi niyetli olmayacaktır diye düşünüyorum. SAYGILARIMLA.. |