Av.Fırat Bayındır |
2926 sayılı Tarımda kendi adına ve hesabına çalışanlar sosyal sigortalar K. göre kendi arazisinde veya kiaraladığı arazide tarım faaliyetinde bulunanlar,tarımsal hayvancılıkla uğraşanların bu kanun kapsamında zorunlu olarak Bağ-Kur kapsamında olmaları, sigorta tescilinin Bağ_kur tarafından resen de yapılması gerektiği belirtilmiştir.
1978 yılında tarım koopertaifi üyeliğinizin,1987 de ziraat odası kaydınızın olması ve bu döenmelerde faaliyetleriniz dolayısıyla bağkur primlerinin kesilmesi nedeniyle öncelikle bulunduğunuz yer Bağ_Kur İl Md.ne elinizdeki Birlik ve oda kayıtları ve prim kesildiğini gösteren makbuzları da ekleyerek müracaat edin.
aşağıdaki örnek kararlar size yol gösterebilir. Yine de bir avukat ile görüşmeniz yararlı olacaktır.
HG 00, E: 2002/21-69, K: 2002/000044, Tarih: 06.02.2002
[*]TARIM BAĞ-KURLULUĞU [*]İSPAT
Tarım Bağ-Kurluluğun kanıtlanması yönünde zirai kuruluşların kayıtları karine olarak kabul edilirler. Bu karinenin aksi aynı güçte kanıtlarla çürütülmelidir. Dava konusu olayda davacının Ziraat odası ve Tarım Kredi Kooperatifi yazılar gereği tarımsal faaliyette bulunduğu açıkça belli olmaktadır. Belirtilen karinelerin aksi kanıtlanmamıştır. Bu durumda davacının istemlerinin reddi gerekir
(2926 s. TÇK. m. 2, 10)
Taraflar arasındaki "kurum işleminin iptali" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Sakarya İş Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 19.04.2001 gün ve 2000/191 E- 2001/68 K. sayılı kararın incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 21.Hukuk Dairesinin 07.05.2001 gün ve 2001/3467-3542 sayılı ilamı ile; (...Davanın yasal dayanağını oluşturan 2926 sayılı yasanın 2.maddesi uyarınca kendi adına tarımsal faaliyette bulunanlar ve kazanç sağlayanlar zorunlu olarak sözü edilen yasa uyarınca sigortalı sayılırlar.
Öte yandan sözü edilen yasanın 10.maddesine göre Tarım Bağ-Kurluluğun kanıtlanması yönünde zirai kuruluşların kayıtları karine olarak kabul edilirler. Bu karinenin aksi aynı güçte kanıtlarla çürütülmelidir. Dava konusu olayda davacının Ziraat odası ve Tarım Kredi Kooperatifi yazılar gereği tarımsal faaliyette bulunduğu açıkça belli olmaktadır. Belirtilen karinelerin aksi kanıtlanmamıştır. Şu durumda davacının istemlerinin reddi gerekirken aksine hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle,yeniden yapılan yargılama sonunda, mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
TEMYİZ EDEN : Davalı vekili
HUKUK GENEL KURULU KARARI
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre,Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
S O N U Ç : Davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı H.U.M.K.nun 429.maddesi gereğince BOZULMASINA, 06.02.2002 gününde oybirliği ile karar verildi.
----------------------------
HD 21, E: 2003/003659, K: 2003/004673, Tarih: 15.05.2003
[*]SİGORTALILIĞIN BAŞLANGICI VE ZORUNLU OLUŞU [*]SİGORTALILARIN KAYIT VE TESCİL YAPTIRMA ZORUNLULUĞU [*]TESCİLDE ESAS ALINACAK KAYITLAR
Davanın yasal dayanağı 2926 sayılı Yasaya göre başka bir sosyal güvenlik kuruluşu kapsamında veya bir işverene hizmet akdi ile bağlı olmaksızın tarımsal faaliyette bulunan erkeklerin 22 yaşını doldurmaları ile zorunlu tarım Bağ-Kur sigortalısı olacakları anlaşılmaktadır. Hak ve yükümlülüklerin tescil tarihini takip eden aybaşından başlayacağı Kuruma kayıt ve tescil yaptırmayanların tescil işlemlerinin re'sen yapılacağı, tescilde esas alınacak kayıtların muhtarlık, belediye, Valilik tarım kredi kooperatif kayıtları vs. olacağı belirtilmiştir. Bu suretle sigortalı olmak hak ve yükümlülüğünden vazgeçilemez.
(2926 s. TÇK. m. 2, 5, 7, 10)
Davacı murisi Şevket K.'un 1.6.1998-26.1.2000 tarihleri arasında SSK sigortalılığı ile çakışan süreler haricinde tarım Bağ-Kur sigortalısı olduğunun tesbitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin reddine karar vermiştir.
Hükmün davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Sultan Karagün tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
KARAR
Davacı murisi Şevket'in 1968-2000 tarihleri arası zorunlu SSK sigortalılığı ile çakışma harici sürelerde tarım Bağ-Kur'lu olduğunun tesbitini istemiştir.
Mahkemece SSK hizmetleri baskın olduğu, ürettiği ürünlerden dolayı tevkifat yapılmasının Bağ-Kurluluğu gerektirmeyeceği düşüncesi ile talebin reddi usul ve yasaya uygun bulunmamaktadır.
Davanın yasal dayanağı 2926 sayılı Yasanın 2, 5, 7 ve 10. maddelerinde başka bir sosyal güvenlik kuruluşu kapsamında veya bir işverene hizmet akdi ile bağlı olmaksızın tarımsal faaliyette bulunan erkeklerin 22 yaşını doldurmaları ile zorunlu tarım Bağ-Kur sigortalısı olacakları anlaşılmaktadır. Hak ve yükümlülüklerin tescil tarihini takip eden aybaşından başlayacağı Kuruma kayıt ve tescil yaptırmayanların tescil işlemlerinin re'sen yapılacağı, tescilde esas alınacak kayıtların muhtarlık, belediye, Valilik tarım kredi kooperatif kayıtları vs. olacağı belirtilmiştir. Bu suretle sigortalı olmak hak ve yükümlülüğünden vazgeçilemez.
Somut olayda, davacı murisinden 1997-1998 yıllarında tevkifat yapıldığı, 1979 yılından beri sürekli devamedegelen kooperatif kaydının olduğu, tanık beyanlarına göre de tütün, buğday ekerek geçimini sağladığı, bu arada boşta kalınan dönemlerde SSK'da çalıştığı da sabittir. Bu durumda davacı murisinin 1.6.1998-26.1.2000 tarihleri arası zorunlu SSK sigortalılığı haricinde tarım Bağ-Kur sigortalısı olduğunun kabulü gerekirken aksi gerekçelerle davanın reddi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 15.5.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi.
|