 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Adli sicil kaydı silme |
patella |
Herkese merhaba benim 2001 senesinde asliye ceza mahkemesinden kacakcılık sucundan para cezası aldım , parayı da faiziyle ödedim. Benim suçumu devlete karşı işlenmiş suc saydılar ve 2004 senesınde yedek subay adayıyken sabıkamdan dolayı er olarak askerlımı yaptım.şimdi ise sabıka kaydımdan dolayı memurluk yapamıycam soylenıyor ben öğretmenım öğretmen ataması cıın basvurabılırmıyım yada adlı sıcıl kaydım silinebilirmi ? ve adlı sıcıl kaydımın sılınmesı için neyapabılırım sımdıden tesekkur ederım. |
omercelikkol |
Savcılığa dilekçeyle başvurun yeni TCK'ya göre infaz gerçekleştiği için sabıkanız silinir. Öğretmenlik içinde engel olmaz. Sabıkayı sildirdikten sonra. |
Av.Dilek Kuzulu Yüksel |
Cezanız infaz edilmiş olduğu için adli sicil kaydınız silinir, arşive alınır. Bunun için cezayı veren mahkemeye (Savcılığa değil) , ilamın özetini ( tarihini, esas ve karar sayısını) de yazarak bir dilekçe ile başvurmanız yeterlidir.
Saygılar.. |
omercelikkol |
Sayın patella
647 sayılı yasa yürülükte iken bu kanunun 7.maddesinden dolayı Sayın Av.Dilek Kuzulu Yüksel'in dediği gibi size cezayı veren mahkemeye başvurmanız gerekirdi.(memnu hakların iadesi)
Ancak 647 sayılı yasa yürürlükten kaldırıldı. Adli sicil yönetmeliğinin 11. maddesi gereği sizin sabıka kaydınızın re'sen ilinme işlemi adli sicil istatistik genel müdürlüğünce yapılması gerekirken yapılmamış. Bu yüzden Cumhuriyet Başsavcılığına (mahkemeye değil) dilekçeyle (sabıka kaydınızla birlikte) başvuracaksınız. Savcılık infazın tamamlandığına dair bildirimi genel müdürlüğe bildirecek, genel müdürlükte sabıka kaydınızı silerek arşiv kaydına alacaktır. Öğretmen olmanızda da hiçbir sakınca yoktur.
|
Av.Dilek Kuzulu Yüksel |
Adli Sicil Yönetmeliği
Madde 11 - Adlî sicildeki bilgiler; cezanın veya güvenlik tedbirinin infazının tamamlanması, ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık, ceza zamanaşımının dolmasına ilişkin bildirme fişinin Genel Müdürlükteki merkezi sisteme girilerek güncellenmesini müteakip Genel Müdürlük tarafından silinerek arşiv kaydına alınır.
Genel af halinde silme işlemi Genel Müdürlükçe re'sen yapılarak kayıtlar arşive alınır.
İlgilinin ölümü halinde, kişinin ölümünü tevsik eden resmî belgenin Genel Müdürlüğe ulaşmasını müteakip adlî sicil kaydı tamamen silinir.
Ceza infaz kurumlarındaki hükümlü ölüm bilgileri ise nüfus kayıt bilgileri ile birlikte en geç üç gün içinde ilgili Cumhuriyet başsavcılıklarınca Genel Müdürlüğe bildirilir.
Türk vatandaşları hakkında yabancı mahkemelerce verilmiş olup Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) bendine göre adlî sicile kaydedilen hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkûmiyet hükümleri, kesinleştiği tarihten itibaren mahkûmiyet kararında belirtilen sürenin geçmesiyle, Genel Müdürlükçe adlî sicil kayıtlarından çıkartılarak arşiv kaydına alınır. Adlî para cezasına mahkûmiyet hükümleri ile cezanın ertelenmesine ilişkin hükümler, adlî sicil kaydına alınmadan doğrudan arşive kaydedilir.
quote:Adli sicil yönetmeliğinin 11. maddesi gereği sizin sabıka kaydınızın re'sen ilinme işlemi adli sicil istatistik genel müdürlüğünce yapılması gerekirken yapılmamış. Bu yüzden Cumhuriyet Başsavcılığına (mahkemeye değil) dilekçeyle (sabıka kaydınızla birlikte) başvuracaksınız. Savcılık infazın tamamlandığına dair bildirimi genel müdürlüğe bildirecek, genel müdürlükte sabıka kaydınızı silerek arşiv kaydına alacaktır. |
Ömer Bey, madde metninden böyle bir sonucu nasıl çıkardığınızı izah edebilir misiniz lütfen?
Cezaların İnfazı Hakkında Kanun (MÜLGA 29.12.2004)
Kanun No : 647
Kabul Tarihi : 13.07.1965
R.G. Tarihi : 16.07.1965
R.G. No : 12050
**************
Cezaların infazında tebligat:
Madde 7 - (Değişik madde: 28/07/1999 - 4421/9 md.)
Mahkeme ilamında yazılı hürriyeti bağlayıcı cezanın çektirilmesi için yapılan davetin veya para cezasının ödenmesi için çıkarılan ödeme emrinin tebliği, hükümde gösterilen adrese yapılır. Hükümlü bu adreste yaptığı değişiklikleri mahkemesine ve nezdindeki Cumhuriyet Başsavcılığına bildirmek zorundadır. Aksi takdirde, hükümde gösterilen adrese yapılan tebligat geçerlidir.
Bahsini ettiğiniz yürürlükten kalkan kanunun bu madde metnini de yorumlamanızı ve konuyla alakasını izah etmenizi rica ediyorum. |
Av.Dilek Kuzulu Yüksel |
Ömer Bey zahmet olmaz ise, bir önceki iletimdeki madde metinlerini yorumladıktan sonra, bir de aşağıdakini yorumlayabilir misiniz? (Lütfen)
Adli Sicil Kanunu
Kanun No : 5352
Kabul Tarihi : 25.05.2005
R.G. Tarihi : 01.06.2005
R.G. No : 25832
**************
GEÇİCİ MADDE 2. - (1) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte, Adalet Bakanlığı Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce toplanmış olsun veya olmasın, suç tarihi itibarıyla bu Kanunun yürürlük tarihinden önceki kayıtlar hakkında, 3682 sayılı Kanuna göre süre yönünden silinme koşulu oluşanlar silinir; diğer kayıtlar için bu Kanun hükümlerine göre işlem yapılır. Anayasanın 76 ncı maddesi ile özel kanun hükümleri saklıdır.
(2) Birinci fıkra gereğince işlem yapılarak arşive alınan kayıtlar hakkında, 3682 sayılı Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen sürelerin dolduğu veya ertelenmiş olan hükmün esasen vâki olmamış sayıldığı hallerde bu tarih esas alınarak, Anayasanın 76 ncı maddesi ve özel kanunlarda sayılan suç ve mahkûmiyetler dışındaki kayıtlar için ilgilinin, Cumhuriyet Başsavcılığının veya Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünün talebi üzerine hükmü veren mahkemece veya talep edenin bulunduğu yer asliye ceza mahkemesince arşiv kaydının silinmesine karar verilir.
|
omercelikkol |
Sayın Av.Dilek Kuzulu Yüksel
647 sayılı yasanın 7.maddesi aşağıdadır. Sizin 7.madde dediğiniz hükmü nereden aldınız onu bilemiyorum. Başbakanlığın mevzuat bankasındaki 647 sayılı yasanın adresini veriyorum oraya bakabilirsiniz.
(https://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/mevzuat/metinx.php?mevzuatkod=5.5.647&sourceXmlSearch=)
Bildiginiz gibi daha önce 647 sayılı yasadan dolayı sabıka kaydının silinmesi için cezayı veren mahkemeye başvurulması gerekirdi. 647 sayılı yasanın 7-b maddesi aynen şöyle;"..... ilgilinin veyahut Cumhuriyet Savcısının veya Adli Sicil Müdürlüğününün talebi üzerine, adli sicildeki hükümlülük kaydının mahkemece silinmesine karar verilir....."
Ancak bildiğiniz gibi 647 sayılı yasa 5275 sayılı Kanunun 122 nci maddesiyle 1/4/2005 tarihi itibariyle yürürlükten kaldırılmış. Bundan dolayı Adli sicil Kanunu ile yönetmelik değiştirildi.
Yönetmeliğin 11. maddesi; Adlî sicildeki bilgiler; cezanın veya güvenlik tedbirinin infazının tamamlanması, ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık, ceza zamanaşımının dolmasına ilişkin bildirme fişinin (Yerine Getirme Fişi Ek-3:Hürriyeti bağlayıcı cezalar ile para cezalarının infaz edildiğini, fer'i cezalarda, güvenlik tedbirlerinde sürenin bittiğini, para cezalarının hürriyeti bağlayıcı cezaya çevrildiği hallerde infazın bittiğini bildiren fişi,) Genel Müdürlükteki merkezi sisteme girilerek güncellenmesini müteakip Genel Müdürlük tarafından silinerek arşiv kaydına alınır.
Yani arkadaşın durumu için yerine getirme fişi yani ek:3'ün adli sicil istatistik genel müdürlüğüne savcılıkca gönderilmesi gerekir. ek:3'e internetten bakabilirsiniz. ek:3'te savcının imzası ve mührü var. Hakimin imzalayacağı herhangi bir şey yok.
1-Bildirme Fişlerinin Düzenlenmesi, Sisteme Girilmesi ve Verilerin Transferinde Dikkat Edilecek Hususlar ile Genel Müdürlüğe Gönderilecek Tâli Karar Fişleri hkkında 2006/54 sayılı genelgenin adresine buradan ulaşabilirsiniz.
https://www.adli-sicil.gov.tr/Genelgeler/genelge_1.htm
2-Adli sicil yönetmeliği ve eklerine buradan ulaşabilirsiniz. https://www.adli-sicil.gov.tr/yonetmel.htm
bu arada 647 yasanın 7. inci maddesi aynen şöyle; #8211; (13/7/1965 tarih ve 647 sayılı Kanunun hükmüdür.)
A) Kabahat ile mahküm olan kimse hüküm tarihinden itibaren bir sene içinde bir cürüm veya evvelki hükmün verildiği mahaldeki asliye mahkemesinin kazası dairesinde diğer bir kabahatten dolayı aynı cinsten veya daha ağır bir cezaya,
B) Zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlarla, ağır hapis veya beş yıldan fazla hapis cezasını müstelzim suçlar haricinde kalan bir suçtan dolayı mahküm olan bir kimse, hüküm tarihinden itibaren beş sene içinde işlediği bir cürümden dolayı evvelce verilen ceza cinsinden bir cezaya veyahut hapis yahut ağır hapis cezasına mahküm olmadığı takdirde, ilgilinin veyahut Cumhuriyet Savcısının veya Adli Sicil Müdürlüğününün talebi üzerine, adli sicildeki hükümlülük kaydının mahkemece silinmesine karar verilir.
2 #8211; 3/5/1973 tarih ve 1712 sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya değiştirilmiş olan hükümlerin metinleri: (Madde numaraları: 2, 4, 5, 6, 9, 14, 18, 19)
|
Av.Dilek Kuzulu Yüksel |
Ömer Bey, siz baya geçmişe gitmişsiniz. 647 sayılı Kanunun 7. maddesi 28.07.1999 tarihinde değiştirilmiş, ve yürüklükten kalkmadan önceki son halini yukarıdaki iletimde belirttiğim şekilde almıştır.
İsterseniz önce bunu bir araştırın.
Verdiğiniz linkler için teşekkür ederim lakin kaynak sıkıntım bulunmamaktadır.
Adli Sicil Kanunu'nun (Yeni) 11. maddesi bu yasa yürürlüğe girdikten sonraki sicil kayıtlarının ilgilinin müracaatına gerek kalmaksızın silinmesine ilişkin düzenlemeyi içermektedir. Bu maddeye göre, ilgilinin müracaat etmesi bile gerekmemektedir. Fişlere ilişkin genelgeler hükümlüleri değil personeli ilgilendirmektedir. Yoksa Adalet Bakanımız Sayın Cemil Çiçek genelgenin sonunda "Konularında gereken dikkat ve özenin gösterilmesini rica ederim" derken personeli değil de hükümlüleri muhatap alıyordu acaba, ne dersiniz?
Adli Sicil Kanunu'nun (Yeni), geçici 2. maddesi ise, kanun yürürlüğe girmeden önceki kayıtlar için düzenlenmiş bir maddedir. Sayın patella nın durumunu ilgilendiren madde bu maddedir. Ben o nedenle özellikle bu madde hakkındaki görüşleriniz esirgememenizi rica ediyorum.
Saygılar. |
omercelikkol |
Sayın Av.Dilek Kuzulu Yüksel
5352 sayılı yasa yürürlüğe girmeden önceki suçlar için süre yönünden silinme koşulu oluşanların re'sen silinmesi gerekir. Yani sayın patellanın başvurmasına gerek yoktur. Ancak sayın patella sabıka kaydım hala silinmemiş diyor. Siz silinmesi için tekrar mahkemeye başvurman gerekir diyorsunuz. Bende diyorum ki; 25.05.2005 tarihinden önceki suçlar için mahkemeye başvuru gerekmiyor. Şimdiki suçlar içinde artık herhangi bir kuruma başvuru gerekmiyor. geçici 2.madde de "3682 sayılı Kanuna göre süre yönünden silinme koşulu oluşanlar silinir." eski kanuna göre yapılacak işlem sadece süre açısından yoksa memnu hakların iadesi açısından değil. YANİ AMHKEMYE KARARINA GEREK YOK. Yani re'sen işlem yapılmamışsa, Sayın patella savcılığa başvuracak savcılık dosyayı inceleyecek, koşulları sağlıyorsa, eski yasaya göre süre yönünden silinmesi gerekiyorsa ek:3'ü doldurup adli sicil istatistik genel müdürlüğüne gönderecek. Burada sayın patella mahkemeye neden gidecek onu anlayamadım.
Genelgeyi örnek vermemin sebebi resmi prosedür açısından yoksa vatandaş açısıdan değil. Sayın patellanın sabıkası silinmemişse ortadan bir sorun var demektir. Yapacağı tek şey savcılığa (mahkemeye değil.)gidip soracak neden sabıka kaydım re'sen silinmedi. Savcılık bakacak silinme koşullarını taşıdığı halde silinmemişse ek:3 doldurup gönderecek.
ŞİMDİ SAYIN PATELLA MAHKEMEYE NEDEN GİDECEK ONU ANLAMADIM.
|
Av.Dilek Kuzulu Yüksel |
quote:5352 sayılı yasa yürürlüğe girmeden önceki suçlar için süre yönünden silinme koşulu oluşanların re'sen silinmesi gerekir. |
Bu hususta hemfikiriz Sayın Ömer Çelikkol, geçici 2. madde bu hususu düzenliyor ki maddeyi yukarıda eklemiştim.
Ancak, sayın patellanın ve Adli Sicil Kanunu yürürlüğe girmeden önceki cezadan dolayı adli sicil kaydı silinmesi gerekirken silinmemiş olan her bir kişinin yapması gereken hükmü veren mahkemeye başvurmaktır. Bu başvurudan sonra, ilgilinin yapması gereken başkaca bir işlem bulunmamaktadır, şartları oluşmuşsa şahsın adli sicil kaydı silinecektir. Mahkemeye sadece başvuru için gidilecektir. Yeni Adli Sicil Yasası'nın yürürlüğe girmesinden sonra, birçok müvekkilimin adli sicil kaydını bu şekilde sildirdik, bunu da belirtmek isterim.
Siz kendi bilginizin doğru olduğuna inanıyorsunuz ben de kendi bilgilerimin. Sanıyorum diğer tartışmalardaki gibi bunda da bir sonuca varamayacağız.
Sizden son bir şey rica ediyorum, inanın çok merak ettim,profilinizde kamu yöneticisi olduğunuzu belirtmişsiniz, Hukuk fakültesi mezunu musunuz bunu öğrenmek istiyorum.
Saygılarımı sunuyorum.
|
omercelikkol |
Dilek hanım 2 hafta önce arkadaşım 2000 yılında almış olduğu bir cezadan dolayı sabıka kaydının silinmesi için ıspartada mahkemeye başvurdu. Mahkeme artık sabıka kaydı ile ilgili tüm iş ve işlemler ile ilgili olarak savcılığın işlem yapacağını kendilerinin birşey yapmalarının mümkün olmadığını söyledi. Arkadaş da savcılığa başvurdu. Savcılık dosyayı mahkemeden istedi ve inceledi. Eski kanundan dolayı henüz silme için gerekli süre dolmadığını ve 28 mart 2006 da dolacağını belirtti. 28 Mart 2006 da re'sen silineceğini kendisinin başvurmasına gerek olmadığı belirttiler. Demekki farklı illerde farklı uygulama var. Ancak ben hem ıspartada hem de abimin (başka bir ilde başsavcı) yaptığının daha doğru olduğunu söylüyorum.
Sabıka kaydı her ne kadar ceza hukuku ile ilgili ise de işleyiş açısından idare hukuku alanına giren yönleride var. Bu konuda genelgenin olması zaten bunu gösteriyor. Bu açıdan ilgileniyorum. İlgilendiğin alan ceza hukuku ve idare hukuk ilişkisi. Merakınızı gidereyim hukuk mezunu değilim ama kamu yöneticisiyim ve kamu yönetiminde master yapıyorum. Farklı düşünmek gayet doğaldır. Aslında olması gerekende budur. Ben benimle aynı şeyleri düşünenlerle birlikte olmaktansa benden farklı düşününlerin yanımda olması için para bile vermeye razıyım. tıpk voltair gibi. Ancak sizde de gördüğüm hukuk elitizminden dolayı üzüldüm. (abimde de aynı huy var.) Hukuk alanına sadece hukuk fakültesi girmez. Öyle olsaydı kamu yönetimi mezunlarının idari yargı hakimi olamamaları gerekirdi. hukuk = hukuk fakültesi mezunu anlayışının yanlış olduğunu düşünüyorum.
Sizin müvekkilleriniz için mahkemeye gitmenizi bilemem ama sizin bu yaptığınızı savcılığın yapması gerektiğini düşünüyorum. Kanun çıktıktan sonra sayısal ortamda tarayıp, silinmesi gerekenler ile ilgili ek:3 doldurup göndermeleri gerekirken malesef bu işlem çoğu yerde yapılmadı. kişilerin başvurusu beklendi. Savcılığın dosyayı isteyip dosya üzerinden işlem yapması gerekir. Ancak lehe hüküm için mahkemeye başvurmuş ve ek karar aldırmışsanız. o zaman mahkemeye müracaat gerekir.
Bu arada en içten saygılarımla. |
Av.Dilek Kuzulu Yüksel |
Ömer Bey, öncelikle, uygulamadaki farklılık kanunların çok yeni olmasından ve örneklerinin az görülmesinden kaynaklanmakta diye düşünüyorum. Benim müvekkilerim adına eski hükümlerinden dolayı adli sicil kaydının silinmesi için başvurduğum mahkemelerden hiçbiri artık bu işlemi biz yapmıyoruz, savcılığa götürün demedi, aksine başvurumuz kabul edildi ve şartları oluşmuş olanlar silindi. Benim de geçici 2. maddeden çıkardığım yoruma göre olması gereken budur. Tartışma bu noktada tıkandığı için devam etmeyeceğim.
Ben sizin hukukçu olup olmadığınızı, üye profilinize göre uzmanlık alanınıza girmediğini düşündüğüm bir konuda tartışabilme cesaretini gösterdiğiniz için, gerçekten sadece meraktan sormuştum. Amacım hukukçu ayrımı yapmak değil bunun altını çizerek belirtmek isterim.
Farklı görüşler ileri sürülmesi elbette gerekli ve faydalıdır, en azından insanları düşünmeye ve araştırmaya sevk etmektedir.
Ancak hukuk oldukça geniş kapsamlı bir alandır. Hukuk fakültelerinde çoğu insanımızın düşündüğü gibi sadece kanunlar ezberletilmez öğrencilere, teorik bilgi ile birlikte bu bilginin somut olaya uygulanması, kanun yorumlama, karar tahlil edilmesi gibi pratiğe dayalı dersler verilir. Hukuk fakültesi dışında, alanlarına göre hukuk dersi veren fakülteler de mevcut, ancak bu asla hukuk fakültesinde verilen eğitimin yerini tutamaz ve buradan mezun olan insanları hukukçu da yapmaz. Bu nedenle de, özellikle uygulama ve kanun yorumlama hususunda işin uzmanına bırakılması gerektiği kanaatindeyim. Bu düşüncemi hukukçu ayrımı olarak nitelendiriyorsanız takdir sizin.
Saygılar.
|
tolga55 |
Merhaba sayin yetkililer, konulari okudum ama benim basvurum reddedildi, şimdi bana mahkemeden verilen RED kararini oldugu gibi yazmak istiyorum.
Antalya 7. asliye ceza Mahkemesi.
Hakim : ................
Yazi İşl Md.:...........
Sanık ...................... tarafından 14.12.2005 tarihli dilekçesinde, 01.12.2005 tarihli sabıka kaydında Antalya 7. asliye ceza mahkemesinin 28.01.2004 tarihli ve 2003/1097 esas ve 2004/117 nolu ilamın silinmesine ilişkin talebi tetkik olundu.
Gereği düşünüldüSanik ....................'ın sabıkasına konu Antalya 7.Asliye ceza Mahkemesinin 28.01.2004 tarih ve 2003/1097 Esas ve 2004/117 karar nolu ilamı ile 3167 sayılı konunun 16/1 maddesi gereğince 2.2250.000.000 TL APC ile cezalandırıldığı, cezasının 05.04.2004 tarihinde kesinleştiği, kararın 04.02.2005 tarihinde infaz edildiği, dolaysıyla adli sicil kaydının silinmesi için gereken süre geçmediğinden talebin REDİNE,
Kararın sanığa tebliğine,
Sanık vekilinin bugünden itibaren veya kararın tebliğ tarihinden itibaeren 7 gün içerisinde mahkememize dilelçe vererek veya mahkememiz katibine sözlü müracaat ile tutanak tutturmak sureti ile Antalya Nöb.Ağır ceza mahkemesine itirazı hakları bulunduguna, Evrak üzerinde yapılan inceleme sonunda itirazı kabil olmak üzere, talbe uygun olarak karar verildi. 15.12.2005------------------------------------------------------------------------------
Ben hiç bir yere başvurmadım şimdi bekliyorum 5 yıl dolmasını ama bazen önüme engel oluyor bu sabıka acaba sizlerin değerli bilgileri dogrultusunda, bunu gerçekten sildirmem mümkün DEĞİLMİ? yani verilen karar doğrumudur? veya başka sildirmek için ne yapabilirim?
Saygilarimla |
Av.Ragıp Atay |
Bu konu üzerine, infaz savcılığının görüşünü almak istedim.
Para cezaları yerine getirildğinde, sabıka siliniyormuş. Hapis cezaları için sürenin dolmasını bekliyorlarmış.
Dilek Hanımın dediği gibi, yeni bir uygulama. Daha oturmadığı için kim ne yapacağını bilmiyor |
omercelikkol |
Sayın patella mahkeme kararı kendi içinde çelişki barındırıyor. mahkeme kararda ....04.02.2005 tarihinde infaz edildiği... diyor.
adli sicil kanunun geçici ikinci maddesinde eski adli sicil Kanuna göre süre yönünden silinme koşulu oluşanlar silinir; diğer kayıtlar için bu Kanun hükümlerine göre işlem yapılır diyor. yeni adli sicil kanununun 9. inci maddesinin a fıkrası Cezanın veya güvenlik tedbirinin infazının tamamlanması, halinde Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce silinerek, arşiv kaydına alınır. diyor yasa gayet açık mahkeme kararında 04.02.2005 tarihinde infaz edilmiş diyor. öyleyse sabıka kaydınızın silinmesi gerekir. itiraz edin. ragıp beyin dediği gibi uygulama yeni olduğu için sorun var. itirazla sorunuzu çözebilirsiniz. |
kaisersose |
Eski yasaya göre "Silinme koşulu"nun oluşması için, İNFAZ TARİHİNDEN İTİBAREN gerekli olan sürenin geçmesi gerekir. Yani 2001 yılında infaz edilen ve eski yasaya göre sabıkadan silinmesi için 5 yıl gereken ağır para cezası ilamının şu an silinmesi mümkün değil. Ama bu sabıkanın arşiv kaydına alınması mümkün. Sabıka kaydı öncelikle başvuru üzerine Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından arşiv kaydına alınacak, daha sonra infaz tarihinden itibaren gerekli süre geçtiğinde de re'sen silinecek. Silinme koşulları süre bakımından oluşan ilamlar ise cezayı veren mahkemeler tarafından karar verilmek veyahut yine Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından silinmek suretiyle sabıka kaydından silinecek. Esas olan sabıka silme konusunda mahkemelerin yetkili olmasıdır. Ancak Adli Sicil ve İstatistik kanunu hazırlanırken bunun mahkemelere getireceği yük düşünülerek Adli Sicil ve istatistik genel müdürlüğüne geçici olarak 5 yıl süreyle bu yetki verilmiş. Zaten yeni ceza yasasına göre alınan cezalar infaz edildiklerinde re'sen arşiv kaydına alınacağı için yeni cezalar bakımından böyle bir problem yok. |
omercelikkol |
sayın kaisersose
"Eski yasaya göre "Silinme koşulu"nun oluşması için, İNFAZ TARİHİNDEN İTİBAREN gerekli olan sürenin geçmesi gerekir. Yani 2001 yılında infaz edilen ve eski yasaya göre sabıkadan silinmesi için 5 yıl gereken ağır para cezası ilamının şu an silinmesi mümkün değil." diyorsunuz.
neye dayanarak söylediğinzi açıkçası anlamadım. böyle bir durumun olması iki açıdan mümkün değil.
1-eğer adli sicil kanunu dediğiniz anlama gelse bile kişiler lehe kanun uygulaması isteyerekte sabıka kaydını sildirebilirler. lehe hüküm uygulamasından herkes mahkemeye başvuracağından dolayı mahkemelerin iş yükü artardı böyle bir düzenlemede mantıksız olurdu.
2-anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olurdu. örneğin 30 mayıs 2005 tarihinde cezası kesinleşen ve ağır paraya çevrilen bir kişinin sabıka kaydı 5 yıl sonra silinecek. 1 gün sonra 1 haziran 2005 tarihinde aynı cezayı alan kişinin sabıka kaydı para cezasını ödedikten sonra infaz gerçekleştiği için hemen sabıka kaydı silinecek. birinci kişi memur olmak için 5 yıl bekleyecek ikinci kişi 1 gün dahi beklemeyecek. böyle hukuksuz bir durum tasavvur bile edilemez.
"Ama bu sabıkanın arşiv kaydına alınması mümkün. Sabıka kaydı öncelikle başvuru üzerine Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından arşiv kaydına alınacak, daha sonra infaz tarihinden itibaren gerekli süre geçtiğinde de re'sen silinecek. Silinme koşulları süre bakımından oluşan ilamlar ise cezayı veren mahkemeler tarafından karar verilmek veyahut yine Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından silinmek suretiyle sabıka kaydından silinecek. "
burada sanırım adli sicil kaydı ile arşiv kaydını karıştırmışsınız.
1- sabıka kaydı silinme koşulları:
a) Cezanın veya güvenlik tedbirinin infazının tamamlanması,
b) Ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık,
c) Ceza zamanaşımının dolması,
d) Genel af,
Halinde Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce silinerek, arşiv kaydına alınır.
2-arşiv bilgilerinin silinme koşulları;
(1) Arşiv bilgileri, ilgilinin ölümü üzerine ve her halde kaydın girildiği tarihten itibaren seksen yılın geçmesiyle tamamen silinir.
(2) Fiilin kanunla suç olmaktan çıkarılması halinde, bu suçtan mahkûmiyete ilişkin adlî sicil ve arşiv kayıtları, talep aranmaksızın tamamen silinir.
(3) Kanun yararına bozma veya yargılamanın yenilenmesi sonucunda verilen beraat veya ceza verilmesine yer olmadığı kararının kesinleşmesi halinde, önceki mahkûmiyet kararına ilişkin adlî sicil ve arşiv kaydı tamamen silinir.
peki eski yasayla yeni yasa arasında fark nedir?,
1-eski yasada infazdan sonra ceza göre 1, 5 veya 10 yıl içinde adli sicil kaydı siliniyordu. yeni yasada infaz yapıldıktan sonra siliniyor.
2-eski yasada adli sicil kayıtları ancak anayasanın 76 maddesi kapsamına giren suçlar arşive kaydına alınıyor diğerleri süre dolduğunda siliniyordu. yeni yasada silinen tüm sabıka kayıtları arşive alınıyor.
öyleyse sabıka kaydı ile ilgili olarak eski yasa yürürlükte iken suç işleyenler açısından yeni yasanın geçici ikinci maddesi ne anlama geliyor?
1-eski yasaya göre silinme koşulları oluşanlar derhal silinecek. örnek 1998 yılında ceza aldı. sabıkası eski yasaya göre 5 yılda silinmesi gerekiyor. bu kişi adli mercilere başvurmadı. bu kişinin hem adli sicil hemde arşiv kaydı silinir. ama 2001 yılında ceza alan başka bir kişinin sabıkası eski yasaya göre 5 yılda silinmesi gerekiyor bu kişinin sabıka kaydı silinme süresi eski yasa açısından dolmadığı için yeni yasadan işlem yapılacak infaz gerçekleştiği için sabıka kaydı hemen silinecek ama arşiv kaydı silinmeyecek.
sonuç olarak;
1-ister eski yasa kapsamında isterse yeni yasa kapsamında olsun infaz tarihinde adli sicil kaydı derhal silinir.
2-eski yasa kapsamında olup 01.06.2005 tarihi itibariyle eski yasaya göre silinme koşulları oluşanlar anayasanın 76 ıncı maddesi kapsamındaki suçlar hariç arşiv kaydından da silinir.
|
tolga55 |
Degerli yetkililer yukaridaki Mahkeme karari (yani davamin kabul edilmeyen) karar benim ve simdi bana itiraz edin dendi, ben sinoptayim ama dava antalyada ve zamaninda agir cezaya itiraz etmedim. acaba simdi nasil ve nereye neyle itiraz edebilirim.
degerli vaktinizi aldigim icin ozur dilerim ancak bir avukata sorabilecek tanidik bir avukat yok ve su an icin paramda olmadigi icin sizden yardim istiyorum |
omercelikkol |
SİZE TEBLİĞ TARİHİNDEN İTİBAREN 7 GÜN İÇİNDE İTİRAZ ETMİŞ OLMANIZ GEREKİYORDU. EĞER SÜREYİ GEÇİRDİYSENİZ ÖNCELİKLE MAHKEMEDEN EK KARAR İSTEDİN. MAHKEME RED EDERSE CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA KANUN YARARINA BOZMA İÇİN BAŞVURMANIZ GEREKİR. |
tolga55 |
Sayin ömer bey, Yukaridaki dosya numaralarini yazip ayni mahkemeye posta yolu ile dilekce yazip EK KARAR istiyorum demem yeterli olurmu sizce?
|
omercelikkol |
örnek dilekçe ekte. dilekçeyi bulunduğunuz yerdeki asliye ceza mahkemesi kanalıyla gönderebilirsiniz.
ANTALYA 7.ASLİYE CEZA MAHKEMESİ HÂKİMLİĞİNE
Mahkemenizin 28.01.2004 gün ve E:2003/1097 ve K:2004/117 nolu kararı ile 3167 sayılı konunun 16/1 maddesi gereğince 2.2250.000.000 TL Ağır Para Cezası ile cezalandırıldım, cezam 05.04.2004 tarihinde kesinleşti ve karar 04.02.2005 tarihinde infaz edildi. 14.12.2005 tarihinde adli sicil kaydımın silinmesi için mahkemenize dilekçeyle başvurdum. Ancak mahkemeniz adli sicil kaydımın silinmesi için gereken süre geçmediğinden talebimi red etti. Mahkemenizin kararı yasaya aykırıdır. Şöyle ki;
Bilindiği gibi 3682 sayılı eski adli sicil kanununun 8. inci maddesinin c fıkrası #8220;beş yıl veya daha az ağır hapis veya hapis veya ağır para cezasına mahkûmiyet halinde diğer bir cürümden dolayı beş yıl içinde#8221; adli sicilin silineceği kuralını getirmiş idi. Ancak 3682 sayılı adli sicil kanunu 01.06.2005 tarihinde yürürlükten kaldırıldı ve yerine 5352 sayılı adli sicil kanunu kabul edildi. 5352 sayılı yeni adli sicil kanununun geçici 2 nci maddesinin 1 inci fıkrası #8220;Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte, Adalet Bakanlığı Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce toplanmış olsun veya olmasın, suç tarihi itibarıyla bu Kanunun yürürlük tarihinden önceki kayıtlar hakkında, 3682 sayılı Kanuna göre süre yönünden silinme koşulu oluşanlar silinir; diğer kayıtlar için bu Kanun hükümlerine göre işlem yapılır. Anayasanın 76 ncı maddesi ile özel kanun hükümleri saklıdır.#8221; hükmünü getirmiştir. 1 inci fıkradan da anlaşılacağı üzere eski kanuna göre süre yönünde silinme koşulu oluşanlar silinir, süre yönünden silinme koşulları oluşmamış olanlar hakkında 5352 sayılı yeni adli sicil kanunu hükümlerine göre işlem yapılır.
Benim için eski yasaya göre silinme için gerekli olan süre infaz tarihinden itibaren 5 yıl olduğu için 04.02.2010 yılıdır. Yani adli sicil kaydımın eski yasaya göre silinmesi için gerekli süre dolmamıştır. Öyleyse 5352 sayılı yeni adli sicil kanunun geçici 2 nci maddesinin 1 inci fıkrasından dolayı yeni yasaya göre işlem yapılması gerekir. 5352 sayılı yeni adli sicil kanunun adli sicil kayıtlarının silinmesi ile ilgili 9 uncu maddesinin 1 inci fıkrasının a bendi #8220;Cezanın veya güvenlik tedbirinin infazının tamamlanması#8221; halinde adli sicilin silinerek, arşiv kaydına alınacağı hükmünü getirmiştir. Bu yüzden hakkımda verilen ceza 04.02.2005 infaz edildiğinden adli sicil kaydımın silinerek arşiv kaydına alınması gerekirken, adli sicil kaydımın silinmesi gereken süre geçmediği gerekçesiyle talebimin ret edilmesi yasaya aykırıdır.
Açıklanan nedenlerle hakkımda verilen ceza, 04.02.2005 infaz edildiğinden adli sicil kaydımın silinerek arşiv kaydına alınması gerekirken, adli sicil kaydımın silinmesi gereken süre geçmediği gerekçesiyle talebimin ret edilmesi yasaya aykırı olduğundan mahkemenizce hakkımda ek karar alınması hususunda gereğini arz ederim.
Adres: isim/imza
|
tolga55 |
Sayin Omer bey ve diger yetkililer, Size tek birsey demek istiyorum
Sizlerin iyi insanlar, yardimsever oldugunuzu biliyordum suana kadar bu sitede yaptiklarinizdan, ama inanin bu kadarini beklemiyordum. Oturup benim icin dilekce yazdiniz o kiymetli vaktinizi birakip.
Tek diyecegim Tanri sizi, Ulkemize, Ailenize ve tum sevdiklerinize bagislasin ve size esenlik ve mutluluk versin hayat boyu.. Sonsuz saygilar efendim |
omercelikkol |
Sayın memleket
sizin dilekçenizde yanlış mahkemenini verdiği kararda yanlış 1 haziran 2005 tarihinden sonraki sabıka kayıtları otomatikman siliniyor. eski kararlar otomatikman silinmez. birde 3682 sayılı yasa 1 haziran 2005 tarihi itibaryle yürürlükten kaldırıldı. artık bu yasanın 8 inci maddesine dayanarak sabıka kaydınızı sildiremezsiniz. ancak yeni 5352 sayılı adli sicil kanunun geçici 2 inci maddesinin 1 inci fıkrasına göre silinmesi gerekir. birinci fıkrada adli sicil istatistik genel müdürlüğü silinir demiyor. ikinci fıkrada "ilgilinin, Cumhuriyet Başsavcılığının veya Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünün talebi üzerine hükmü veren mahkemece veya talep edenin bulunduğu yer asliye ceza mahkemesince arşiv kaydının silinmesine karar verilir." bu yüzden sizin veya savcılığın muracaatıyla cezayı veren mahkeme veya bulunduğunuz yerdeki asliye ceza mahkemesince silinir. ancak sizin cumhuriyete başsavcılığına veya cezayı aldığınız mahkemeye veya bulunduğunuz yerdeki asliye ceza mahkemesine dilekçeyle başvurmanız gerekir. en iyisi savcılığa başvurun onlar araştırırlar.
yasal dayanak;
5352 sayılı yasanın geçici 2 inci maddesi;
(1)Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte, Adalet Bakanlığı Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce toplanmış olsun veya olmasın, suç tarihi itibarıyla bu Kanunun yürürlük tarihinden önceki kayıtlar hakkında, 3682 sayılı Kanuna göre süre yönünden silinme koşulu oluşanlar silinir; diğer kayıtlar için bu Kanun hükümlerine göre işlem yapılır. Anayasanın 76 ncı maddesi ile özel kanun hükümleri saklıdır.
(2) Birinci fıkra gereğince işlem yapılarak arşive alınan kayıtlar hakkında, 3682 sayılı Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen sürelerin dolduğu veya ertelenmiş olan hükmün esasen vâki olmamış sayıldığı hallerde bu tarih esas alınarak, Anayasanın 76 ncı maddesi ve özel kanunlarda sayılan suç ve mahkûmiyetler dışındaki kayıtlar için ilgilinin, Cumhuriyet Başsavcılığının veya Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünün talebi üzerine hükmü veren mahkemece veya talep edenin bulunduğu yer asliye ceza mahkemesince arşiv kaydının silinmesine karar verilir.
|
memleket |
Değerli arkadaşlar merhabalar benimde bir sorunum var 22.03.2000 tarihinde kesinleşmiş bulunan mahkumiyetim (sabıka kaydım var) var. 2 gün önce bakırköy 7. asliye ceza mahkemesine bizzat dilekçemle başvurdum bana verilen cevap adli sicil kaydının artık ankaradan silindiğini ve dilekçemi ankara adli sicil kurumuna göndermemi istediler bu konuda ne yapmam lazım yukarıda arkadasın belirttiği gibi artık adli sicil kayıtları otomatikman siliniyormu silinmiyorsa ben adli sicil kaydı mı sildirebilmem için dilekçe örneğini nereden temin edebilirim
TALEP KONUSU : Bakırköy 7. Asliye Ceza Mahkemesinin 15.03.2000 tarih ve 1996/649 esas 2000/245 karar sayılı ve 22.03.2000 tarihinde kesinleşmiş bulunan mahkumiyet hükmünün (3682) sayılı adli sicil kanununun 8. maddesine göre adli sicilden çıkarılmasına kara verilmesi talebine ibarettir.
AÇIKLAMALAR : 1.Bakırköy 7. Asliye Ceza Mahkemesinin 15.03.2000 tarih ve 1996/649 esas 2000/245 karar sayılı ve 22.03.2000 tarihinde kesinleşmiş bulunan mahkumiyet hükmünün (3682) sayılı adli sicil kanununun 8. maddesine göre adli sicilden kaydı çıkarılarak sicil kapsamında kalmaktadır
2. Meskur karar 2000 yılında kesinleşmiştir .kesinleşme tarihinden itibaren 3682 sayılı adli sicildeki kaydın silinebilmesi için öngörülen süre de geçmiş bulunmaktadır.
3.Bu sebeple adli silindeki kaydın 3682 sayılı yasanın 8. maddesine göre çıkartılması için mahkemenize başvuru zorunluluğu hasıl olmuştur.
Eski dilekçemde yazılanlar bunlar bu şekildemi başvurmam lazım yoksa 3682 yasa değişmelimi lütfen yardımcı olun tesekkürler |
xzekix |
ESAS NO:1990/360
KARAR NO:1991/78
SUC ZİNA
SUC TARİHİ:20.06.1988
HALEN SABIKAM VARMI BEN ABDULKADİR BOZKURT |
duman3001 |
arkadaşlar aranıza yeni katılıyorum burada konuşılanlar pek iç açıcı olaylar değil olayların üstüne bu şekildemi yoksa daha farklı bir şekildemi gidelim arkadaşımız bir suç işlemiş cezasını vermiş devlet tarafından yasal yollar ile affa uğrayabilir peki resmi bir kuruma girdiği zaman ne olabilecek garantisini verebiliyormuyuz ben şunu ifade etmek istiyorum ben bir insan öldürdüm örneğin cezasını çektim benim neden sicilim aafa uğramıyor vayahutta herhangi bir suçtan burdada bir ayrım var ya ben hukuku anlamıyorum yada hukuk yanlış işler yapıyor ben topluma zarar verdim arkadaş devlete yorumlar sizin saygılarımla...[8] |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 09:10:44 |