Nikah icin basvuru- iddet suresi |
kenningkandemir |
Merhabalar.
Tekrar evlenebilmek icin gecmesi gereken iddet suresi denilen 300 gun, acaba nikah basvurusu yapildigi gune gore mi bakilir- yoksa kisinin almak istedigi nikah gunune gore mi bakilir.?
Nikah dairesindeki memurlar- burada hangi kritere gore hareket etmektedirler.?
Ornek: 29.04.05 tarihli bosanma
Yeniden basvuru: 30.01.06 ( 300 gun dolmamis oluyor)
Alinmak istenilen nikah tarihi: 29.04.06 ( 300 gun dolmus oluyor)
Burada engelleyici birsey var midir?
Acil bilgi almak istiyorum. |
Nilgül Saraç |
Nikah basvurusunda istnen blgelerden biride "evlendirme beyannamesi"dir.bu beyannameye göre kadın eşinden boşanmış yada eşi ölmüşse,kişinin tekrar evlenebilmesi için bu olaydan itibaren 300 gün geçmelidir. Bu süre bitmeden evlenme işlemleri başlatılmak isteniyorsa kişi bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesi'ne basvurmasi ve "Iddet Müddeti" adi verilen 300 günlük sürenin kaldirilmasi karari almasi gerekmektedir.Alınan bu kararın evlenme beyannamesine eklenmesi gerekir. aksi halde evlenme başvurusu kabul edilmeyecektir.
|
kenningkandemir |
Baslattigim forumla ilgili olarak bugun nikah memurlugunu ziyaret ettim.
Oradaki mudur: basvuru icin hicbir problem olmadigini ve onemli olanin istenilen evlenme tarihi oldugu belirtti.
Yani; 300 gun dolmadan basvuru yapabiliyorsunuz- yeterki evlenmek istediginiz tarih bosanma tarihinden 300 gun sonra olsun.
Sizi de bilgilendirmek istedim.
|
Nilgül Saraç |
Uygulama farklı mı bilemiyorum fakat evlenme için gerekli olan belgeler,
1- Bekar olduklarini gösterir nüfus kayit örnegi (Nüfus Müdürlügünden)
2- Nüfus cüzdanlarinin fotokopisi
3- 5'er adet fotograf
4- Ikametgah ve nüfus cüzdani örnegi
5- Evlendirme Beyannamesi
Evlenme beyannamesinde de yukarıda yazdığım durumlardan biri varsa iddet müddetine ilişkin açıklama yer almak zorunda.
|
Av.Dilek Kuzulu Yüksel |
Türk Medeni Kanunu
Kanun No : 4721
Kabul Tarihi : 22.11.2001
R.G. Tarihi : 08.12.2001
R.G. No : 24607
**************
2. Kadın için bekleme süresi
Madde 132 - Evlilik sona ermişse, kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün geçmedikçe evlenemez.
Doğurmakla süre biter.
Kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması veya evliliği sona eren eşlerin yeniden birbiriyle evlenmek istemeleri hallerinde mahkeme bu süreyi kaldırır.
300 günlük süre henüz sona ermemişken yapılan bir nikah başvurusunun kabul edilmemesi gerekmektedir. İddet müddetinin bitmemiş olması evlenmeye engel teşkil etmemekle birlikte maddenin düzenlenme amacı soybağı kargaşasını önlemek olduğu için nikah için başvururken bu sürenin dolmuş olması ya da mahkeme kararıyla kaldırılmış olması gerekmektedir. Nikah başvurusu yapan bayanın hamile olduğu nikah işlemine kadar da ortaya çıkabilecek bir durum olduğuna göre kanunu bu şekilde yorumlamak ve sürenin hesabında nikah başvuru tarihini kabul etmek gerekir diye düşünüyorum.
Uygulamada, nikah memurları nikah başvurularında iddet müddetinin sona ermediğini tespit ettiklerinde, bu sürenin kalktığına ilişkin belgeyi getir diyerek başvuranları adliyeye sevk etmektedir. Bu esnada yapılan başvuru beklemektedir. Bazen de iddet müddetinin bitimine az bir süre kalmış ise, sürenin bitimini izleyen bir nikah tarihi vererek başvuruyu bu şekilde kabul ediyorlar. Yani maalesef ''olması gereken'' ile ''olan'' farklı oluyor.
Saygılar.
|
illegal |
Sayın Kuzulu size katılmıyorum. Kanun sarih. Evlenme akdinin imzalandığı tarih esas alınır. Zira evlenme akdine kadar doğacak çocuğun babasının koca adayı olmadığı farzedilir. Eğer o ise zaten sorun da yoktur... |