657 sayılı yasa 48-A.5.inci maddesinde hangi suçların memuriyete engel teşkil ettiğini belirtmiş fakat suçların hangi yasa kapsamında olduğunu ve hangi maddeye denk geldiğini belirtmemiştir. Sadece suçun tanımını vermiştir. Burada idare herhangi bir memurun aldığı suçun ne olduğuna ve memurluk koşullarını kaybedip kaybetmediğine karar vermek için mahkemece verilen karara bakması gerekir. Ancak mahkemece verilen gerekçeli kararda
suç:memura yalan beyan
suç tarihi: .../.../...
karar tarihi: .../.../....
yazıyor. Ancak hüküm bölümünde cezanın eski TCK 345'den yani özel belgede satecilikten alındığı yazıyor.
Şimdi idare gerekçeli kararda mahkemece kararlaştırılan suçun tanımına mı bakacak, veya hüküm bölümünü mü değerlendirecek. Karar kesinleşmiş karar da maddi hata varsa bu durumda nolur. Mahkemenin gerekçeli kararında geçen suç; memura yalan beyan mı veya hüküm bölümündeki özel belgede sahtecilik mi? Her ikiside kararda geçiyorsa idareyi bağlayan hangisidir.
yyln
Sn: ömerçelikkol,
Hüküm bölümünde hangi suç veya suçlardan mahkumiyet verilmiş ise, o suç veya suçlar işlenmiş olur. Dolayısıyla, idare tarafından da hükümde geçen suça göre işlem yapılması gerekir.
Örnek verilen olayda, özel belgede sahtecilikten ceza verildiğine göre, suçu işleyen memur, 657/48-A/5. maddeye göre, memuriyete giriş için gerekli olan şartı yitirmiş sayılır.