Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
4320 s.y.ya göre nafaka
cognis Aile Mahkemesinde 2005 yılında 4320 Sayalı Yasa gereğince yapılan yargılama neticesinde eşim 1 ay müddetle ile evden uzaklaştırıldı ayrıca çocuklarımız için de nafaka takdir edildi. Sonra ben ilamlı takip ile ben nafaka için tahsil yönüne gittim. Eşim nafakayı ödemeyince İ.İ.K. 344.maddesi gereğince İcra Ceza Mahkemesinde şikayetçi oldum. İcra Ceza Mahkemesi de 3 ay hapsen tazyik kararı verdi. Cumhuriyet Savcısı işte bu kararı temyiz etti. " 4320 Sayılı Yasa ile verilen nafaka TEDBİR NAFAKASI hükmündedir. Ayrıca açılan bir nafaka davası da yoktur. Bu nedenle bu madde kapsamında değerlendirilmez. Yargıtay içtihatları da bu yöndedir." diyor. 4320 Sayılı Yasaya göre verilen nafakaların niteliği tedbir nafakası niteliğinde midir? O yasaya göre verilen kararlara uymamanın hiçbir cezai şartı yok mudur? O zaman anılan kanun ile hangi mağduriyete TEDBİR alınıyor..?
Av.Dilek Kuzulu Yüksel Ailenin Korunmasına Dair Kanun Kanun No : 4320 Kabul Tarihi : 14.01.1998 R.G. Tarihi : 17.01.1998 R.G. No : 23233 ************** Madde 2 - Koruma kararının bir örneği mahkemece Cumhuriyet Başsavcılığına tevdi olunur. Cumhuriyet Başsavcılığı koruma kararının uygulanmasını zabıta marifetiyle izler. Koruma kararına uyulmaması halinde zabıta, mağdurların şikayet dilekçesi vermesine gerek kalmadan re'sen soruşturma yaparak evrakı en kısa zamanda Cumhuriyet Başsavcılığına intikal ettirir. Cumhuriyet başsavcılığı koruma kararına uymayan eş hakkında Sulh Ceza Mahkemesinde kamu davası açar. Bu davanın duruşması yer ve zaman kaybına bakılmaksızın 3005 sayılı Meşhut Suçların Muhakeme Usulü Kanunu hükümlerine göre yapılır. Fiili başka bir suç oluştursa bile, koruma kararına aykırı davranan eşe ayrıca üç aydan altı aya kadar hapis cezası hükmolunur. Sizin başvurduğunuz prosedür, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu uyarınca takdir edilen nafaka içindir. 4320 sayılı yasa uyarınca uygulanması gereken ise yukarıdaki maddede açıkça yer almaktadır. Yapmanız gereken, 4320 sayılı yasa uyarınca alınmış tedbir kararını yerine getermediğinden bahisle C.Savcılığı'na eşiniz hakkında şikayette bulunmaktır.
cognis Aile Mahkemesi kararı 15.02.2005 te verildi. Ancak kararın eşime eşime mahkemece tebliğ nisan ayı sonunda, Emniyet Müdürlüğü'nce tebliğ de Mayıs ayında gerçekleşti. Kararda konu edilen 1 aylık sürenin bitiş tarihi de Haziran ayı ikinci haftasına tekabül etti. Bu kadar süreç içinde hiçbir şekilde nafaka yükümlüğünü eşim yerine getirmeyince Haziran ayının ilk haftasında bir Avukat tarafından hazırlanan İlamlı İcra takibine başladım. İcra takibini aylık 300.00.-ytl olan tutardan hesaplanan toplam 4 aylık 1.200.-ytl. ile yaptık. Bu takip eşime tebliğ edildi. İ.İ.K.na göre şikayetimi Ekim 2005 te yaptım. Halende hiçbir ödeme yoktur. Şimdi anladığım kadarı ile yanlış merciie müracaatta bulundum. Cumhuriyet Savcılığı'na şikayet etmem gerekirken, İcra Tetkik Merciinde yaptığın müracaat benim için herhangi bir hak kaybına neden olur mu? Cumhuriyet Savcılığı'na sizin de belirttiğiniz şekilde müracaatım için süre var mıdır?
Av.Dilek Kuzulu Yüksel Hakkınız kayba uğramamıştır, ancak 4320 sayılı yasaya göre verilen koruma tedbirlerinin süresi 6 ayı geçemeyeceği için Aile Mahkemesi'nde tedbir nafakası davası açmanız mağduriyetinizin giderilmesi açısından daha lehinize olacaktır.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 09:21:55