 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
ayrı yaşama hakkının sınırları |
cipram |
Eşim tarafından açılan boşanma davası reddedilerek Ocak 2006 da kesinleşti. Boşanma davası "davacının davasını ispat edememesi" nedeniyle reddedildi. Şimdi eşim ile halen ayrı yaşıyoruz. Eşim zannedersem 3 yıl ayrı yaşadıktan sonra boşanmayı tekrar isteyecek. Bunun sebebi de eşimin bir başka kadın ile olan ilişkisi.
Şimdi benim için muallakta kalan konu şudur.
1- Boşanma davamız reddedildi.
2- Eşim başka bir kadın ile birlikte yaşıyor.
3- Ben evime göstereceği tepkiden korktuğum için gidemiyorum.
Avukatlara danıştığımdan şu şekilde değerlendirmeler oldu,
a) Eşiniz ile her ne kadar evli gözüksenizde.., 3 yıllık süre de başladığı için eşinizin ayrı yaşama hakkı var. Ve ayrı yaşama hakkı nedeniyle başka bir kadınla yaşayabilir.
veya
b) Evinize gidebilirsiniz. Eşiniz ayrı yaşamak ister ise başka bir evde o yaşar. Ancak ayrı yaşama hakkını kullanırken zina yapamaz.
Şimdi bu birbirinden farklı değerlendirmeler beni tereddüde düşürdü.
Eşimin başka bir kadınla özellikle bu süreçte birlikte yaşadığı iddiası ile ona boşanma davası açabilirmiyim. Yoksa bu dava 3 yıllık ayrı yaşama süresinde kişinin hakkıdır diye reddedilir mi? Veya bu süreye rağmen ilişki zina olarak kabul edilir mi?
Teşekkür ederim.
|
Av.Dilek Kuzulu Yüksel |
Red kararının kesinleşmesinden itibaren başlayan 3 yıllık süre içerisinde, sadece reddedilen davadaki sebebe dayanarak boşanma davası açamazsınız, açarsanız da reddedilir. Ancak, farklı bir boşanma sebebine dayanarak dava açılmasında hiçbir engel bulunmamaktadır. Örneğin, eşinizin açmış olduğu dava "Evlilik birliğinin temelinden sarsılması" yani şiddetli geçimsizlik olarak bilinen nedene dayanıyorsa, siz zina, fena muamele gibi diğer boşanma nedenlerine dayanarak dava açabilirsiniz.
Bu üç yıllık süre içerisinde tarafların aile konutunda birlikte oturmak gibi bir mecburiyetleri olmamakla birlikte, evlilik birliği devam ettiğinden her iki taraf da kusurlu tutum ve davranışlarından sorumlu olacaklardır.
|
cipram |
Şiddetli Geçimsizlik nedeniyle davayı açan eşimdi. Şimdi o bu şekilde dava açtı diye ben açamaz mıyım? Bu haksızlık değil mi?
Ben mesleğimde emekliliğime çok yaklaştığım için ve de başka sebeplerle boşanma davası açmayı daha uzak bir tarihte aslında düşünüyorum. Çünkü evliliğimizi asıl sarsan eşimin ihaneti ve benimle anlaşarak boşanmayı tercih etmektense, beni evden atarak ve şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşamaya kalkmasıdır. Ben dava süresince aramızda daha çirkin tatsızlıklar yaşanmasın diye kızkardeşimin evinde kaldım. Zira birde dava sürüyordu. Şimdi dava bitti. Kesinleşti. Ben evliliğimizi sürdürdüğümüz eve dönemez miyim? Buna hakkım yok mu? Ev eşimin üzerinde. Evime gidersem eşim beni kovabilir mi? |
Av.Esin Kılıç Erdoğan |
Sayın Cipram, bizler, yani olayın dışında kalan ama benzer çok fazla olayla karşılaşan 3.şahıslar, yaşadıklarınıza biraz daha objetkif bakabilme şansına sahibiz. Ve bu bakış açısı ile size şunu sormak istiyorum. İşin hukuki boyutunu bir yana bırakın; acaba siz -haklılığınızı tartışmıyorum- eşinizi cezalandırırken veya olayların onun istediği şekilde gitmesini engellemeye çalışırken, kendi hayatınıza ne denli zarar verdiğinizi de düşünüyor musunuz? Kimi zaman kırgınlıklarımız ve öfkemiz -hele ki haklı isek- öylesine ön plana geçer ki, hayatımızı öç almaya, inatlaşmaya, kin gütmeye harcadığımızı ve aslında buna hiç değmediğini çok geç, zamanımız hızla akıp geçtikten sonra farkederiz.
Yazınızda öylesine çelişkiler var ki, bunları yorumladığımda, aslında aklınızın çok karışık olduğunu ve ne yapmak, ne şekilde yapmak istediğinizden emin olmadığınızı düşünüyorum. Umuyorum, yaşadıklarınıza bir an için de olsa bu gözle bakabilir ve aslında asıl önemli olanın siz ve yaşamınız olduğunu -gecikmeden- anlayabilirsiniz. Hukuki sorularınıza gelince, bu 3 yıllık süre içeridinde eşinizin zina yaptığı gerekçesi ile boşanma davası açabilirsiniz. Ancak bu davayı, eşinizin zina yaptığını kesin olarak öğrenmenizden itibaren 6 ay içinde açmak zorundasınız. Ayrıca, her ne kadar eşinize ait ise de, eşinizin yaşadığı yer aile konutudur. Dolayısı ile evinize dönebilirsiniz. Eşiniz sizi fiziken kovabilir ama bu durumda kusurlu duruma düşer. Ama bunu yapmadan önce, kişisel olarak, hukuku bir yana bırakıp, o eve dönmek istediğinizden emin olmanızı temenni ediyorum. |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 06:29:05 |