Yurtdışı borsalarından kazanılan gelirin vergisi |
sybexsec |
Ben Türkiyede ve Yurtdışında bulunan Borsalarda Türkiyeden internet aracılığı ile işlem yapmaktayım,Türkiye ile ilgili bilgi sıkıntım yok ancak sormak istediğim şey kısaca aşağıda anlatılmaktadır.
Yurtdışında(ABD+DANİMARKA+İSVİÇRE) de 3 ayrı yatırım bankasında hesabım bulunmakta ve bunların üzerinden (Forex Parite) işlemleri yapmaktayım.Kazancım Türkiye vatandaşı olduğum için orada vergilendirilmemektedir,bana söylenen kendi ülkemin vergi mevzuatına göre işlem yapmam gerektiğidir.Ancak ben bu mevzuatı yada nasıl vergi vereceğimi,ya da miktarını, nasıl beyan edileceğini vesaire bilmediğim için sürekli paramı orada tutup Ülkeme getiremiyorum.
örneğin ben o bankanın birindeki hesabımdan paramı Türkiyedeki X bankasına transfer ettirsem para girdiği ve ben çektiğim andan itibaren vergi bakımından yükümlülüklerimi veya sorumluluklarımı bilmemekteyim.
Bu konuda yardımcı olabilirseniz minnettar olacağım..
Saygılarımla
|
alisinkay |
Borsada elde edilen kazançlar (hisse senedi alım-satım kazancı), yasal tanımıyla değer artış kazancı sayılıyor.Burada önemli nokta enflasyondan arındırılmış kazanç.Bu durumda belli bir oran vermek mumkun olmuyor.Ancak enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde hiç vergi verilmemesi de mumkun.Ancak sizin beyan ettikten sonra hesaplama yapılacaktır.
Borsada elde edilen kazançlar (hisse senedi alım-satım kazancı), yasal tanımıyla değer artış kazancı sayılıyor. Hisse senetleri, iktisap (edinme) tarihinden başlayarak #8220;üç ay içinde elden çıkarılmışsa#8221;, sağlanan kazanç #8220;enflasyondan arındırıldıktan sonra#8221; 3 milyar 500 milyon lirayı aşıyorsa, aşan kısmın 2006 yılı Mart ayında beyanı ve hesaplanan verginin Mart, Haziran ve Eylül aylarında ödenmesi gerekiyor (GVK Geçici Md. 56/D-1, 56/F). |
sybexsec |
Teşekkür ederim ilginize ancak Türkiyedeki İMKB de elde edilen gelirlerle ilgili bir bilgi eksiğim yok.Neyse vergisinide veriyorum zaten.
benim sıkıntım ilk mesajımda ayrıntıları ile anlatılıyor,sanıyorum dikkatli okumadınız ya da yeterli bilginiz yok.
Yurtdışındaki bir borsada kazandığım parayı buraya getirmek istediğimde ve o para Türk Bankalarındaki hesabıma girdiğinde nasıl bir uygulamaya vergi bakımından tabii..
yani 100.000$ geldiğinde bunu nasıl vergilendireceğim yada vergilendirmeyecekmiyim..?
Neyse bu soruma buralarda yanıt bulamayacağım sanırım..
Saygılarımla |
Av.Esin Kılıç Erdoğan |
Sayın sybexsec, öncelikle belirtmek isterim ki, bu konu hukuçulardan ziyade mali müşavirlerin alanına girdiği için, burada aradığınız yanıtı bulamamanız olağandır. Bildiklerimi aktaracak olursam; sizin yurtdışında elde ettiğiniz kazancı yurtiçindeki bir bankaya transfer etmeniz, tıpkı off shore bankada elde edilen faiz geliri gibi değerlendirilir. Menkul sermaye iradı denilen bu kazanç, gelir vergisine tabi olur. Yani gelir vergisi beyannamesi vermek durumundasınız.
Bu arada, finans kurumları, 3 ayda bir, Maliye Bakanlığı'na tüm işlemlerini bildirmekte olup, özellikle yüksek meblağlar incelemeye alındığı için, kazancınıza ait tüm belgeleri saklamanız sizin yararınıza olacaktır.
detaylı bilgiye gelirler.gov.tr sitesinden de ulaşabilirsiniz. |
sybexsec |
Sn.ESİN K ilginiz için teşekkür ederim.Artık bunu çözmenin en kolay ve net yolu Buradan bu işlemi yaptıran kurumlarda hesap açıyormuş gibi yapıp sorularımızı sormak.
Saygılarımla |