 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
TELEFON ILE IZIN ALMAK |
hhberk |
Merhaba,
Benim sorum ise devam ile alakali. Gecen hafta icinde ise gitmem gereken bir gun kendimi iyi hissetmedigim icin isyerini arayip hasta oldugumu ve o gun ise gelemeyecegimi belirttim. Daha sonraki gun ise gittigimde ise bana ucretsiz izin formu doldurmam gerektigini ve ise gitmedigim o gunu maasimdan keseceklerini belirttiler.
Bana gerekce olarak telefon ile arayip ise gelemeyecegimi belirttigim durumlar icin ucret kesintisine ugrayacagimi, rapor disinda bir durumu kabul etmeyeceklerini soylediler. Ben ise bu durumdan haberdar olmadigimi, eger bilseydim doktora gidip rapor alacagimi soyledim ancak o gun gectigi icin de su an rapor almamin mumkun olmadigini belirttim.
Yasaya gore, isverenin isyerini telefonla arayip kendimi iyi hissetmedigim icin ise gelemeyecegimi belirttigim bu durum karsisinda bana izin vermesine ragmen ucretimde kesinti yapma hakki var mi? Bu durum hastalik degil de cenaze, maddi hasarli araba kazasi, ya da herhangi bir ozur sonucu ise gelmemi engelleyecek bir durum olsaydi fark eder mi?
Eger isverenin bu gunu ucretimden kesme hakki var ise ben bunu ucretsiz izin yerine, yillik iznim karsiligi ucretli izin formu doldurarak ucretimde kesinti yapmamalarini saglayabilir miyim?
1 gunden dolayi kopan bu tantana sizlere sacma gibi gorunebilir ancak is benim icin biraz prensip meselesi oldu.
Son olarak bu durumun 2 senedir calistigim bu isyerinde basima gelen ilk olay oldugunu da belirtmek isterim.( yani oyle aklina esince telefonla arayip izin alan birisi degilim)
Ilginiz icin tesekkur ederim. |
AFR |
Sayın hhberk,
Bu gibi durumlarda eğer rapor alama gibi bir olasılığınız yoksa
yıılık izini tercih etmelisiniz. |
Av.Abbas Bilgili |
Ücret, işveren tarafından bir iş karşılığında olmak üzere işçiye ödenir (İş Yasası, md. 32). Bu yasal düzenlemeden de anlaşılacağı üzere çalışma (iş) yoksa ücret de olmaz. Örneğin; iş akdinin askıda olduğu dönemlerde iş akdi vardır, fakat çalışma olmadığından ücret ödenmez. Siz, "telefonla işyerine hasta olduğumu bildirdiğime göre, bu maazeretime istinaden benim ücretimin ödenmesi gerekir" şeklinde düşünüyorsunuz. Aslında maazeret izinlerinde durum sizin düşündüğünüz gibi, fakat hastalık gibi maazretlerde sağlık raporu almak ve raporlu günlerde de SSK'dan o günlerin ücretini (iş görememezlik ücretini) almanız gerekir. Siz rapor almamışsınız ve izin almışsınız. İşveren isterse bu izni ücretli olarak da uygulayabilir, ama ücretli uygulamayıp ücretinizi kesmek biçiminde de(ücretsiz izin) uygulayabilir. Sizin olayınızda ikinci yolu tercih etmiş. Mutlaka o günün ücretini ödemesi gerekir şeklinde bir yasal düzenleme yoktur. İş Yasası'nın 46. maddesinde "evlenmelerde, ana, baba, eş, kardeş, çocuk ölümlerinde 3 güne kadar verilen izinlerin çalışılmış gibi sayılacağı" hükmü dışında bir maazeret iznine ben rastlayamadım.
Şayet, çalıştığınız işyerindeki yönetmeliklerde, bireysel iş sözleşmenizde veya toplu iş sözleşmesinde bu tür izinlerin karşılığında ücretin tam ödeneceği hükmü olursa, o zaman işveren sözleşme koşulları gereğince ücretinizi ödemek zorunda kalır.Bu tür sözleşmelerde veya yönetmeliklerde hangi durumlarda mazaaret izni verileceği de genellikle belirtilmektedir.
Ayrıca, bu tür maazret izinlerinizi mümkünse belgelendirin, zira ileride o günlerde devamsız gösterilme olasılığını da gözardı etmemenizi tavsiye ederim. Selamlar. |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 11:17:50 |