 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Banka internet şubesine girmek |
sakkan |
Bunda 3 ay önce bir inter sitesinde gördüğüm banka internet şifrelerine merak edip girdim ve oluyormu diye 2 ayrı kişinin hesabından düşük miktarda para çekip kendi hesabıma aktardım,ertesi günde ben ne yaptım diye paraları iade ettim.Bunların birtanesi yüzünden Salı günü Cumhurite savcılığı tarafından arandığım için mahkemeye çıktım parayı iade etmiş olduğumdan tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldım.İafdemde 2 hesap olduğunu belirtmiştim ama bugün öbür hesabı araştırdım ve anladığım kadarı ile oda Ayrı bir cumhuriyet savcığına suç duyurusunda bulunmu.Çok salakça bir şey yaptığımı biliyorum ama inanın çok büyük ders aldım aynı zamandada bu yüzden işimden çıkartıldım ve istifa etmek için zorlanıyorum.
Lütfen bana yardım edin ceza almamk için nereye başvurmam yada ne yapmam gerekir.Bu adamı bulursam şikayetini geri alamk gibi bir şey Cumhuriyet savcılığında kabul olurmu?
|
Av.Esin Kılıç Erdoğan |
Sayın sakkan,
Her ne kadar olaydan aptalca diye isimlendirdiğiniz bir oyun şeklinde söz etmiş iseniz de açıkçası benim kafamda bir takım soru işaretleri oluştu. Banka şifrelerini kırabilmek, anlattığınız kadar basit ve çocukça birkaç işlemle mümkün olmasa gerek.... Sanki burada açıklamadığınız noktalar var gibi. Ancak yine de sorunuza yanıt verecek olursam; ağır bir cezası olan suç işlemişsiniz. Paraları iade etmiş olmanız, Kanunun etkin pişmanlık hükmü gereğince cezanızın indirilmesini sağlar ve elbette parasını alıp iade ettiğiniz kişilerin de şikayetlerinden vazgeçmeleri ve -eğer öyle ise- sabıkanızın olmaması cezanızın indirilmesinde etkin bir rol oynar. Ancak, bu suçta şikayetin geri alınması davayı ortadan kaldırmaz. Bu nedenle size bir avukatla hareket etmenizi öneriyorum.
|
omercelikkol |
Sayın sakkan durumunuz duruma göre değişir. Size uyan şartlar TCK maddeleri aşağıda; magdurlar şikayetten vazgeçerse büyük ihtimalle hırsızlıktan ceza almazsınız ama bilişim suçlarından ceza alırsınız.
Hırsızlık
Madde 141- (1) Zilyedinin rızası olmadan başkasına ait taşınır bir malı, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamak maksadıyla bulunduğu yerden alan kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.
(2) Ekonomik bir değer taşıyan her türlü enerji de, taşınır mal sayılır.
Nitelikli hırsızlık
Madde 142-
(2) Suçun; #8230;..
e) Bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle,
#8230;#8230;.
İşlenmesi hâlinde, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Malın değerinin az olması
Madde 145- (1) (Değişik: 29/6/2005 #8211; 5377/16 md.) Hırsızlık suçunun konusunu oluşturan malın değerinin azlığı nedeniyle, verilecek cezada indirim yapılabileceği gibi, suçun işleniş şekli ve özellikleri de göz önünde bulundurularak, ceza vermekten de vazgeçilebilir.
Kullanma hırsızlığı
Madde 146- (1) Hırsızlık suçunun, malın geçici bir süre kullanılıp zilyedine iade edilmek üzere işlenmesi halinde, şikayet üzerine, verilecek ceza yarı oranına kadar indirilir.
Zorunluluk hâli
Madde 147- (1) Hırsızlık suçunun ağır ve acil bir ihtiyacı karşılamak için işlenmesi halinde, olayın özelliğine göre, verilecek cezada indirim yapılabileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir.
Soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı suçlar, uzlaşma
Madde 73- (1) Soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olan suç hakkında yetkili kimse altı ay içinde şikayette bulunmadığı takdirde soruşturma ve kovuşturma yapılamaz.
(2) Zamanaşımı süresini geçmemek koşuluyla bu süre, şikayet hakkı olan kişinin fiili ve failin kim olduğunu bildiği veya öğrendiği günden başlar.
(3) Şikayet hakkı olan birkaç kişiden birisi altı aylık süreyi geçirirse bundan dolayı diğerlerinin hakları düşmez.
(4) Kovuşturma yapılabilmesi şikayete bağlı suçlarda kanunda aksi yazılı olmadıkça suçtan zarar gören kişinin vazgeçmesi davayı düşürür ve hükmün kesinleşmesinden sonraki vazgeçme cezanın infazına engel olmaz.
(5) İştirak halinde suç işlemiş sanıklardan biri hakkındaki şikayetten vazgeçme, diğerlerini de kapsar.
(6) Kanunda aksi yazılı olmadıkça, vazgeçme onu kabul etmeyen sanığı etkilemez.
(7) Kamu davasının düşmesi, suçtan zarar gören kişinin şikayetten vazgeçmiş olmasından ileri gelmiş ve vazgeçtiği sırada şahsi haklarından da vazgeçtiğini ayrıca açıklamış ise artık hukuk mahkemesinde de dava açamaz.
(8) Suçtan zarar göreni gerçek kişi veya özel hukuk tüzel kişisi olup, soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı bulunan suçlarda, failin suçu kabullenmesi ve doğmuş olan zararın tümünü veya büyük bir kısmını ödemesi veya gidermesi koşuluyla mağdur ile fail özgür iradeleri ile uzlaştıklarında ve bu husus Cumhuriyet savcısı veya hakim tarafından saptandığında kamu davası açılmaz veya davanın düşürülmesine karar verilir.
Bilişim sistemine girme
Madde 243- (1) Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren ve orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir.
(2) Yukarıdaki fıkrada tanımlanan fiillerin bedeli karşılığı yararlanılabilen sistemler hakkında işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranına kadar indirilir.
(3) Bu fiil nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme
Madde 244- (1) Bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen veya bozan kişi, bir yılda beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Bir bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Bu fiillerin bir banka veya kredi kurumuna ya da bir kamu kurum veya kuruluşuna ait bilişim sistemi üzerinde işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
(4) Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan fiillerin işlenmesi suretiyle kişinin kendisinin veya başkasının yararına haksız bir çıkar sağlamasının başka bir suç oluşturmaması halinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.
|
Bugünün tarihi: 03/05/2025 13:43:51 |