işçinin sürekli rapor alarak işe gelmemesi |
mertise |
Sürekli sağlık nedeni ile izin alan ve işbaşı kağıtları ile izin kağıtları mevcut olan bir personeli tazminatsız ve bildirimsiz işten çıkardığımız taktirde bizi zor durumda bırakacak bir gelişme olur mu? Ayrıca bu eleman amirlerinden izin isteyip te işlerin yoğunluğundan dolayı izin verilmediği halde işe devamsızlığı bulunmakta. Kısacası tüm firmanın huzurunu kaçırmakta. Sağlık bakanlığına şikayet etme gibi bir durmumuz olusa ne gibi sonuçlar alabiliriz. Elimizdeki raporlar ve işbaşı kağıtları delil olarak bize yeterli olur mu? |
Nilgül Saraç |
işçinin izinsiz işe gelememesi veya işbaşı kağıdı verilmesine rağmen işe gelmemesi durumunda İş kanundaki şartları varlığı halinde işveren bu iş şözleşmesini bildirimsiz ve tazminatsız feshedebilir.
İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı
MADDE 25. - Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
II- Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:
g.İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.
Bu fesih hakkı kanundaki sürelere uygun olarak kullanılmalıdır.Buna göre,
Derhal fesih hakkını kullanma süresi
MADDE 26. - 24 ve 25 inci maddelerde gösterilen ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan hallere dayanarak işçi veya işveren için tanınmış olan sözleşmeyi fesih yetkisi, iki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu diğer tarafın öğrendiği günden başlayarak altı iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren bir yıl sonra kullanılamaz. Ancak işçinin olayda maddi çıkar sağlaması halinde bir yıllık süre uygulanmaz.
|
Av.Abbas Bilgili |
Konuyu değişik alternatiflere göre yanıtlamakta yara var;
1) Sayın Saraç'ın vermiş olduğu yanıttan da anlaşılacağı üzere; iki gün üst üste veya bir ay içinde toplam 3 gün işe maazeretsiz gelmeyen işçinin iş akdi bildirimsiz (tazminatsız) feshedilebilir (İş Yasası, md. 25/II-g). Bu hak 6 işgünü içinde kullanılmalıdır (İş Yasası, md.26).
2) Sürekli rapor alan işçinin raporlu günleri aralıksız ve toplam olarak 17. maddedeki ihbar süreleri + 6 haftayı aşıyorsa kıdem tazminatı ödenerek, ihbar tazminatsız olarak feshedilebilir (İş Yasası, md. 25/I)
3) Yukarıda 1 ve 2 nolu yanıtlarımızdaki boyutlarda olmamakla birlikte, devamsızlığı ve rapor almayı alışkanlık haline getiren işçinin işine ihbar ve kıdem tazminatlarını ödyerek sön vermek gerekir. Ancak savunmasını da mutlaka almak gerekir (İş Yasası, 18 ve 19). Bu husus işe iade davası açısından önemlidir. Savunması alınarak yapılan fesihlerde bu sebepler fesih geçerli sebep sayılmaktadır. Selamlar. |
mertise |
İşyerimiz 30 kişiden az personel çalıştırdığı için işe iade gibi bir durumumuz ortaya çıkmasa gerek. Ayrıca bu kişi daha önce ağır işte çalışılabilirlik raporu almış olmasına karşın, şuanda belinin ağrıdığını söyleyerek ağır işte çalışamaz raporu alacağını söylüyor. Eğer böyle bir rapor alıp işyerine getirirse kanunda yeralan;
Madde 25 - Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
I- Sağlık sebepleri:
b) İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda.
maddeyi uygulayıp ihbar ve kıdem tazminatı ödemeden işten çıkarırsak, ilerde bizi zor durumda bırakacak bir durum ortaya çıkar mı?
|
Av.Abbas Bilgili |
İş Yasası'nın 25/I. maddesine göre (sağlık sebepleri) yapılacak fesihlerde ihbar tazminatı ödenmez, kıdem tazminatının ödenmesi gerekir. Selamlar. |