eşya davası... |
yardım |
mrb;
benim bi eşya davam var ve eşyaların tespiti için benim
bildiğim icra kanalıyla eşya tespiti gerekiyor ve hakim eşya durumuna göre karar verdiğini biliyorum.sorum bu eşya tespiti için evimin benim olduğun nasıl ispatlıyabilirler çunki herhangibi bir yerde resmi bir adres kaydım yok (muhtar vs.)ve farklı bir şehirde oturduğum ıçın tanıklada ispatlayamıyorlar,cunkı eski evimden tasındım suan öğretmen evinde kalıyorum ve adresimi orası gösteriyorum.icra memuru nasıl eşya tespiti yapa bilir.çünki ortada eşya yok...
yardımlarınızı bekliyorum...??? |
slug |
Benim bildiğim kadarıyla eşya tesbiti zaten eşlerin ORTAK KONUTU'nda yapılır. Siz evinizi taşıdıktan sonra ortak konut kavramı ortadan kalkacağından adresinizi bilseler dahi (yan daireye taşınmanız dahi yeterli) burada eşya tesbiti yapılamaz zira eşiniz bu yeni evin ÖNCELİKLE ortak konut vasfında olduğunu ıspatlayamaz. Ortak konut birlikte muhtarlık kaydınızın bulunduğu ve yeni MK gereğince kontratını birlikte imza ettiğiniz konuttur. Yeni MK gereğince eşler birbirilerinin rızası olmadan ortak konut dahi belirleyemezler, dolayısıyla son adresinize gidip sizi buldular buldular, bulamadılarsa hiçbir hak talep edemezler. Hiçbir İcra Dairesi de bu konuda takip yapmaz/yapamaz müsterih olun. |
yardım |
cvbınız için tesekkurler;
peki suan normalde ben kendi evimde kalıyorum
ama öğretmen evinde kaldığımı beyan ediyorum peki
kendi evimde olduğumu nasıl ispat edebilirler böyle birsey
idaa ettiklerinde kendimi nasıl savunmalıyım evin benim
olmadına dair?
nasıl ispat etmeleri gerekir?
(hiç bir resmi kaydım yok elektirk-su kayıtları dısında)
cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum... |
Av.Ragıp Atay |
Sayın Yardım, sağlıklı yanıt almanız için sorunuzu sağlıklı olarak anlatmanız gerekir. Eşya davasından kastınız nedir öncelikle o önemli. Evden taşındıysanız, şimdi orda kim oturuyor vs.
Anladığım kadarıyla, eşinizle ayrısınız. Belki de boşanma aşamasındasınız ve eşiniz de eşya tesbiti istedi.
Son ikametgahınız olan evdeki eşyaları da tesbit ettirecek.
Siz öğretmenevinde kalıyor gibi görünmekle evle ilginizin kalmadığı gibi bir intiba yaratmak istemişsiniz. Ama kanun koyucular da zeki insamlar. Sizn düşünebileceklerinizi onlar düşünmüşler zamanında.
Medeni Kanun, Borçlar kanunu ve İcra İflas Kanununda bunlara ilişkin hükümler var. Zilyetliğin ve mülkiyetin kime ait olduğu değişik yollarla tesbit ediliyor.
Kendiniz de söylemişsiniz zaten. Elektrik su kayıtları dışında resmi kayıt yok diyorsunuz. Onlar resmi kayıt değil mi?
Sayın slug, lütfen hukuki konulardaki yorumu hukukçulara bırakın. |
yardım |
peki biraz daha açık söylemek gerekirse;
eşimle suan ayrıyız ve önceden yaşadığımız eve
eşya tespiti yaptıracağını biliyorum ileride açacagı eşya
davasında benim eşya kaçırmamı önlemek için tedbir alacak
ama ben önceden yasadığımız evden tasındım suan ögretmen evinde kalıyorum diyorum ama tabi bosaltmadım evi benim orda kalmadığımı
beyan edeceğim arkadasım tasındı diyeceğim farklı bir şehirde olduğum için ispat etmeleride zorlaşıyor onlar içinde (resmi kayıtları ipt.ettirdim)
*bunlara rağmen yinede evde kaldığımı önlemlerime rağmen nasıl ispat edebilirler?
**aldığım tedbirler yeterli olurmu daha neyapmalıyım?
saygılar... |
slug |
quote:
Sayın slug, lütfen hukuki konulardaki yorumu hukukçulara bırakın.
Ekleyen: Av.Ragıp Atay - 07/01/2006 : 05:39:20
|
Sayın Ragıp bey madem hukukçular kendi aranızda tartışacaksınız buraya üye olmak için baro kaydı isteyiniz. Halen boşanma davam sürüyor ve yardım isteyene yardım etmeye çalışmamın eleştirilerinize mazhar olmasını anlamlı bulmuyorum. Diğer taraftan varsa yanlışlarım düzeltiniz. Kur'anı okuyup anlamayı imamlara bırakalım ne diyorlarsa yapalım, tıbbi konularda soru sorup yanıtlamayı doktorlara, siyaseti politikacılara, felsefeyi Nietzsche'ye v.s. v.s. bırakalım.
https://www.hukuki.net/showthread.php?9352&whichpage=5
bu sayfada Sn.Uncu'ya atfen yazdıklarmı siz ve sizin gibilere atfekmekten sadece üzüntü duyuyorum. Buyrun Ragıp Bey siz anlatın biz dinleyelim ne buyurursanız öyle yapalım. Ragıp bey unutmayın muhatabınız ve materyaliniz biziz, yaptıklarınız, yapacaklarınız ve yapmayı planladıklarınız (hukukçuların) hep bizleri etkiliyor ve siz konunun muhatabına SUS diyorsunuz. Kalın Sağlıcakla. |
yardım |
avukat arkadaslar soruma tam bi
cevap alamadım yardımcı olursanız sevinirim...
1-bunları yapmam eşya tespitinin önüne geçebilirmi?
2-eşya tespiti yapılamaz ise ne olur bu dava? hukukta eşyalar tespit edilemezse diye belli bir rayiç konmuşmu?
|
omercelikkol |
Aşağıda 2005 tarihli Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin kararı var. Kararda geçen "O halde mahkemece yapılacak iş kişisel eşyalarla, edinilmiş malları tanık beyanları ve alınma tarihlerine göre belirlemek," diyor yani mahkemenin edinilmiş malları araştırması lazım. Bu araştırma eşya tespiti şeklinde olabileceği gibi, tanık ifadesi veya resmi belge (fatura vs.) ye dayalıda tespit ettirebilir. Eğer tespit edilen eşyalar yoksa bedelini sizden isteyebilir. Eşya tespiti için sadece sizin bildirdiğiniz adrese gelinmesi yeterli değil. Karşı tarafın tanık ifadesiyle bunları tespit ettirmesi gayet kolaydır. Aşağıdaki kararı detaylı inceleyin. Yeni medeni kanunla ilgili bulabildiğim tek yargıtay kararı bu.
T.C.
Y A R G I T A Y
2.HUKUK DAİRESİ
SAYI:
ESAS KARAR
2005/7671 2005/10010
Y A R G I T A Y İ L A M I
İNCELENEN KARARIN:
MAHKEMESİ :Konya 1.Aile Mahkemesi
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
1-Olayları açıklamak, taraflara hukuki nitelendirme hakime aittir. (HUMK.md.76) Davacı kişisel eşyalarını ve gönderdiği para ile alınan altınların mevcutsa aynen değilse bedellerinin yasal faiziyle davalıdan taksilini istemiştir. 1.1.2002 tarihinden sonra gönderilen para ile alınan altınlar varsa bu altınların edinilmiş mal olduğu açıktır. O halde mahkemece yapılacak iş kişisel eşyalarla, edinilmiş malları tanık beyanları ve alınma tarihlerine göre belirlemek, kanıtlanan kişisel eşyaları yönünden davayı kabul etmek, dava konusu edinilmiş mallar varsa bu mallar ile ilgili açılan boşanma davası sonucunu beklemek, buna göre bir karar vermekten ibarettir. Bu yön gözetilmeden yazılı şekilde hüküm kurulması doğru bulunmamıştır.
2-Kabule göre de, mal rejimi sona ermediği takdirde bu konuda karar verilmesine yer olmadığına şeklinde hüküm kurulması gerekirken, kesin hüküm oluşturacak şekilde ret hükmü kurulması da doğru bulunmamıştır.
SONUÇ:Temyiz edilen kararın yukarıda gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, iş bu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 27.06.2005 (Pzt.) |
yardım |
peki av.bey;
kafama takılan birsey daha var eşyaları ben aldım bizim burda geleneklerde kız tarafı pek bir sey almaz tüm çeyizlik eşyaları ben aldım
ve bunları düğün tarihinden sonra aldığımı faturalarla ispat edebiliyorum
yinede bir hak talep edebelirmi eşya konusunda sonuçta evlilik birliği
kurulmadan alınmış birşey?
ikinci sorum ise bosanma davam devam ediyor ve bu dava devam ederken eşya tespiti ettirebilirmi ve eşya davası açabilirmi?
dava açılması için boşanma davasının sonuçlanması mı gerekiyor?
tşk... |
omercelikkol |
Sayın yardım dosyanızı incelemeden birşey demek biraz zor. çünkü mal ayrılığı ile ilgili o kadar çok durum varki siz en iyisi avukatınızla görüşün. Yada Aşağıda linkini verdiğim medeni kanunun 179-281 arasında maddelerini inceleyebilirsiniz.
https://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/mevzuat/metinx.php?mevzuatkod=1.5.4721&sourceXmlSearch=Medeni%20kanun |
yardım |
sayın ömer bey formda belirtiğim bilgiler kadar bana yardımcı olursanız sevinirim av.olmadığı için sizden yardım istiyorum.bilgilerinizden beni mahrup etmeyeceğiniz ümidiyle.
saygılar... |
omercelikkol |
Sayın yardım konunuz kolay değil o yüzden size tavsiyem bir avukat yardımı alın. Aksi takdirde bu işten zararlı çıkabilirsiniz. (nafaka, manevi tazminat vs.) Ama sorularınaza cevap vermeye çalışacağım.
#8221;kafama takılan birsey daha var eşyaları ben aldım bizim burda geleneklerde kız tarafı pek bir sey almaz tüm çeyizlik eşyaları ben aldım ve bunları düğün tarihinden sonra ?#8221; (düğün tarihinden sonra aldığınızı belirtiyorsunuz. Düğünden sonra alınmışsa eşinizin de katkısı olabilir. Madde 222 - Belirli bir malın eşlerden birine ait olduğunu iddia eden kimse, iddiasını ispat etmekle yükümlüdür.) aldığımı faturalarla ispat edebiliyorum (Önemli olan kim iddiada bulunuyorsa onun iddia ettiği şeyi ispatlamasıdır. İspatlayabilirseniz. Sorun yok.) yinede bir hak talep edebilir mi eşya konusunda sonuçta evlilik birliği kurulmadan alınmış bir şey (ispat yükümlülüğü size aittir. Çünkü . Madde 222 Eşlerden hangisine ait olduğu ispat edilemeyen mallar onların paylı mülkiyetinde sayılır. Bir eşin bütün malları, aksi ispat edilinceye kadar edinilmiş mal kabul edilir.)
#8220;ikinci sorum ise bosanma davam devam ediyor ve bu dava devam ederken eşya tespiti ettirebilir mi (evet ettirilebilir. Belki sizin eşyaları kaçırma durumunuz vardır. Yada eşyaları eşinizle birlikte ortak almışsınızdır. veya kayınpederiniz yardım etmiştir. vs.) ve eşya davası açabilir mi? (Teknik olarak açılabilir. Ama bu konularda hâkimlerin çok geniş takdir yetkileri vardır. ) dava açılması için boşanma davasının sonuçlanması mı gerekiyor?
tşk...#8221; (hayır sonuçlanması beklenmeye bilir.)
ilgili medeni kanun maddeleri
A. Mülkiyet
I. Kapsamı
Madde 218- Edinilmiş mallara katılma rejimi, edinilmiş mallar ile eşlerden her birinin kişisel mallarını kapsar.
II. Edinilmiş mallar
Madde 219- Edinilmiş mal, her eşin bu mal rejiminin devamı süresince karşılığını vererek elde ettiği malvarlığı değerleridir.
Bir eşin edinilmiş malları özellikle şunlardır:
1. Çalışmasının karşılığı olan edinimler,
2. Sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının veya personele yardım amacı ile kurulan sandık ve benzerlerinin yaptığı ödemeler,
3. Çalışma gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar,
4. Kişisel mallarının gelirleri,
5. Edinilmiş malların yerine geçen değerler.
III. Kişisel mallar
1. Kanuna göre
Madde 220- Aşağıda sayılanlar, kanun gereğince kişisel maldır:
1. Eşlerden birinin yalnız kişisel kullanımına yarayan eşya,
2. Mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan veya bir eşin sonradan miras yoluyla ya da herhangi bir şekilde karşılıksız kazanma yoluyla elde ettiği malvarlığı değerleri,
3. Manevî tazminat alacakları,
4. Kişisel mallar yerine geçen değerler.
2. Sözleşmeye göre
Madde 221- Eşler, mal rejimi sözleşmesiyle, bir mesleğin icrası veya işletmenin faaliyeti sebebiyle doğan edinilmiş mallara dahil olması gereken malvarlığı değerlerinin kişisel mal sayılacağını kabul edebilirler.
Eşler, mal rejimi sözleşmesiyle kişisel malların gelirlerinin edinilmiş mallara dahil olmayacağını da kararlaştırabilirler.
IV. İspat
Madde 222 - Belirli bir malın eşlerden birine ait olduğunu iddia eden kimse, iddiasını ispat etmekle yükümlüdür.
Eşlerden hangisine ait olduğu ispat edilemeyen mallar onların paylı mülkiyetinde sayılır.
Bir eşin bütün malları, aksi ispat edilinceye kadar edinilmiş mal kabul edilir.
B. Yönetim, yararlanma ve tasarruf
Madde 223 - Her eş, yasal sınırlar içerisinde kişisel malları ile edinilmiş mallarını yönetme, bunlardan yararlanma ve bunlar üzerinde tasarrufta bulunma hakkına sahiptir.
Aksine anlaşma olmadıkça, eşlerden biri diğerinin rızası olmadan paylı mülkiyet konusu maldaki payı üzerinde tasarrufta bulunamaz.
C. Üçüncü kişilere karşı sorumluluk
Madde 224 - Eşlerden her biri kendi borçlarından bütün malvarlığıyla sorumludur.
|