Anlaşmalı Boşanma hk. |
asp |
Her türlü aile desteği ve profesyonel destek almamıza rağmen eşim ve ben evlilik kurumunu yürütemeyeceğimiz için boşanma kararı aldık. İkimizde çalışıyoruz, orta seviyeli gelirimiz var. Anlaşamadığımız nokta ise 3 yaşındaki oğlumuzun kimde kalacağı yönünde. Her iki taraf da çocuğun kendi yanında olmasını istiyor. Ben özel sektörde 11 yıldır kesintisiz ssk sigortalı, özel emeklilik ve özel sağlık sigortası kapsamında çalışıyorum ve eşimden fazla maaş alıyorum. Eşim sözleşmeli ara ara sigortalı ve benden düşük maaşla çalışıyor. Hakimin takdir yetkisi çocuğun menfaati yönünde olacağını biliyoruz. Her iki durumu da anne babası olarak kabulleneceğiz. Birbirimizden nafaka, mal mülk talebimiz olmayacak.
Sorum şu; Tek celsede boşanma için anlaşma çocuk ile ilgili de anlaşmayı kapsıyormu? Bu anlaşmazlığımız mahkemeyi uzatırmı?
|
selim dağcı |
değerli arkadaşım,ilettiğin konu aynen benim başımdan geçti.anlaşmalı boşanmalardada çocuğun velayetinin kime verileceğine kara veriliyor.yani aynen tazminat,nafaka konularında anlaşarak yapılacak bir protokolde çocuğun velayetinin anne yada babaya verileceğini belirttiğiniz yada mahkemede sözlü olarak bunu dile getirdiğiniz takdirde hakim çocuğun velayetini o kişiye veriyor.
|
Kaan V. |
Hakim gerekli gördüğü takdirde yaptığınız protokolde değişiklikler yapabilir.Sizin de değişiklikleri kabul etmeniz halinde bnoşanmaya hükmeder.Çocuğun -normal şartlar altında- velayetinin annesine verilmesi daha uygundur.Çocuğun yaşının küçüklüğü sebebiyle anneye daha cok ihtiyacı vardır.Hakim bu hususuda göz önünde bulundurur.Yaşça küçük olan cocuğun velayetinin annesine verilmesi gerektiği yönünde Yargıtay Kararları da mevcuttur.
Ne kadar güzel medeni insanlar olarak evliliğinizin yürümeyeceğine ve anlaşmalı boşanmalı yoluna gitmişsiniz.Çocuğun velayetinin kime verilceği hususu ikiniz için önemli de olsa obejektif açıdan baktınızda ve de -normal şartlar dahilinde- çocuğun annede kalması şuan için daha uygundur.
Bu değiştirilemeyecek bir karar olmamakla birlikte ilerde mahkemeye başvuru yaparak velayeti alabilrsiniz.
|