Emekli olanlara kıdem tazminatı ödenmesi |
berto |
Merhaba, emekli olanlara çalışmalarına devam etmesi hakkı verilmesi halinde, kıdem tazminatının ödenme mecburiyeti var mı?
Karşılıklı anlaşılarak kıdem tazminatı hakkı saklı tutulabilir mi? Veya taksitler halinde ödenebilir mi?
Emekli olupta kıdem tazminatını almadan çalışmaya devam etmesi halinde, daha sonra iş akdinin işveren tarafından haklı fesih, veya işçinin istifası hallerinde emeklilik öncesi alınmayan kıdem tazminatının durumu ne olur?
Saygılarımla, |
Av.Abbas Bilgili |
Sorularınızı şu şekilde cevaplayabiliriz;
1)Emeklilik halinde kıdem tazminatını alıp çalışmaya devam edilirse, sonraki çalışma yeni bir akit olarak kabul edilmekte ve önceki dönem sıfırlanmış olmaktadır. Yargıtay'ın görüşü bu yöndedir.
2)Emekliliği geldiği halde kıdem tazminatı almadan çalışmaya devam edilmesi halinde iş akdi bölünmemiştir ve baştan itibaren devam etmektedir. Bu dönemde tazminata hak kazandırmayan haklı bir fesihle karşılaşan işçinin tüm çalışma süresine ait kıdem tazminatı ölür.
3) Emekliliği geldiğinde çalışmaya devam etmek isteyen işçiye işveren kıdem tazminatı ödemek zorunda değildir.Kıdem tazminatının alabilmesi için işyerinden ilişkiyi kesip SSK'ya başvurması gerekir. yasal durum bu olmakla birlikte işveren kendi isteği ile işçinin isteğini karşılayabilir.
4) Kıdem tazminatının yasal ödeme zamanı fesih anıdır. Ancak, karşılıklı anlaşma ile taksitle ödenmesi mümkündür. Selamlar. |
berto |
Abbas bey ilginize ve cevaplarınıza teşekkür ederim.
Sorumdaki bir konuyu tekrar hatırlatayım. Kişi ssk ya müracaat edip emekli oluyor, sgdp'ye tabi olarak çalışmaya başlıyor. Bu durumda emeklilik ikramiyesini ödeme mecburiyeti var mı?
Bir de cevap 2 nizle ilgili yargı kararı var mı?
Saygılar, iyi akşamlar.
|
Av.Abbas Bilgili |
İşçi emekli olduğu halde, çalışmasına ara vermeden devam etmiş ise iş akdi bölünmemiştir diye düşünüyorum. İş akdi bölünmediği için de kıdem tazminatı ödenemsi mecburiyeti olmaması gerekir. Ancak, iş akdi bölünmeden (işçinin işyerinden ayrılmadan) SSK'ya emeklilik başvurusunun mümkün olup olmadığını bilmiyorum.Bu mümkünse iş akdi bölünmemiş olabilir.
Sorduğunu diğer konuda Yargıtay kararı mutlaka vardır ama bana araştırıp gönderin derseniz, uygun vakit bulup araştırmak ve göndermek benim için büyük külfet. Selamlar. |