Av.Esin Kılıç Erdoğan |
Sayın Hukumran,
Öncelikle size önerim, boşanma kararınızı -defalarca- gözden geçirmeniz. Çünkü bu ciddi ve geriye dönüşü çok güç bir karar. Henüz yeni evlisiniz ve kanımca eşler, sorunların çözülmesi için gerekli tüm adımları attıktan ve sonuç alınamayacağından emin olduktan sonra bu kararı vermeliler. Aksi takdirde inanın çevrenizde evli çift görmeniz neredeyse imkansız olurdu.
Ama boşanma konusunda kararlıysanız, size önerim bir avukatla bu işi sonuca bağlamanız. Hele ki eşinizle aranızda boşanma konusunda anlaşma sağlayamadıysanız. Sorularınıza gelince,
Evet boşanma davasını tek taraflı açabilirsiniz. Ancak boşanma konusunda eşinizle tüm koşullarda -nafaka, edinimlerin paylaşmı, vs.- anlaşabilirseniz, anlaşma yolu ile boşanma davası açarsınız ve böylece hem dava süreci kısalır hem de birbirinizi çok fazla hırpalamadan ayrılırsınız. çünkü eğer davayı açarsanız göreceksiniz ki, dava süreci, boşanma kararı vermekten çok daha güç geçecektir. öncelikle size Medeni Kanunun ilgili hükümlerini yazıyorum:
MADDE 162.- Eşlerden her biri diğeri tarafından hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü davranılması ya da ağır derecede onur kırıcı bir davranışta bulunulması sebebiyle boşanma davası açabilir.
Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her halde bu sebebin doğumunun üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer.
Affeden tarafın dava hakkı yoktur.
MADDE 166.- Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir.
Yukarıdaki fıkrada belirtilen hallerde, davacının kusuru daha ağır ise, davalının açılan davaya itiraz hakkı vardır. Bununla beraber bu itiraz, hakkın kötüye kullanılması niteliğinde ise ve evlilik birliğinin devamında davalı ve çocuklar bakımından korunmaya değer bir yarar kalmamışsa boşanmaya karar verilebilir.
Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu halde boşanma kararı verilebilmesi için, hakimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hakim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü halinde boşanmaya hükmolunur. Bu halde tarafların ikrarlarının hakimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.
Gördüğünüz gibi, boşanmaya birlikte başvurmanız en iyi çözüm olacaktır.
Özellikle aranızda yaşanan son olay dikkate alındığında.. (bilmenizi isterim ki, her ne kadar eşiniz tarafından tahrik edilmişseniz de eşinize şiddet göstermenizin kabul edlebilir bir yanı yoktur) Eşinize karşı şiddet göstermiş olmanız, sizn boşanmayı isteme hakkınızı da zedeliyor, diğer bir deyişle, siz eşinizin onur kırıcı davranışlarına dayanarak dava açabilirsiniz ama muhtemelen ablası ve eniştesi bu konuda tanıklık yapmayacaktır. Üstelik, sizin eşinize şiddet uyguladığınızı da anlatacaklardır. Bu durumda eşiniz davaya itiraz eder ve Mahkeme davayı reddedebilir. İşte o zaman boşanmak için tek seçeneğiniz,red kararından sonraki 3 yıl boyunca yeniden bir araya gelmemek olur.
Yani, eşinize şiddet göstererek, hem vicdanen hem de hukuki olarak kendinize zarar vermiş oldunuz.
Son olarak kişisel önerim, eşinizle barışmayı deneyin ve en azından gösterdiğiniz şiddet için ondan özür dileyin ama onun da hatalarını da anlamasını sağlayın. Ama bu yolu seçmeyecekseniz, bu evliliğin sizi mutsuz ettiğinden eminseniz, eşinizle boşanma konusunda uzlaşma sağlayın ve anlaşarak boşanın.
|