hamilelik ödeneği |
milena_je |
Merhaba yaklaşık 6 yıldır özel bir şirkette çalışıyorum 2 aylık hamileyim ve şirketin nisan ayında fesh edilmesi sözkonusu.muhtemel doğum tarihim temmuz ayı , brüt ücretim 3.200 ytl eger şirket nisanda fesh edilirse hamilelik tazminatı alabilirmiyim ve ne kadar alabilirim. İşsizlik maaşına başvurursam alacağım ödenek düşermi ? cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim. |
Av.Abbas Bilgili |
İş Yasası'nda hamilelik tazminatı diye bir şey yok. Bu tazminat toplu iş sözleşmesi veya bireysel iş sözleşmesinden kaynaklanıyor olabilir. Sözleşmede bu tazminatın doğma koşulları ve ödeme tarihi belirtilmiş olmalıdır. Bu nedenle sözleşme koşullarına bakmanzıda yarar var. selamlar. Selaamlar. |
Av.Fırat Bayındır |
hamilelik tazminatı adı altında bir tazminata ben bu güne kadar hiç bir yerde raslamadım. En sert Toplu İş Sözleşmelerinde bile böyle bir hüküm olabileceğini sanmıyorum. Üstelik işverenlerin hamile bayanlara bakış açıları olumsuz iken hiç bir işverenin de ne TİS nde ne de bireysel hizmet akitlerinde işçi lehinde böyle bir hükümü kabul edebileceğini düşünemiyorum.
Şirketin faaliyetine son vermesi halinde elbetteki ihbar ve kıdem tazminatı hakkınız ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası K. 51/e.m. gereğince işsizlik sigortasından bu kanunda belirlenen koşul ve miktarda yararlanma hakkınız vardır. |
yyln |
Sn: milena-je'nin hamilelik tazminatı diye bahsettiği şey, SSK tarafından ödenen analık geçici iş göremezlik ödeneği olabilir.
Eğer öyleyse, aşağıda yer verilen yasa hükmüne göre, doğum öncesi izne ayrılıncaya kada iş akdine son verilmemesi, doğumdan önceki yıl içinde 120 gün prim ödenmiş olması gerekir.
quote:Geçici iş göremezlik ödeneği :
Madde 49 -
(Değişik : 29.07.2003 - 4958 / 32 md. Y.T. 06.08.2003) Kendisi için doğumdan önceki bir yıl için de en az 120 gün analık sigortası primi ödenmiş bulunan sigortalı kadının analığı halinde, doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede, çoğul gebelik halinde ise, doğumdan önceki sekiz haftaya iki haftalık süre ilave edilerek çalışmadığı her gün için geçici iş göremezlik ödeneği verilir.
(Ek : 29.07.2003 - 4958 / 32 md. Y.T. 06.08.2003) Kadın sigortalının isteği ve doktorun onayı ile doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışılması halinde, çalışılan süreler kadın sigortalının doğum sonrası sürelerine eklenir.
|
|
milena_je |
Çok özür dileyerek düzeltme yapıyorum hamilelik ödeneği değil iş görmezlik ödeneği olması gerekiyordu , sanırım rapor başlangıcında çalışıyor olmam gerekiyor yoksa bu ödeneği almam pek mümkün gözükmüyor. |