Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
işe geç kalma nedeniyle işe son verilmesi
ahmetm merhabalar geçtiğimiz hafta çeşitli nedenlerle işe geç kaldım.haftada 3 kez işe geç kalmanın tazminatsız olarak işten ayrılmak ile sonlanabileceğini duymuştum.sorum şu geçen hafta ben bu kuralı çiğnedim. işyerinin beni bunu sebep göstererek işten çıkarması için ne kadar zamanı var? bir zaman aşımı süresi var mı?yani belki 1 yıl sonra falan beni bu sebeple işten çıkarabilirler mi? herkese teşekkür eder .iyi çalışmalar dilerim
inka merhabalar,öncelikle işveren bu durumda ihtar vermesi gerekiyor ve 3. ihtarın sonunda sizi işten çıkarabilirler ve bu durum kişinin işakdinin işveren tarafından derhal feshedilmesinde geçerlidir. yani size herhangi bir ihtar verildi mi!!!! (sözle ama yazılı olması geçerliliğini güçlendirir)ve son ihtardan sonra size 6 iş günü içinde bildirim yapıldı mı!!!anlayacağınız üzere son ihtar cezasını almış olsanız bile bir yıl sonra işten çıkarılma kanuni değildir. kolay gelsin
ahmetm ilginiz ve verdiginiz bilgi için çok teşekkür ederim. bana herhangi bir ihtar vermediler.sanırım o yüzden bir sorun yok.ben sadece kanunen haksız duruma mı düştüm diye endişelenmiştim. iyi çalışmalar dilerim. Ahmet M.
Av.Abbas Bilgili Sayın ahmetm; Sizin sorunuza iki açıdan cevap vermek gerekir. 1) Tazminat (alacak) davası açısından, 2) işe iade davası açısından. TAZMİNAT AÇISINDAN: İşe 3 gün geç gelmek işe tazminatsız son vermeyi gerektirmez, yasada da böyle bir hüküm zaten yoktur. İş Yasası'nın 25/II-g maddesine göre, iki gün üst üste veya bir ay içinde 3 gün işe maazeretsiz gelmeyen işçinin işine tazminatsız son verilebilir. işçinin geçerli bir maazereti varsa bu hüküm işletilemez. İşverenin bu hükmü işletebilmesi için bu hakkını devamsızlığın bittiği andan itibaren 6 iş günü içinde kullanması gerekir (İş yasası, mf. 26). 6 işgününden sonra bu hakkı kullanamz, kullanırsa ihbar ve kıdem tazminatını ödemek zorundadır. Sizin 3 gün geç gelmeniz işe tamamen gelmemek anlamında olmadığından, bu hüküm kapsamında değildir ve tazminatsız işinize son verilemez. İŞE İADE DAVASI AÇISINDAN: işçinin devamsızlığı, yukarıdaki (25/II-g'deki) boyutta değil, ancak işçi işe geç gelmeyi alışkanlık haline getirmişse, işine tazminatlı olarak son verilebilir. Bu devamsızlık dolayısıyla işçinin işine son verilmeden önce mutklaka savunmasının alınması zorunludur (İş Yasası, md. 19). Savunma alınmadan bu sebepten işine son verilmiş ise işe iade davasının kabul edilmesi gerekir. İşe geç gelmek veya devamsızlık yapmaktan dolayı işçiye ihtar vermek diye bir yasal düzenleme iş yasasında yoktur. Ancak, her geç gelmede ihtar verilirse işverenin elinde ileride kullanacağı delillerdir bunlar. Yasal bir gereklililk değil, ihtiyaridir ve ileride delil olarak işverenin işine yarar. selamlar.
bigmel peki 3-5 dakika gibi kısa süreli gecikmelerde aynı muameleyimi görür.
Av.Abbas Bilgili 3-5 dakikalık gecikmeler, işlerin aksamasına neden oluyorsa ve işyerinde huzursuzluk kaynağı ise bu türden gecikmeler de alışkanlık haline gelmiş ise işe iade davasını kaybetmenize neden olur. Selamlar.
bigmel öncelikle cevap için teşekkür ederim. elimde olmayan sebeblerle (trafik sıkışması gibi) ay içerisinde 3-4 gün kısa süreli 4-5 dakika geç kalabiliyorum. bu beni geç kalmayı alışkanlık edinenler sınıfına sokar mı? böyle bir durumda düzenlenecek ihtar tutanağının savunmasında trafikten dolayı geç kalmak geçerli bir mazeretmidir?
Av.Abbas Bilgili Bu sorduğunuz ayrıntılar yasada düzenlenmiş değildir. Biz sadece bazı mahkeme kararlarına göre yorumlar yapıyoruz. Ama elde olmayan gecikmelerin sizin aleyhinize kullanılmaması gerekir. Selamlar, mutlu yeni yıllar.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 09:21:32