Bildirimli fesihte izlenecek yol? |
usb |
Merhaba, 4857 sayılı İş kanununun 29.maddesi kapsamında 06 ocak 2006 itibariyle hizmet ilişkimin bildirimli olarak ihbar tazminatım peşin ödenmek üzere sona erdirileceği, emekliliğe hak kazanmış olmam nedeni ile de 22 Aralık tarihine kadar dilekçe vermem durumunda emekli sayılacağım konusundaki tebligatı 17.kasım.2005 tarihinde tüm yasal haklarım saklı kalmak kaydı ile tebellüğ ettim. Sorularım şunlar:
1. Yasada öngörülen davanın açılabilmesi için öngörülen 1 aylık süre hangi tarihten itibaren başlamaktadır? (17 kasım ise 17 aralıkta halen çalışıyor durumda olacağım ve emeklilik istemi için tanınan sürenin sonuna 5 gün daha bulunmakta olacaktır.)
2. Bildirimli fesihi seçmem halinde Emeklilik maaşı bağlatma işlemlerimin başlatılabilmesi için SSK'na belgelerimle 06 ocak 2006 da başvurabilir miyim? yoksa dava açmış olmam nedeni ile beklemem mi gerekir?
3. Gene Bildirimli fesihi seçmem halinde kıdem ve ihbar tazminatlarım üzerinde tasarruf hakkım olacak mı? Saklamak durumunda mıyım?
4. Yalnızca bildirimli fesih kabul edilerek dava açılmayabilir mi?
5. Dava sonucunda işe iade kararı alınır ve kurumum tarafından mahkemece belirlenen tazminatın ödenmeyerek göreve iade şeklinde bir uygulama yapılabilir mi?
Daha sı var ama şimdilik bu sorularıma yanıt verebilirseniz çok sevinirim. Saygılarımla |
Av.Fırat Bayındır |
işe iade davası açma süreniz 17 aralıkta sona erecek.çalışıyor olmanız buna etkili değil çünkü fesih bildirimi yapılmış durumda. Emekliliği yasal olarak hak etmiş olmanız işvereniniz açısından sizin iş akdinizi sonlandırabilecek haklı veya geçerli bir fesih sebebi değildir. O nedenle işe iade hakkınızı kullanabilirsiniz. Ancak işe iade davası açarsanız, ihbar ve kıdem tazminatı davası açmak için bu davanın sonucunu beklemeniz gerekecektir.
Sakın ama sakın bu süreçte(işe iade davası sürerken) emekliliğinizi istemeyin zira bu kez iş akdini sizin sonlandırdığınız gibi bir durum ortaya çıkacaktır.O zaman da iade davasının konusu kalmayacaktır. Emeklilik için her zaman müracaat edebilirsiniz aceleye gerek yok.
İşvereniniz zaten size iş akdinin feshedileceğini bildirmiş durumda,onun için sizin bildirimli bildirimsiz fesih işlemi yapmanız gibi bir durum da söz konusu değil, yani bir işlem yapmanıza gerek yok.
Acil olarak bir avukatla görüşmenizde yarar vardır. |