noter satışı olmadan araba satmak |
sertanertas |
arkadaşlar ben noter satışı yapmadan şahısa güvenerek beyaz bir kağıda bir ay içerisinde satış yapılacaktır falandiye yazı yazıp imzaladık. şu an alıcı ortalıkta yok ben rusat devri için dava açmayı planlamaktayım. ama bu konuda avukat şartmıdır , değilse başvuru yaparken nelere dikkat etmeliyim ve benzeri gibi konularda bilgi verirseniz sevinirim teşekkürler. |
vahitelderin |
Araç satışlarının noterden yapılması gereklidir. Bunun haricinde yapılan satışların geçersiz olacağını düşünüyorum. Ancak noter harici yapılan satımda siz bedeli almış olsanız da, karşı taraf aracı noterden yapılan satış işlemi gerçekleşene kadar aracı teslim almış sayılmayacaktır. Bu durumda karşı tarafı noterden alım-satım yapmak üzere yine noter ihtarnamesi ile davet edip, yine alım-satımı yapmaması halinde karşı tarafı temerrüde düşürebilirsiniz. Bu halde akdi feshederek aldığınız bedeli geri iade eder. Aracınızı da geri alabilirsiniz. |
sertanertas |
olayın en kötü yanı ben adres almamıştım. faturalı telefon hattı vardı ve ona güveniyodum ne olacak en fazla adresini ordan alırım diyodum ama tel başkasının adına kayıtlı ve istanbul deilde kocaelinden çıktı. şimdi adres olmayınca tabiki ihtarname çekemedim. şimdi mecburen dava açarak ulaşma yoluna gidicem çünkü başka ulaşma veya aracı bağlatma (haciz hariç çünkü bağlama süreci içinde kötü olayda olabilir) yolum yok bildiğim kadarıyla. |
vahitelderin |
Bence noterden satış olmadan aracın teslimi satış nedeniyle asli teslim değildir. Buradaki teslim vasıtasız feri teslimdir. Dolayısıyla aracın maliki hala sizsiniz.
Aracın maliki siz olduğunuza göre, aracınızı teslim ettiğiniz kişi için aracınızı 1 aylık süre içerisinde noterden satışını yapmadığı veya aracınızı geri getirip size teslim etmediği için suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
Güveni kötüye kullanma
Madde 155- (1) Başkasına ait olup da, muhafaza etmek veya belirli bir şekilde kullanmak üzere zilyedliği kendisine devredilmiş olan mal üzerinde, kendisinin veya başkasının yararına olarak, zilyedliğin devri amacı dışında tasarrufta bulunan veya bu devir olgusunu inkar eden kişi, şikayet üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis ve adlî para cezası ile cezalandırılır.(1)
Ancak bu suç duyurusundan önce akdi feshettiğinizi karşı tarafa bildirip, aldığınız bedeli tevdi mahalli tayini yoluyla karşı tarafa iade etmeniz gerekir diye düşünüyorum.
Tabi bu yola başvurmadan önce de yeni TCK göre bir suç duyurusunda bulunun, belki sonuç alırsınız. |
sertanertas |
bu konuyla ilgili cumhuriyet savcılığına bir dilekçe ile gittim ama bana biz bu konulara bakmıyoruz buna hukuk mahkemesi bakar dedi.
Bende bu kez hukuk mahkemesine gittim ama sulh hukuktu ve onlarda bu şekilde dava açamazsın dediler bana birine borçlu gözük ve o icra yoluyla taşıta haciz koydursun dedi.
Bizde böle bir başlangıç yaptık. Ama daha sonra fabrikada olan doktor aynı zamanda avukat olan arkadaşımla konuştum oda bu
-yöntem daha kötü olur aracın senin olduğunu beyan ediyosun ozaman dedi.
şimdi tam ortada kaldım.
bu konuya hangi mahkeme bakar.
hukukmu ?
hukuksa acaba sulh hukukmu adlıi hukukmu?
ve bu konuda dilekçemi kabul etmeme gibi bir hakları varmı yoksa alıp görevsizlik kararımı vermeleri gerekir. |