bankanın talep ettiği faiz. |
ferelc |
Merhabalar,
2001 yılında kullanmış olduğum kredinin geri ödemesini yapamadığımdan dolayı banka icra kanalı ile tahsile geçti ve bu aşamada ben kullandığım kredinin ana para (ben anapara olduğunu sanıyorum şu an)kısmını ödedim.Bir temerrüt faizi söz konusu oldu ve bana 4,5 milyar daha ödemem gerektiği söylendi.Ben bu rakamın fazla olduğunu ödeyemeyeceğimi belirttim ve rakam 2 milyar a düştü.
Durumum müsait olmadı ve ben 2 milyarı ödeyemedim. Şimdi tekrar icra harekete geçti ve bir haciz gerçekleştirdi. Elbette bende banka ile tekrar görüşmeye başladım ve rakamın ne olduğunu sordum.Avukat abimiz elindeki dosyanın kapanması için yaklaşık 18 milyar gerektiğini söyledi bunun üzerine ben yaptığım anapara ödemesini sordum ve kendisi ödemenin onda gözükmediğini banka ile görüşmem gerektiğini söyledi.
Banka ile görüşmem sırasında bana avukatın ne kadar hesap çıkarttığı soruldu ,bende 18 dediler dedim. Yetkili hesaplara baktı ve benim bir borcumun görünmediğini söyleyerek avukatı aradı.Avukattan rakam ile ilgili bilgiler aldı ve rakam normal değil dedi.Sonra bana gerekli bir yazışma yapacağını bu rakamın uçuk olduğunu daha sonra görüşmemiz gerektiğini söyledi.
Müteakip günde banka yetkilisi ile tekrar görüştüm ve bana bu rakamdan iskonto yaptırdığını ve 10500 ytl ödemem gerektiğini söyledi.
Ben anapara borcum olmadığını ve faize faizin işletildiğini bunun normal olmadığını söyledim ancak yatkili yapılan ödemenin anaparaya değil faize sayıldığını belirtti, ve bize hala anaparadan borçlu görünüyorsun dedi.!!!
Daha sonra yetkili sen ne kadar ödeyebilirsin şeklinde bir diyaloğa girdi, ancak ben düşünmem gerekli diyerek ayrıldım.
10 milyar değil 100 milyon bile ödeyebilecek durumda olmadığımdan şu an sadece ekrana bakıp yazı yazıyorum.
Şimdi bütün bu olanlar ne demektir ve ben ne yapmalıyım.
Yardımlarınıza ihtiyacım var. |
vahitelderin |
Banka sizin borcunuz olmadığına söylediğine göre, tek yapmanız gereken şey Banka'dan borcu yoktur yazısı almanız ve bu yazının noterden suretini çıkartarak (aslı sizde kalsın) icra dosyasına ibraz etmenizdir.
Bunu yapabilirseniz, icra masrafları ve avukat vekalet ücretini ödeyerek dosyayı kapatabilirsiniz |
ferelc |
Banka yetkilisi önce borcun görünmüyor dedi sonra avukatla görüştü ve borcun var dedi. avukattaki dosyayıda alıp inceledim 3300 ytl den icra açılmış.ama avukat hiçbir ödemeyi görmüyor. |
vahitelderin |
Sanırım siz icra takibine başlanmadan önce anaparayı ödediniz. (Siz anapara diyorsunuz ama Bankalar ödenen miktarı öncelikle faiz ve masraflardan düşerler, bu nedenle sizin deyiminizi kullanarak anapara diyorum, siz anapara kadar faizi ödediniz. Tabi faiz daha düşük ise faiz + anaparayı ödediniz. Ama öncelikle faiz) Daha sonra 3300 TL üzerinden takibe başlanılmış, takibe başlanılan bu miktar, tahminen anaparadır ve bu paraya takipten itibaren faiz işletilmektedir.
Bence sizin yapmanız gereken, Bankaya bilgi edinme hakkı kanunu kapsamında başvuruda bulunarak krediyi kullandığınız tarihten itibaren bütün hesap hareketlerini görebileceğiniz şekilde ayrıntılı hesap cetveli istemektir. Bu ayrıntılı hesap cetvelini aldıktan sonra yaptığınız ödemeyi bu cetvelde görmeniz gerekir. Buna göre icraya verilen tutarın doğruluğunu kontrol eder ve bir avukata da danışarak izleyeceğiniz yolu belirleyebilirsiniz.
Yaptığınız ödemeyi bankadan alacağınız hesap özetinde de göremezseniz, makbuz ibraz ederek ödemeyi yaptığınızı ispat etmeniz gerekir.
|
ferelc |
Teşekkür edrim , hesap extresi istedim2 gün oldu ama banka hala göndermedi. Ayrıca icra dan dosya kopyasını da aldım.Benim garibime giden bir konuda o tarihte ben ödeme yaparken bana naparayı kapatalım sonra faize bakarız demişlerdi.Söylenen sözlere aldanmamak gerekiyor sanırım.
Bu bankanın pazarlığa girmesi ne demektir nasıl rakam değişi durur bunun alt üst limiti nedir acaba?
Acaba biz güzel konuşur davranırsak az faiz, bizi beğenmezler ise çok faiz mi alacaklar bu iş tutturabildiğini al şeklinde yürüyor galiba? |
ferelc |
İcra dosyasında yazan şu;
asıl alacak 2110
%180 temerrüt 1266
toplam 3.376 ve tarih 14.11.2001
bu faize itiraz hakkım var mı?bu bilgiler ışığında hiç ödeme yapmadığımı farzetsem bugün ödemem gereken rakam medir? |
vahitelderin |
icra takibindeki rakamın üzerine % 180 faiz geçerliyse yaklaşık 15.000 TL ve icra masrafları av. vekalet ücreti ekleyin.
Sizin burada araştırmanız gereken konu Banka Genel Müdürlüğü'ne başvurarak kanuni takibe intikal etmiş bulunan kredi kartı borçları için uygulanan faiz oranını öğrenmek ve uygulanan % 180 faizin doğru olup, olmadığını kontrol etmek olacaktır. |
ferelc |
Teşekkür ederim. Bankadan bu bilgiyi almaya çalışacağım.
Bu arada uğraşırken şöyle bir bilgi buldum
anaparaxfaizoranıxgün/36000 bankaların hesaplama yöntemi imiş.
Vahit bey şunu merak ediyorum ,icra dosyasında temerrüt oranı olarak %180 yazılmış bu rakam 14.11.2001 den buyana kanunen aynı mı kalır yoksa her yıl için değişkenmidir, yoksa dava böyle açıldı diye böylemi kalır bu oran,bu orana hala itiraz hakkım varmıdır? |
vahitelderin |
Banka eğer tüm kredi müşterilerine uyguladığı faiz oranlarının değiştirilmesi konusunda genelge vb. işlemle bunları düzenliyorsa, bu genelge vb. işlemlerle yapılan değişiklikler tüm müşterilere uygulanacaktır. Ama bankanın böyle bir düzenlemesi yoksa o zaman her müşteriye farklı uygulama yapabilecektir. |
ferelc |
Bankanında böyle bir bilgiyi açacağını pek sanmıyorum. |
Av.Tayfun Eyilik |
tüketici yasası temerrüt faiz oranlarına birsınırlama getirmiştir. Buna göre temerrüt faizi kredi faizinin yüzde otuzunu geçemez.
4822 SAYILI TÜKETİCİYİ KORUMA YASASI Madde 10/ Sözleşmede; .....f) Akdi faiz oranının yüzde otuz fazlasını geçmemek üzere gecikme faizi oranı, .... yer alır.
Ancak banka ile anlaşma yaparak faiz oranında veya ödeme koşullarında veya miktarda bir indirim yaptırmış ancak daha sonra anlaşmaya uymadı iseniz Bankanın anlaşma öncesi koşullara dönme hakkı vardır.
Ana para konusuna gelince Borçlar kanunu 84 madde den bahsetmekte fayda vardır.
II - Mahsup
1 #8211; Kısmen tediye halinde
Madde 84 #8211; Borçlu faiz veya masrafları tediyede gecikmiş değil ise kısmen icra eylediği tediyeyi resülmale mahsup edebilir.
Alacaklı alacağın bir kısmı için kefalet, rehin veya sair teminat almış ise borçlu kısmen icra eylediği tediyeyi temin edilen veya teminatı daha iyi olan kısma mahsup etmek hakkını haiz değildir
yukardaki hükümden anlaşılacağı gibi borçlu borcunu ödemede gecikmiş ise ve borcun tamamını ödememiş ise bir kısmını ödemiş ise bu ödediği kısmın anaparaya mahsup edilmesini talep edemez.
Başka bir değişle Bankanın genele olarak alacaklının yapılan kısmi ödemeleri ana paraya mahsup etmeme faize, masrafa veya alacağın başka kalemlerine mahsup etme yetkisi vardır.
Yukarıda anlatılanların ışığı altında banka ve avukat ile tekrar anlaşma imkanı aramanız iyi olur
|
ferelc |
Bilgiler için teşekkür ediyorum.
Şu an bankadan hesap extresi bekliyorum. İşin doğrusu 1 haftadır bekliyorum.Ve bir avukat arkadaşımla da irtibat halindeyim.Belgelerimi tamamladıktan sonra avukat arkadaşımla,banka ile ve banka avukatı ile görüşmeye gideceğim. Gelişmeleri ve neticeyi paylaşacağım.İlgilerinize ve bilgilerinize tekrar teşekkür ederim. |
ferelc |
Herkeze tekrar merhabalar.
Yaklaşık 20 gün uğraşarak bankadan hesap özetimi aldım.
Yanıltıcı olmayayım bu bir kredi kartı değil, kredili tasarruf mevduatı.
Şimdi elimde icra dosyası ve hesap özeti var ve inceliyorum.
temerrüt durumuna 14/11/2001 de düşmüşüm ve İcra takibi 13.02.2002 de başlamış.Ben 14/11/2001 den itibaren bankaya ödemeler yapmışım ve bu ödemeler in açıklaması kredili hesap faiz tahsilatı şeklinde.
13/02/02 tarihinden sonra yaptığım ödemelerin açıklaması ise kredi geri ödemesi şeklinde, ve ödemelerin toplamı icra dosyasındaki ana para toplamına eşit.
Soru 1.Ben bu durumda anapara ödenmiştir diyebilirmiyim?
Soru 2.Tüketici kanununun yukarıda açıkladığınız ilgili maddesi beni kapsıyor mu?(bu bir kredi kartı olmadığı için soruyorum)
Soru 3.Akdi faizin %30 unu geçmeyecek şekilde temerrüt tahsili, banka ile yapılmış sözleşmede yazılmış bir temerrüt oranı varsa bile geçerlimidir yoksa herşekilde sözleşmemi geçerlidir?
Soru 4. İcra takip tarihi 13/02/2002 ve bugün 11/12/2005, hala faize itiraz hakkım varmıdır?
Teşekkür ederim Saygılar. |
Av.Tayfun Eyilik |
1) Diyemezsiniz (bakınız BK 84 hakkında önceki cevap)
2) ilgili madde kredi kartı ve tüketici kredilerini kapsar sizin kredinizde tüketici kredileri kapsamında değerlendirilmelidir
3)banka ile yapılmış sözleşmede yazılı temerrüt faiz oranı yasal sınırın üstünde ise üstünde olan kısım geçerli değildir.
4) ödeme emri usulune göre tebliğ edilip süresinde itiraz edilmedi ise kesinleşmiştir. Menfi tespit davası açılması gerekir tüketici mahkemelerinde
|
ferelc |
Cevabınız için teşekkür ediyorum.
Konu hakkında hala uğraştığımı söylemek istiyorum.
Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda tükedici kredisi konularını incelemey başladım.İlgili kuruluşun ilgili birimi ile konu hakkındaki görüşmelerimi, iddalarımı ve itirazlarımı başlattım.Umarım sonuç mantıklı olur.
Gelişmeleri daha önceden de belirttiğim buradaki tüm kullanıcılara bilgilendirici olmak maksadı ile paylaşacağım saygılar. |
ferelc |
Yaklaşık iki aydır konu ile uğraşıyorum ve bugün itibarı ile banka bir miktar belirleyebildi.Miktarı 5000 Ytl olarak belirlemişler.Ancak neye istinaden ve nasıl hesapladıkları hala bir sır.
Şimdide bu sırlarının açıklamasını beklemeye başladım.18000 den 5000 e düştük bakalım hayırlısı. |
ferelc |
Slm
İlgilenen herkeze teşekkür ederim.
Olayı sonuca bağladım birtakım pazarlılar ve git geller neticesinde olayı 3500 ytl olarak kapattım. Bu rakamda dahi banka %120 temerrüt faizi tahsil etti ve buna gık bile diyemedim.
İcradan kurtuldum artık borcum yok. Şimdi bu tahsil olnan 120 faiz oranına itiraz etmelimiyim etmemelimiyim? İtiraz etsem şansım ne olur?
Buradan çıkardığım önemli bir ders oldu. Banka veya emsali kuruluşların her şöylediğine kuzu gibi gitmemek gerekiyor.Eğer bankaya ses çıkarmasaydım 10500 ytl ödeyecektim.
Bu resmen yasal tefecilik gibi birşey olmuş ülkemizde.Çok üzücü.
Allah hepimizin yardımcısı olsun.
Teşekkürler. |