satış vaadiyle alınan hisseli arazi |
tözer |
babam geçen yıl vefat etti. Vefatından önce 2003 yılında Ankara Kazan' da 120 dönümlük bir arazide hissesi olan bir mirasçının hissesini satış vaadi sözleşmesi ile aldı ve tapuya şerhettirmiş.ama tapuda hala babamın hissesini aldığı adamın babasının adı geçiyor.
Şİmdi biz tapuyu adımıza almak için nasıl bir dava açmalıyız? |
Asil Türkcan |
Öncelikle taşınmazı satış vaadi sözleşmesi ile aldığınızı tapuya şerh ettirmeniz gerekmektedir. Daha sonra diğer hissedarların tümüne karşı taşınmazın bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesinde izale-i şüyu davası açarak, iştirak halindeki mülkiyetin giderilmesini sağlayabilirsiniz. Dilekçenizde taşınmazı ne suretle edindiğinizi belirtmeli ve bu durumu tapudaki şerh ile ispatlamalısınız. Bununla birlikte, ortaklığın satış sureti ile mi yoksa aynen taksim sureti ile mi giderilmesini istediğinizi de açıkça beyan etmeniz gerekir. Tüm bu hususlarda diğer paydaşlarla anlaşabilirseniz dava açmadan da ortaklığı giderebilirsiniz. |
Av.Ragıp Atay |
Sayın Türkcan, defalarca yazdık lütfen hukuki konulardaki soruları hukukçu arkadaşlar yanıtlasın. Elbette bazı konularda, bilgi ve tecrübelerinizden yaralanarak bilgilebdirmede bulunabilirsiniz. Ama hukuk ciddi bir konu. Hukuktan anladığını sanan bazıları, eksik bilgi ile başkalarını da yanlış yönlendiriyor.
İzalei şuyu davasını ancak hissedarlar açabilir. Bunun aksi ne şekilde olursa olursa olsun mümkün değil. Hissedar haricinde kimlerin açabileceği, yasada tanımlanmıştır. Mesela, Hissedarrın alacaklısı İcra mahkemesinden yetki alarak açabilir. Ama satış vaadi ile satın almayı vaad eden kişi, kesinlikle açamaz.
Sayın Tözerin yanlış yapmasını engellemek için iletiyi düzeltiyoruz. İştiraK HALİNDE MÜLKİYET HİSSESİ, TEK BAŞINA SATIŞA KONU OLAMAYACAĞINDAN. BEKLEMEKTEN BAŞKA ÇARENİZ YOK. Ancak iştirak halinde mülkiyet, müşterek mülkiyete çevrilirse dava açabilirsiniz. <<<<O da hissenin tescili için, satış isteyemezsiniz
|