İŞE İZİNSİZ GELMEME |
mertise |
İŞYERİMİZDE ÇALIŞIAN BİR PERSONEL İZİN ALARAK VEYA İZİN ALMADAN SADECE İŞYERİNİ TELEFON İLE BİLGİLENDİREREK HER AY NERDEYSE 3-4 GÜN İŞE GELMEME DURUMU OLUYOR. BAZEN HASTA OLDUĞUNU SÖYLEYEREK İŞYERİNDEN VİZİTE KAĞIDI ALIP SSK YA GİDİYOR VE İŞBAŞI KAĞIDI ALIYOR. FAKAT İŞBAŞI KAĞITLARINDA O GÜNE İŞBAŞI VERDİKLERİ HALDE İŞE GELMİYOR. BENİM TAHMİNİME GÖRE İŞVEREN TARAFINDAN ÇIKIŞ YAPILMASINI VE TAZMİNATA HAK KAZANMAK İSTİYOR. İŞYERİMİZİN PRENSİBİ DEĞİLDİR BİR İŞÇİYİ İŞTEN ÇIKARMAK AMA BU DERECE DEVAMSIZLIĞI OLAN BİR ELEMANI DA İŞYERİ BÜNYESİNDE BARINDIRMAK İŞ AKIŞIMIZI VE ÜRETİMİMİZİ AKSATMAKTADIR.İŞYERİMİZİN DAHA ÇOK MADUR OLMAMASI İÇİN KANUNİ OLARAK NE YAPMAMIZ GEREKİYOR. TAZMİNAT HAKKI SAKLIMIDIR? |
Nilgül Saraç |
MADDE 25. - Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
I- Sağlık sebepleri:
İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa veya sakatlığa uğraması halinde, bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi.
Eğer sürekli sağlık sebebine dayanarak devamsızlıkta bulunuyorsa ve bu kısmende olsa doğru ( rapor var) ise işçinin iş sözleşmesi bu şartın varlığı halinde bildrimsiz ve dolayısıyla tazminat ödenmesine gerek kalmaksızın feshedilmiş olur.
g.İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.
Eğer bu durumun şartları mevcut ise bu halde de iş sözleşmesi bildirimsiz ve yine tazminat ödenmeksizin feshedilebilir. |
Nilgül Saraç |
quote:. FAKAT İŞBAŞI KAĞITLARINDA O GÜNE İŞBAŞI VERDİKLERİ HALDE İŞE GELMİYOR.
|
Bu günlerde yapılan devamsızlık haklı sebebe dayanmaksızın yapılan devamsızlık durumunu oluşturur. bu halde 25/g hükmüne dayanmanız sanırım mümkün.
|
Av.Abbas Bilgili |
Nilgül Hanım'ın cevaplarına şunu ilave ederek, ya da özetleyerek kısaca şunu söyleyebiliriz: İş Yasası'nın 25/II-g maddesindeki durum varsa işçinin işine tazminatsız (bildirimsiz) son verilebilir. Ancak, bu hak 26. maddedeki 6 işgünlük süre içinde kullanılmalıdır.
Devamsızlık, 25/II-g maddesindeki boyutta değilse, örneğin işçi sürekli olarak işe geç geliyorsa, bu durumda ihtar ve savunma mekanizmasını devreye sokmak gerekir ki bu durum tazminatsız işe son vermeyi gerektirmez,ama işçinin açacağı işe iade davası açısından önemlidir. Selamlar. |