hizmet tespit davası,kıdem ve ihbar tazminatı |
asstarrr |
merhaba.
Bir tanıdığım 1 yıl 5 ay boyunca bir cafede dönerci olarak çalıştı.Fakat yalnızca son 4 ayını sigortalı olarak geçirdi.Bu tarihten sonra da iş akdi işveren tarafından bildirimsiz olarak feshedildi.Ayrıca son 1 aylık maaşı da verilmedi.Stajyer avukat olduğum için yardımımı istedi.Kısa bir araştırma yaptım.Buna göre ;
Öncelikle sigortasız çalışılan zamanın tespiti için hizmet tespit davası açmayı ve bunun sonucuna göre de kıdem,ihbar tazminatı için dava açmayı düşündüm.Ancak hizmet tespit davasında delil olarak sadece tanık var. Tanıklardan biri de dönerci dükkanın diğer şubesinde çalışan birisi.
BU koşullarda hizmet tespit davasını kazanma ihtimalimizi ve davanın muhtemelen ne kadar süreceğini ve tazminat davasında talep edebileceğim başka nelerin olabileceğini merak ediyorum.
Bu konuda üstadların görüşlerini bildirmelerini saygılarımla rica ederim.[:sr] |
Av.Abbas Bilgili |
Uygulamada her ikisi aynı dava içerisinde istenebilmekte ise de; ben öncelikle alacak davasını (ihbar ve kıdem tazminatı vs.) açıp, bunu kazandıktan sonra hizmet tespitini açmaktayım ve alacak davası ile ilgili dosyayı hizmet tespiti davasında delil olarak kullanmaktayım. Ancak, sizin düşündüğünüz gibi önce hizmet tespiti de açılabilir. Belge yoksa tanığa dayanmaktan başka çare görünmüyor. Hizmet tespiti davalarında öncelikle "bordro tanığı" denilen o işyerinde bordrolu (sigoralı) olarak çalışmış kişiler isteniyor. Sizin diğer şube dediğiniz de aynı işverene bağlı bir kişi ise ve sigortalı ise oldukça işinize yarayacaktır. Bunların dışında; komşu işyeri çalışanları, kapıcı (apartman veya işhanı kapıcısı gibi) tanıklardan da yararlanmaya çalışın. Size meslekte başarılar dilerim. (Bu arada Barış Duman'ın "Hizmet Tespiti Davaları" isimli küçük kitabını da haddim olmayarak öneririm). Selamlar. |
asstarrr |
ilginize çok teşekkür ederim.önerdiğiniz kitabı en kısa sürede temin edeceğim.Size sormak istediğim birkaç şey daha var:
Müstakbel müvekkilimin işyeri iş kanunu kapsamında bir işyeri değilmiş (İş Kanunu madde 4/1 bent ı.)3 kişi çalışıyormuş.Bu durumda kıdem tazminatı ve ihbar taz. ve diğer İş Kanunundan kaynaklanan hakları talep edemiyeceğim galiba değil mi? Bunlar için genel mahkemelerde Bk genel hükümlere dayanarak mı dava açmam gerekiyor?
Bu hizmet tespit davası ve alacak davası için ne kadar masraf gerekir?Olursa eğer bu benim ilk davam olacak .
Sizce avukatlık ücretimi de isteyeyim mi?
"Eğer bu davayı kazanırsa Av. Aslı Yıldız'a ... YTL avukatlık ücretini vereceğim" diye şarta bağlı sözleşme olur mu?
teşekkürler |
Av.Abbas Bilgili |
İşçi iş kanununu kapsamında olmadığı için, ihbar ve kıdem tazminatı davası açamayacaksınız. BK'na göre sadece, ücret vs. alacağı varsa bunlar için alacak davası açmanız gerekir.
Bu durumdaki işçiler için hizmet tespiti davası aöabilirsiniz.Hizmet tespiti davası fazla masraflı değildir. Açarken cüzi bir harç ve daha sonra bilirkişi ücreti olarak masraf olur. Diğer davalara göre daha masrafsızdır.
Selamlar. |