Davalı tarfın boşanma davasına katılmaması durumunda, boşanma kararı alınabilirmi,
tahmin ediyorum davanın görülme aşaması biraz uzamakla birlikte boşanmaya karar verilebilir peki bu durumda davalı tarafın boşanma davasına (mazeretli yada mazeretsiz olarak) katılmaması durumunda verilecek hükümde çoçukların velayeti hangi tarafa verilir, daha sonra nafaka talebinde bulunulabilirmi?
gerunsal
davalı taraf olmaksızın yargıcın ilk duruşmada karar vermesi oldukça güçtür. yargıç münasip bir süre tayin edip davalı tarafı tekrar uruşmaya çağıracaktır. bu sefer de mazeret bildirmeksiniz duruşmaya katılmazsa dava yokluğunda görülmeye devam edecektir. ancak bu hususta illa yargıcın boşanmaya karar vereceği kannati uyanmamlıdır. her ne kadar yargıcın bu yönde karar vermesi büyük olasılıksa da aksi yönde karar da verebilir. çünkü boşanma da aslolan hakimin boşanma için kanunca öngörülen sebeplerin varlığına kanaat getirmiş olmasıdır.
velayet konusu ise başta çocuğun yararları gözönünde bulundurularak karara bağlanacaktır. bu hususta yargıç takdir yetkisi ile donatılmış olup kararını verirken kanunda öngörülen çocuğun belli başlı yararları başta olmak üzere tüm gereklerini düşünerek eşlerin eğitim, ahlak, kültürel ve mali durumları gibi özelliklerini göz önünde bulundurarak karar tesis edecektir.
nafaka konusunda ise kanuna göre boşanma kararından itibaren bir yıl içinde nafakaya hakkı olan taraf tekrar nafaka davası açabilir.