Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
Boşta geçen 4 aylık ücret
vahitelderin Bilindiği üzere işe iade davalarında işe iade kararı verilirken boşta geçen 4 aylık ücret ve diğer haklarında tespitine karar verilmektedir. Mahkeme işe iade kararı verirken bu tespiti yapmayı unutmuş ve işe iade kararı da kesinleşmeden önce davacı işe tekrar başlatılmıştır. İş Mahkemesi kararı üzerine işe tekrar başlatılan işçi, işe başlatıldıktan sonra işe iade kararı onanmıştır. İşçi daha sonra işe iade kararında mahkemenin unuttuğu 4 aylık ücret ve diğer haklarının tespiti için ikinci bir dava açıyor ve bu davayı da kazanıyor, bu karar da kesinleşiyor. Bu durumda işe iade kararı kesinleşmeden 8 ay önce işe başlatılan işçiye boşta geçen süreler için 4 aya kadar ücret ve diğer hakları iade edilecek midir?
Av.Abbas Bilgili İşçi işe iade kararı kesinleşmeden işe başlatılsa dahi 4 aylık sürenin ücret ve diğer hakları (yan ödemeler, sosyal yardımlar vs.) işçiye ödenmelidir. Yargıtay, bu konudaki ilk kararlarında, işçinin işe başlatılması ile davanın konusuz kaldığına ve bu nedenle de 4 aylık ücrete karar vermiyordu. Ancak bu karar, doktrinde yoğun eleştirilere neden oldu ve Yargıtay da son kararlarında görüşünü revize ederek işçi dava devam ederken işe başlatılsa dahi 4 aylık ücrete karar verilmesi yönünde kararlar verdi. Bu durumda işçi işe başlatılmış olduğundan, işe başlatmamanın bir yaptırımı olan 4-8 aylık ücret tutarındaki iş güvencesi tazminatı söz konusu olmayacaktır, saedece 4 aylık ücret ödenecektir. Selamlar.
vahitelderin Yanıtınız için teşekkürler. Bu durumda işçi daha önce işe başlatıldığı için 4 aylık ücret için sigorta primleri ne kadar süre içerisinde verilmelidir?
yyln Sn: vahitelderin, Daha önce açmış olduğunuz konu başlığında da belirttiğinz üzere, SSK'nın 16-330 sayılı genelgesinde,
quote:
Buna göre, geriye yönelik olarak düzenlenen prim belgelerinin 4857 sayılı İş Kanununun 21 inci maddesine istinaden verildiği takdirde, söz konusu belgelerin; -Mahkeme kararının temyiz edilmemesi durumunda kararın kesinleştiği, -Temyiz edilmesi halinde Yargıtay onama ilamının işveren veya vekiline tebliğ edildiği, -Yargıtay onama ilamı taraflara tebliğ edilmemiş/edilememiş ise Yargıtay onama ilamının kararı vermiş olan mahkemenin kalemine intikal ettiği, Tarihi (bu tarihlerin, taraflarca Kurumumuza ibraz edilecek kesinleşmiş mahkeme kararlarına kaydettirilmesi istenecektir) takip eden ayın sonuna kadar verilmesi ve belgelerde kayıtlı sigorta primlerinin aynı süre içerisinde ödenmesi halinde, idari para cezası ve gecikme zammı uygulanmayacak, bu yükümlülüklerin, yukarıda belirtilen kesinleşme tarihini takip eden bir ay içerisinde yerine getirilmemesi halinde ise bu defa belgelerin verilebilmesi amacıyla işverene tanınan bir ayı takip eden aydan başlanarak gecikilen her ay için gecikme zammı, ayrıca her bir aya ilişkin prim belgesinden dolayı bir aylık sürenin son gününde geçerli olan asgari ücret üzerinden de idari para cezası uygulanacaktır.
Konu açıklanmıştır.Anılan genelge hükümlerine uyulmaması halinde, konunun yargı kararı ile de çözümlemmesi mümkündür. Selamlar..
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 06:30:47