soyad değişikliği |
Shehzade |
Merhabalar,
ben bazı sebeblerden dolayı soyadımdan rahatsızlık duyuyorum. Ancak yurtdışında olmamdan dolayı izlemem gereken yolları tam olarak bilmiyorum. Örneğin soyadımı değiştirirken gerekli olan belgeler nelerdir, nereye başvurmam gerekiyor, maddi acıdan ne kadar tutar ve soyadımın değişmesi yani işlemleri ne kadar sürer? Bir avukata danıştıgımda bana 800 milyon kadar tutar demişti ama sanki bu biraz fazla söylenmiş gibi.
Yardımcı olabilicek arkadaşlar olursa cok sevinirim.
Saygılarımla |
gerunsal |
sayın Shehzade,
öncelikle soyadınızı değiştirebilmeniz için medeni kanuna göre haklı bir sebep ileri sürmeniz gerekiri. bu sebebi de hakim kabul etmelidir.
öncelikle nüfus kaydınız bulunduğu yer nüfus müdürlüğünü hasım olarak göstererek hazırlayacağınız bir dilekçe ile türkiye'deki son ikametgahınızın ya da nüfus kaydınızın bulunduğu yer asliye hukuk mahkemesine başvurmanız gerekir. dilekçeniz ve de ileri sürdüğünüz sebebin haklılığına kanıt oluşturacak delillerinizin varlığı yeterlidir. bunların haricinde özel bir belgeye gereksinim yoktur. süre konusunda ise kesin bir şey söylemek oldukça zor. bu konu öncelikle ileri sürdüğünüz delillerin konuyu aydınlatıp aydınlatmadığı ve de davayı açtığınız yer mahkemesinin dava yüküyle orantılıdır.
|
Shehzade |
Teşekkür ederim Gerunsal.
Maddi açıdan da ne kadar tututacağına dair bilgi veren olabilirse cok sevinirim
|
hukukcu28 |
Dava ile İlgili Yasal Düzenlemeler
Sorununuza konu yasal düzenlemenin dayanağını 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 27. maddesi teşkil etmektedir. Bu maddedeki düzenleme aşağıdaki gibidir.
Adın değiştirilmesi
Madde 27 - Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hakimden istenebilir.
Adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilan olunur.
Ad değişmekle kişisel durum değişmez.
Adın değiştirilmesinden zarar gören kimse, bunu öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde değiştirme kararının kaldırılmasını dava edebilir.
Dava ile İlgili Genel Bilgiler
Yasa her ne kadar #8220;Adın Değiştirilmesi#8221; olarak düzenleme getirmiş olsa da bu madde soyadı değişikliklerinde de uygulanır.
Davanın Türkiye#8217;de ikametgahınızın bulunduğu ya da nüfusa kayıtlı olunan yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesinde açılması gerekmektedir.
Eğer soyadını değiştirmek isteyen kişi 18 yaşını tamamlamamışsa veli ya da vasisi tarafından davanın açılması gerekir.
Dava açılırken haklı nedene dayanmak gerekmektedir. Haklı nedenlerin neler olduğu hakkında maddede bir açıklama yoktur. Bu her davanın özelliklerine göre hakim tarafından takdir edilecek bir husustur. Ancak daha önceki emsal davalarda; ismin anlamsız olması, komik olması, anlaşılmasının güç olması, ahlak ve edebe aykırı olması gibi haller haklı sebep olarak kabul edilmiştir.
Haklı sebeplere ilişkin iddialar tanıkla ispat edilebilir. Yine davanın açılmasında kişinin yararının da olması gerekmektedir.
Dava kabul edildiğinde bu ilan edilir ve kararın kesinleşmesi ile nüfus siciline işlenir.
Davanın Yürütülmesi ile İlgili Bilgiler
Dava için, öncelikle dilekçe yazılarak müracaat etmek gerekmektedir. Dilekçede tanıkların isimlerinin yazılması davanın hızlı görülmesi açısından faydalı olacaktır. Müracaat esnasında yaklaşık 30.YTL masraf edilir. Harç ve PTT giderleri için.
Müracaattan sonra Mahkemece duruşma günü verilir. Duruşma günü davacıya (size) tebliğ edilir. Duruşma günü yaklaşık olarak 1 ay ile 3 ay arasında değişebilir. Yılbaşına doğru müracaat etmeniz dikkate alındığında (Mahkemelerdeki yıl sonu devri nedeniyle) yaklaşık 2,5 ay sonrasına gün verileceği söylenebilir.
Duruşma gününe dilekçede belirtilen tanıklarla gidilir. Tanıklar dinlenir. Bu arada Savcılık kanalıyla araştırma yapılır. Bu araştırmanın sonuçları gelmişse dosya karara çıkabilir. Eğer karar verilmemişse başka bir güne ertelenir.
Karar verildikten sonra yasa yolu denilen temyiz ve karar düzeltme aşamalarından geçtikten sonra karar kesinleşir ve ilan ile tescil yapılır.
Tüm bu işlemlerin tamamlanması yaklaşık olarak 3 ay ile 5 ay arasında değişebilir.(kayıtı bulunduğun Asliye ye bağlı daha kısa sürmesi mümkün olabilir.)
Bu davayı bizzat kendiniz ya da vekalet verdiğiniz avukatın yürütmesi gerekmektedir. Yurt dışında yaşıyor olmanız sebebiyle bu davayı takip etmeniz sıkıntılara sebep olabilecektir. Bu nedenle avukat ile temsil edilmenizde fayda olacağı muhakkaktır.
Vekalet Ücreti ve Masraf ile İlgili Bilgiler
Dava Masrafları: Dava açılırken yapılan masrafa (30.YTL) ilave olarak tanık ücreti ve masrafı (her tanık için 13.50 YTL), yazışma masrafı (yaklaşık 15 YTL), karara çıktıktan sonra yapılacak masraflar (yaklaşık 30 YTL) ilan masrafları (Mahkemece belirlenen gazetenin ücreti hakkında bir şey söylemek mümkün değildir) davanızdaki genel masraflardır. Bu açıklamaların fikir vereceği kanaatindeyiz. Bu masraflar sabit olup davayı kendinizin ya da avukatın takip etmesine göre değişmez. Avukatın takip etmesi halinde her türlü masraf yazılı olarak belgelenecektir. Bu nedenle endişe etmenize gerek yoktur. Ekstra masrafların çıkması mümkündür.
Avukatlık Ücreti: Avukatlık ücreti ile ilgili olarak kesin bir rakam vermenin imkanı olmamakla birlikte; Ankara Barosunca bu tip işlerde tavsiye edilen asgari avukatlık ücreti 1.500.YTL#8217;dir. Üst sınıra ilişkin olarak bir düşünce belirtmenin imkanı yoktur.
Konuyla ilgili avukat tutmaya gerek görürseniz, şirketimiz bünyesindeki hukukçularla bu mail adresi üzerinden temasa geçebilirsiniz |
Av.Dilek Kuzulu Yüksel |
quote: Konuyla ilgili avukat tutmaya gerek görürseniz, şirketimiz bünyesindeki hukukçularla bu mail adresi üzerinden temasa geçebilirsiniz
Ekleyen: hukukcu28 - 07/11/2005 : 17:54:11
|
Sayın hukukçu28,
Sitemiz ne avukat ne de müvekkil temin etme sitesi değildir. Burada, üyelerimizin sorularına yanıt vermeye çalışarak onlara haklarını bilmeleri ve aramaları için ışık tutuyoruz. Bunu yaparken de hiçbirimiz kazanç elde etme amacını gütmüyoruz.
Bu hususta daha duyarlı olmanızı rica ediyor, tekrarı halinde üyeliğinizin askıya alınacağını hatırlatıyorum. |
hukukcu28 |
quote:Sitemiz ne avukat ne de müvekkil temin etme sitesi değildir. Burada, üyelerimizin sorularına yanıt vermeye çalışarak onlara haklarını bilmeleri ve aramaları için ışık tutuyoruz. Bunu yaparken de hiçbirimiz kazanç elde etme amacını gütmüyoruz. |
[B)] çok özürdilerim,amacım yardımcı olmaktı..Arkadaş yurtdışında yaşadığı için öyle söyledim yanlış oldu galiba ben zaten henüz stajerim[:gd] benim öyle bir dava ile ilgilenme Hükmüm yok.. O halde düzeltiyorum "Yurt dışında yaşıyor olmanız sebebiyle bu davayı takip etmeniz sıkıntılara sebep olabilecektir. Bu nedenle avukat ile temsil edilmenizde fayda olacağı muhakkaktır." SAYGILARIMLA |