Darp - Takipsizlik karari |
kirtik |
Selamlar,saygilar;efendim,ben hollandada ikamet ediyorum ve yazin izine gittigimde trafik kazasi gecirdim,(temmuz) ben hataliyim,ve hatamdan dolayi 3 kisi tarafindan dovuldum sebep :neden hata yapmisim dayak atilinca ders alinirmis ve bir daha dikkatli olunurmus, dava actim, savciliga intikal etti,sahidim var;ilce devlet hastanesi yeterli imkani olmadigi icin gerekli teshis koyamadilar.Savcilik ""takipsizlik"" karari verdi <<< devlet cikari olmadigi icinmis>>> SORU:tekrar mahkeme icin gec kalma durumu varmi ve hangi mahkemeye muracaat edilmesi gerekir.?
|
cankayhan |
10 gün veya daha az sürede iş ve güçten yoksun kalacak derecede yaralamalarda eğer silahta kullanılmamışsa C. Savcısı olayın şahsi dava yoluyla açılabileceğini bildirip kamu adına dava açılmasında kamu yararı görmediğini bildirerek takipsizlik kararı verebilir. Bu durumda olayın olduğu yer Sulh Ceza Mahkemesinde sizin şahsi dava açıp kişilerin cezalandırılmasını tazminat verilmesini isteme hakkınız bulunmaktadır.Ancak bu davanın tüm duruşmalarını takip etmelisiniz.Aksi halde açılan dava düşecektir.
cankayhan |
nehir |
Sayın kirtik anlattığınızdan çıkarabildiğim şu;Sizi döven şahıslar hakkında kamu davası açılmamış.Bunun sebebi sizin hastane raporunuzda verilen işgöremezlik süresinin kamu davası açılmasına yetmemesi.Bu şu demektir.
Eğer işgöremezlik raporunuz 10 gün olsa idi devlet sizin adınıza suçluları cezalandıracaktı.Bu durumda ise,sizin 6 ay içinde şikayette bulunup,sulh ceza mahkemesinde dava etme hakkınız var.
|
kirtik |
mahkemeye avukatim giremezmi,haliyle ben hollandada ikamet ediyorum ve devamli mahkemeye gidip gelemem veya mahkeme gunleri benim izin aylarina tesaduf ettirilebilirmi.Suclular az veya cok cezasini gormeliler bence!!! Nasil bir dilekce veya basvuru yapilmasi gerekir.....
|
ismet41861 |
Cumhuriyet Savcısı tarafından maruz kaldığınız müessir fiil eylemi nedeniyle sanıklar hakkında eylemlerinden dolayı takipsizlik kararı verilmesi durumu,hakkınızda düzenlenen adli tabip raporunun hayati tehlike geçirmediğiniz ve en fazla 10 gün(bu süre dahil)iş ve güçten yoksun kaldığınız yönünde olduğunu ve müessir fiil eyleminde silahtan sayılan aletin sanıklar tarafından kullanılmadığını gösteriyor.
b
Bu durumda Cumhuriyet Savcısının önünde iki seçenek vardır:
1-Olay hakkında kamu davasının açılmasında kamu yararı görmemesi nedeniyle CMUK.344.maddesi uyarınca mağdurun "Şahsi Dava Yoluyla"takip hakkı saklı kalmak kaydıyla "takipsizlik"kararı,
2-Olay hakkında kamu davası açılmasında kamu yararı görmesi nedeniyle "Sulh Ceza Mahkemesi"ne iddianame ile kamu davası açması.
Cumhuriyet Savcısı tarafından olay hakkında takipsizlik kararı verilmesi durumunda mağdurun önünde iki seçenek vardır.
1-Verilen takipsizlik kararının hatalı olması veya delillerin eksik toplanması veya delillerin hatalı değerlendirilmesi veya usul ve yasaya aykırı olması gerekçesiyle kararın mağdura tebliği tarihinden itibaren 15 günlük hak düşürücü sürede kararı veren Ağır Ceza Mahkemesine en yakın Ağır Ceza Mahkemesine itiraz etmek.Takipsizlik kararına itiraz halinde mahkemece itirazın red edilmesi halinde karar kesindir.Bu durumda mağdurun önünde tek bir alternatif kalır.O da şahsi dava yoluyla dava açmak,mahkemece itirazın kabul edilmesi durumunda Cumhuriyet Savcısı itirazın kabul edilmesi gerekçesi yönünde hareket eder.
2-Eylemin TCK.456/4 maddesinde kalması ve şikayete tabi suç olması nedeniyle TCK.108 maddesine göre 6 aylık hak düşürücü süre içerisinde görevli ve yetkili Sulh Ceza Mahkemesine şahşi dava açmak.
Mağdurun şahsi dava açması durumunda ya kendisinin ya da vekili vasıtasıyla davayı takip etmesi gerekir.Aksi takdirde şahsi dava takipsizlik nedeniyle düşer ve mahkeme masrafları şahsi davacının üzerinde kalır.
ismet karabulut |