Av.Tayfun Eyilik |
Özel Finans Kurumları Güvence Fonu
Özel Finans Kurumları nezdinde açılan Özel Cari ve Katılma Hesapları 4389 sayılı Bankalar Kanunun 20. maddesinin 6/b bendi hükmü gereğince Özel Finans Kurumları Birliği tarafından kurulan Güvence Fonu tarafından 18.09.2002 tarih 24880 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan #8220;Özel Finans Kurumları Özel Cari ve Katılma Hesapları Güvence Fonu Yönetmeliği#8221;nde belirtilen esaslar çerçevesinde güvence altına alınmıştır.
Ancak İhlas finans kurumunun tasfiyesi bu tarihten önce olduğu için iflas hukuku prensiplerine göre tasfiye edilmektedir.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'ndan:
10.02.2001 #8211; 1
BASIN AÇIKLAMASI
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu;
- Yükümlülüklerini yerine getiremeyen ve alınan önlemlere rağmen likidite sorununu çözemeyen,
- Alacaklılarının hukuki takibatları ve hakkında haciz yoluyla takibe ilişkin yargı kararları bulunan,
- Faaliyetine devamı cari ve katılma hesabı sahiplerinin hakları bakımından tehlike arzeden,
- Şirket kaynaklarını, yönetim ve denetimini elinde bulunduran ortaklarına Şirketin emin bir şekilde çalışmasını tehlikeye düşürecek biçimde kullandıran,
- Dolayısıyla 4389 sayılı Bankalar Kanununun 14 üncü maddesinin 3 ve 4 numaralı fıkralarındaki şartların oluştuğu tespit edilen
İhlas Finans Kurumu A.Ş.#8217;nin faaliyet izni 4389 sayılı Bankalar Kanununun 20 nci maddesinin 6 numaralı fıkrası hükmüne istinaden, Kurulun 10.02.2001 gün ve 171 sayılı Kararı ile kaldırılmıştır.
Yasa gereği, Kanunda belirtilen koşulların oluşması dolayısıyla özel finans kurumlarının faaliyet izinleri kaldırıldığında, bu kurumlar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu#8217;na devredilmemekte ve genel hükümlere göre tasfiyeye tabi tutulmaktadır. Bu nedenle, İhlas Finans Kurumu A.Ş. ile kâr ve zarara katılma hesabı ya da özel cari hesap şeklinde ilişkiye girmiş olanlar ile diğer alacaklıların alacaklarını genel hükümler çerçevesinde takip etmeleri gerekmektedir.
İhlas Finans Kurumu A.Ş. bu tarihten itibaren her ne adla olursa olsun tasarruf sahiplerinden fon toplayamayacak, gerçek ve tüzel kişilere yeni fon kullandırmayacak, borç ve alacaklarını da genel hükümlere göre tasfiye edecektir.
Kamuoyuna duyurulur.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu#8217;ndan
30.07.2001
BASIN AÇIKLAMASI
Son günlerde Kurumumuza yapılan yoğun başvurularda; faaliyet izni kaldırılmış bulunan İhlas Finans Kurumu A.Ş#8217;nin tasfiyesi ile ilgili sorun ve tereddütler dile getirilmektedir.
Bilindiği gibi, anılan finans kurumunun faaliyet izni, Bankalar Kanunu#8217;nun 20/6#8217;ncı maddesindeki şartların gerçekleşmesi nedeniyle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu#8217;nun 10 Şubat 2001 tarihli ve 171 sayılı kararı ile kaldırılmış bulunmaktadır. Aynı madde uyarınca, tasfiye işlemleri genel hükümlere göre yürütülmektedir. Bu hali ile Tasfiye Halinde İhlas Finans Kurumu A.Ş#8217;nin durumu, tasfiye halindeki herhangi bir anonim şirketten farklı değildir.
29.5.2001 tarih ve 24416 sayılı Resmi Gazete#8217;de yayımlanan Bankalar Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin 4672 sayılı Kanun ile özel finans kurumlarının tasfiyesine ilişkin değişiklikler getirilmiş olmakla birlikte anılan Kanunun geçici 2/a maddesinin #8220; Bu Kanunun yayımı tarihinden önce faaliyet izni kaldırılan özel finans kurumları hakkında bu Kanunla özel finans kurumlarının tasfiyesine ilişkin olarak getirilen hükümler uygulanmaz.#8221; hükmü uyarınca, İhlas Finans Kurumu A.Ş#8217;nin tasfiyesi anılan kanunun yürürlüğe girmesinden önce yürütüldüğü gibi genel hükümlere göre gerçekleştirilmektedir.
Bu nedenle, adı geçen şirketin tasfiye sürecinde Kurumumuzun herhangi bir yetki ve sorumluluğu bulunmamakta olup, alacaklıların, öncelikle tasfiye işlemlerini gerçekleştirmekte olan Tasfiye Halinde İhlas Finans Kurumu A.Ş#8217;nin tasfiye kurulu ile temasa geçmeleri yerinde olacaktır. Bununla birlikte, muaccel olan alacakların tahsili için İcra ve İflas Kanunu çerçevesinde gerekli işlemlerin tesis edilmesi alacaklıların inisiyatifinde bulunmaktadır.
Adı geçen Kurum Türk Ticaret Kanununun 434#8217;üncü maddesi uyarınca münfesih olmuş ve şirketin tasfiye kararı İstanbul Ticaret Sicili Memurluğunun 23.2.2001 tarih ve 5367 sayılı yazısı ile tescil edilmiştir. 23.2.2001 tarih ve 5246 sayılı Ticaret Sicili Gazetesinde şirketin tasfiye kurulunun, eski yönetim kurulu üyeleri olan Ömer Adnan Uncuoğlu, Hasan Tahsin Ekinci, Ali Tubay Gölbaşı, Mustafa Ruşen Selçuk, Cemil Bilgiç ve Ömer Eryılmaz#8217;dan müteşekkil olduğu ifade edilmektedir. Söz konusu tasfiye kurulu tasfiye ile ilgili işlemlerini 29 Ekim Cad. No: 23 Yenibosna/İSTANBUL adresinde sürdürmektedir.
Şirket Genel Kurulunun 3.8.2001 tarihinde yapılacak toplantısının ardından Tasfiye Halinde İhlas Finans Kurumu A.Ş#8217;nden olan alacaklılara yapılacak olan ödemelere ilişkin bir planın ilgili tasfiye kurulunca kamuoyuna açıklanması beklenmektedir.
Kamuoyunun bilgilerine saygıyla sunulur.
(2005-09-26 09:09:37)-İhlas Finans Kurumu (İFK), 856 cari hesap ve 2 bin 228 kar-zarar ortaklığı olmak üzere toplam 3 bin 84 hesaba 43. ödemeyle birlikte Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında toplam 15 milyon 500 bin Yeni Türk Lirası (YTL) ödeme yapacak.
Tasfiye Halinde İhlas Finans Kurumu A.Ş.'den yapılan yazılı açıklamada, 43. ödemeyle birlikte başlangıçtan bugüne kadar iştirakçilere 445 milyon dolar ödeme gerçekleştirilmiş olacağı belirtildi. Açıklamada, cari hesap sahibi 856 ve kar-zarar ortaklığı olan 2 bin 228 hesaba 43. ödemenin 26 Eylül 2005 Pazartesi günü yapılacağı ifade edilerek, "Kriz öncesinde 216 bin 592 olan mudi sayımız, bu ödeme sonunda 90 bin 274'e düşmektedir. Ödemelerde hesapların küçükten büyüğe doğru kapatılarak ilerlenmesi metodu kullanılmaktadır" denildi.
Açıklamada, İhlas Finans Kurumu'nun kriz öncesi personel sayısı 829 iken, halihazırda 39 olduğu, 5 yıllık faaliyet süresince devlete 342 milyon dolar vergi, iştirakçilere 532 milyon dolar kar payı olmak üzere 874 milyon dolar ödendiği ve kurumun devlete hiç borcunun bulunmadığı kaydedildi. Açıklamada, tasfiye başladığından bugüne kadar yaklaşık olarak 18 milyon dolar vergi, 1 milyon dolar SSK, 7 milyon dolar personel maaşı ve tazminat ödemesi olmak üzere toplam 26 milyon dolar ayrıca ödeme yapıldığı ifade edildi.
Borç bitinceye kadar ödemelerin her ay düzenli olarak devam edeceği vurgulanan İhlas Finans Kurumu açıklamasının son bölümünde şu ayrıntılara yer verildi:
"Bu ayki ödemeden yararlanacak Katılım Hesabı sahiplerine mektuplar gönderilmiştir. Bu ödeme için Şekerbank T.A.Ş. şubelerine müracaat edilecektir. Katılım Hesabı ödemeleri için mektup gönderildiğinden, mektup gönderilmeyen mudilerimizin bankaya gitmeyip sıralarını beklemelerini önemle rica ediyoruz. Bundan sonra da ödemeleri yapılacak Katılım Hesabı sahiplerine düzenli olarak her ay 5 gün önceden mektupları gönderilecektir. Tasfiye Kurulumuz, kamuoyuna yapacağı duyuruları TGRT, Türkiye Gazetesi ve "www.ifk.com.tr" adresindeki internet sitemizde yayınlayacaktır."
ifk nın sitesinde daha ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz |