tazminat alma olasılığı varmı? |
hbeyaz |
yabancı bir şirkette çalışmaktayım, işyerinde 85 personel görev yapmakta, işyerinde bulunan revir ve ibadet için ayrılmış olan yerler depoya dönüştürüldü.ayrıyeten ramazan içinde hiçbir yardımda bulunulmadı..biz işçiler için burda bir hak söz konusu değilmi..bunları sebep göstererek işten ayrılırsak tazminat hakkı kazanabilirmiyiz...cevabınızı bekliyorum.. |
Av.Abbas Bilgili |
Sorunuza net bir cevap vermek biraz zor görünüyor. İş Yasası'na göre işverenlerin, en az elli işçinin çalıştığı işyerinde hekim ve uygun bir sağlık birimi oluşturması zorunludur (md.81).Buna aykırı davranış idari para cezasını gerektirir (md. 105). İşverenlerin bu zorunluluğu yerine getirmemesi işçiye haklı sebeple istifa imkanı verir mi? Açıkçası yasada çok açık bir hüküm yok, emsal yargıtay kararının olup olmadığını da bilmiyorum. İş Yasası'nın 24/II-f maddesindeki "...iş şartları uygulanmazsa" ifadesinin, işçiye haklı sebeple istifa imkanı vermeye müsait bir ifade olduğunu söyleyebilirim. Ancak, bu benim kişisel yorumum olduğundan, yargının ne düşüneceğini bilemem.
ibadet yerlerinin kapatılmaması veya böyle bir yerin temin edilmesi konusunda işverenlere bir yükümlülük getirilip getirilmediği hususunu düzenleyen bir hüküm ilk bakışta göremedim. Ancak, bu tür hükümlerin toplu iş sözleşmelerine konduğunu biliyoruz. Örneğin, gece çalışanlara sahurda yemek vermek veya öğle yemeği verilen işçilerden oruç tutanlara parasını vermek gibi hükümler bazı toplu iş sözleşmelerinde vardır. Toplu İş sözleşmesindeki hükümlerin uygulanmaması işçiye haklı sebeple istifa etme imkanı verir. Selamlar. |
Nihan Yuva |
4857 sayılı iş kanununa göre işveren en az 50 işçi çalıştırıyor ve 6aydan fazla sürekli işlerin yapıldığı iş yerlerinde bir iş sağlığı ve güvenliği kurulu kurmakla yükümlüdür.ayrıca işveren ssk ca sağlanan tedavi hizmetleri dışında kalan işçilerin sağlı durumu ve ilk yardım, acil tedavi, koruyucu sağlık hizmetleri için işçi sayısı ve işin tehlikesine göre bir ya da daha fazla işyeri hekimi çalıştırmakla yükümlüdür (80. md -81.md)
ayrıca iş koşullarında değişiklik yapan işveren işçiler bunu bildirmeli veişçi de bu değişiklik önerisini kabul etmezse işçinin sözleşmesini süreli fesihle sona erdirebilir işveren.
bunun sonucu olarak işçiye kıdem ve ihbar tazminatı ödenir.
öneriyi kabul etmeyen işçiyi işe almaması ve aynı zamanda öneriyi kabul etmemesi durumunda bu haksız fesih olur.
ihbar ve kıdem tazminatları ile birlikte kötüniyet tazminatı da öder işveren.
yargıtaya göre işçinin dini ödevleri dolayısı ile işe gelmemesi haklı sayılabilecek bir nedendir. o halde işverenin işçilerin dini vecibelerini yerine getirmesini sağlayacak durumlar yaratmalıdır diyebiliriz.
|