askerlik nedeniyle istifa |
ismailkrmn |
1 aralık 2005 itibariyle yedek subay adayı olarak askerim. iş yerimden 14 kasım tarihinde yani 16 gün önceden istifa edebilirmiyim. İşyerimden kıdem taminatımı ve ücretli izin ücretimide istedim. Ayrıca işyerimden istifa edeceğimi kaç gün önceden şirkete dilekçeyle bildirmek zorundayım. Bir sorum daha olucak şirket kıdem tazminatımı ve kullanmadığım ücretli izin ücretimi istifamdan kaç gün sonra sonra bana vermelidir bununla iligili yasal düzenleme varmıdır. Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler. |
socialman |
Hem sizin sorunuza cevap verip, hemde bu konu ile ilgili diğer bilgi isteyen insanlara geniş bir açıklama yapmak istiyorum.
İş kanununda yer alan hizmet sözleşmesinin 'muvazzaf askerlik hizmeti' dolayısıyla feshedilmesi kuralı uyarınca sona ermesi kıdem tazminatını gerektirmektedir.
Öncelikle bunun bilinmesi gerekmektedir. Yapılması gerekenler askerlik ödevini yerine getirecek kişi bir cağrı kağıdı yada başka bir biçimde bir belge ile bunu belgelemek zorundadır.
Kanunda askerliğe gidecek kişi için şu kadar gün önce bitirmesi gerekir diye her hangi bir süre koymamıştır. Daloyısıyla siz makul bir süre içerisinde iş ilişkinizi askerlik nedeniyle bitirebilirsiniz.
Örneğin yasa bir süre koymamasına ragmen, yargıtayca işyerinden ayrıldıktan sonra14 ay yada 7 ay sonra askere gittiği anlaşılan kişinin askerlik nedeniyle kıdem tazminatı isteyemeyeceğini karara bağlamıştır.
Yine buna karşın işçinin sözleşmeyi askerlik nedenile sona erdirdikten sonra 1 ay, 3 ay gibi bir süre sonra askere gitmesini makul bir süre görüp kıdem tazminatına hak kazandığını karara bağlamıştır.
Konuyu özetlersek:
Çalışanın askerlik nedeniyle ayrılış tarihi ile sevk tarihi arasında makul haklı bir sürenin olması,
Bu süre içinde nedensellik bağlantısının kesilmemesi,
Yine askerlik nedeniyle işten ayrıldıktan sonra başka bir işte çalışılmamış olması,
Haklı sürenin , işçinin sosya ekonomik durumu, çevre gelenek ve görenek özeliklerinin dikkate alınması gerekmektedir. (örneğin bir kişi işinden askerlik nedeniyle ayrılıp , akrabalarına annesine babasına gitmesi yada köyüne gidip geleneksel uygulamaları yapması gibi)
Ayrıca şununda bilinmesinde yarar vardır.
Çalışan ister 18 aylık, ister 8 aylık kısa dönem er, 16 aylık yedek subay , mecburi öğretmenilik yada beddelli askerlik arasında bir fark yoktur.
Yukarıda izah etmiş olduğum uygulama geçerlidir.
Umut ediyorum faydalı olmuşumdur.
Saygılar |
inka |
Sayın socialman,ilginiz ve deneyin,bilgilerinizi bizmle paylaştığınız için çok teşekkürler..Ancak ismail beyin bir sorusu daha var ki bende çok merak ediyorum... Benim anladığım kadarıyla mecburi askerlik görevi ile istifa etmek durumunda olan çalışan için ihbar süresi yok.. sadece bunu belgeleyen belgesiyle istifasını yazması kıdemini almasında yeterli!!!Peki işletmenin bu parayı kişiye vermesi için yasal bir süre var mı!!!!Ayrıca askerlik dönüşü işe alınması ile ilgili mevzuat hakkında bilgi verebilirseniz çok sevinirim...
kolay gelsin
|
socialman |
Askerlik görevinin yerine getirilmesi amacıyla hizmetin sona ermesi durumunda kıdem tazminatının ödenmesi gereken tarih hizmetin sona erdiği tarihtir.
İkinci sorunuz ise askerden geldikten sonra işe alımı ile ilgili idi.
İşveren işçisinden hoşnut olması yada da işçinin askerilik dönüşü iş bulmanın zorluğu gibi düşüncelerden yola çıkarak , çalışan askerlik nedeniyle sözleşmesini sona erdirmeyebilir. Bu durumda askerlik hizmeti süresince hizmet askıda kalır ve kıdem tazminatı ödenmesi gerekmez. Askerlik dönüşü işçi , işyerinde yeni bir hizmet sözleşmesi yapılmasına gerek kalmadan çalışmaya başlar. |
ozgulekmekci |
Merhabalar,
Sayın socialman,bildiğim kadarıyla askerden dönüşte sözleşme askı işlemi yapılmammış bile olsa çalışan askerden döndükten sonra uygun bir boşluk varsa kişi askere gitmeden önceki işine geri döner yada 3 aylık maaşı tazminat olarak ödenir!!!!!
Yanlışsam düzeltirmisiniz lütfen..........
kolay gelsin |
socialman |
Sn. ozgulekmekçi,
İster sözleşme olsun, ister olmasın kıdem tazminatını almadan askerlik nedeniyle işten ayrılan kişinin çalışması durmaktadır. sözleşmesi var ise sözleşmesi askıda kalmaktadır. İster sözleşmesini işyeri askıya alsın ister almasın yada sözleşmesi olmasın farketmez. Askerlik dönüşü işe girer. Ancak işveren çeşitli nedenlerle işe almaz, ise askerlik dönüşü mağdur işçi dava yolu ile hem işe iade tazminatını hem kıdem tazminatını , gecikme zamlarını mahkeme kararı ile alır. Esasında sizin belirttiğiniz konuda benim anlattıklarımla örtüşmektedir. Gerçi başımdan geçen o kadar çok bu konu ile ilgili olaylar varki gerçekten bir kitap yazabilirim.
Örneğin bu durumda askere gidip şehit olanlar var, Askerden gelip işyerinin kapandığını öğrenenler , işyeri iflas etmiş olanlar var işe geri dönmeyi istemeyip tazminatını isteyenlermi dersiniz. Daha neler neler .Yani sizin anlayacağınız çalışan arkadaşların askerliğe gitmeden önce dikkatli davranmaları gerekmektedir. Sn. İsmailkrmn kardeşimin konuya gösterdiği duyarlılığı tüm askere gidenler göstermelidir.Konu daha da genişletilebilir ancak taktir edersiniz ki bu sitede küçük bilgilendirmeler yapıp alakadar arkadaşları bilgimiz dahilinde aydınlatıyor, Tecrübelerimizi paylaşıyoruz. Size de konuyu biraz daha derinleştirmemize katkıda bulunduğunuz için teşekkürler
|