Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
eşin alacakları
cognis 1/9/2005 tarihinde açtığım boşanma davamız eşim ile devam ediyor. Bu arada eşimin alacaklı sıfatıyla 2005 ocak ayında takibine başladığı 50.000.00.-ytl civarında kesinleşmiş icra alacağı olduğunu öğrendim. Eşim peyderpey bu alacaklarını harici tahsil etmiş. Ama takiplere bu tahsilatlar işlenmemiş. Hacizler (gayrımenkul) yapılmış, o şekilde duruyor. Ben şimdi medeni kanun hükümleri çerçevesinde bu takiplere haciz koyabilir miyim?
Av.Ömer Faruk Daş Cognis yazınızdan sorununuzu anlamak mümkün değil.Eşinizden hangi nedenle alacaklısınız lütfen daha açık yazınız
cognis Şöyle ki; 1-Eşimin tahsildeki bu alacakları medeni kanun gereğince edinilmiş mal kapsamında değerlendirilemez mi? Bu anılan miktarının %50 sinde benim payım olduğunu göstermez mi? 2-Ayrıca boşanma davamda maddi ve manevi tazminat talebim vardır. Bunun için de kalan %50 ye de tazminat alacağıma tahsil imkanı sağlaması için tedbir talep edemez miyim? Tabii aslında bu şekilde gerekçe gösterekek bu sabah Asliye Hukuk Mahkemesinden (aile mahk.sıfatıyla) yukarıda belirttiğim şekilde talepte bulundum ve tedbir konuldu. Şu anda benim merak ettiğim.., Eşim bu alacaklarını haricen tahsil ettim diyerek İcra Müdürlüğü'ndeki takiplerini kaldırtabilir mi? Çünkü harici tahsilat aslında oldu. Ve borçlu taraf haciz altında. Onlarda bu haczi kaldırtmak istiyorlar. Böyle bir durumda bu tedbir kararının koruyuculuğu nedir?
cognis Aile Mahkemesi Hakimince dün eşimin alacaklı olduğu dosyalara boşanma davasının sonuna dek ihtiyati tedbir kondu.Ben de dosyalara pul masrafı verdim. Ancak zannedersem eşim durumu öğrenerek bugün avukatını gönderip harici tahsilat yapıldı diyerek dosyaları infaz etmek istemiş. İcra Müdürlüğü bu durumda nasıl hareket eder. 1 yıl önce takibine başlanarak borçlularına 19/10/2005 tarihinde 2.haciz ihbarnamesi toplam borç üzerinden gönderilen (Takip asıl alacağı 55.000.00.-ytl.) bu dosyalarda 27/10/2005 te harici tahsilattan bahsediliyor...? Bu durumda tedbir kararını hakim kaldırabilir mi? Kaldırırsa benim hukuki müracaat merciim neresi? Ayrıca ben aile mahkemesi ile tedbir koydum. Eşim Aile mahkemesi dava dilekçemi almaktan kaçındı. Halen tebligat yapılamadı. Tedbiri kaldırmak için buraya müracaat ettiğinde boşanma dava dilekçesini de almak zorunda değil mi?
Av.Ömer Faruk Daş Bir çalışma sonucunda kazanılan mallar edinilmiş maldır.elbette %50 si sizindir Cebri icraya konu olan alacağın haricen tahsil edildiği icra dairesine bildirilir ve gereği istenir ise icra takibi sona erecektir.Bu durumda tedbir kararı konusuz kalacaktır sonuç doğurmayacaktır.İcra dairesi kendiliğinden bir davranışta bulunmaz. Eşiniz hukuken geçerli bir mazereti olmadan tebligatı almaktan kaçınamaz tebligat kanunu hükümleri açıktır Eğer kendisi tebligatı almaktan imtina ederse kanunun gösterdiği başka yollar vardır prosedür yerine getirilir Davanızı bir avukatın profesyonel hukuk desteği ile takip etmenizi öneririm bu menfaatlerinize daha uygun olan yoldur.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 07:59:40