Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
Üst-Alt işveren ilişkisi
vedat7677 4857 sayili İş kanun 2 maddesinin 6 ve 7 bendi üst işveren-alt işveren ilişkisini düzenlemektedir. Yaptığım iş üst işverenin esas işi ve bu işi yapan personeli mevcuttur. Ben alt işverenin işçisi olduğum için bana daha düşük ücretlendirme ve sosyal haklardan mahrun bırakılarak çalıştırıldım ve çalışmaya devam ediyorum bu durumu düzeltilmesi için üst işveren yazılı başvuru yaptım ancak olumlu cevap alamadım daha doğrusu yazılı cevap bile alamadım üst işevenle sözlü görüşmemde bizim iş ilişkisimizde üst işveren ve alt işveren ilişkisi olmadığını sadece hizmet alım ilişkisi olduğunu bizi ilgilendirmediği söylediler. Buradaki iş ilişkisini kanunen üst işveren-altişveren ilişkisi olduğunu nasıl ispatlayıp iş kanunun 4857/5-2 İşveren, esaslı sebepler olmadıkça tam süreli çalışan işçi karşısında kısmi süreli çalışan işçiye, belirsiz süreli çalışan işçi karşısında belirli süreli çalışan işçiye farklı işlem yapamaz. 4857/5-6 İş ilişkisinde veya sona ermesinde yukarıdaki fıkra hükümlerine aykırı davranıldığında işçi, dört aya kadar ücreti tutarındaki uygun bir tazminattan başka yoksun bırakıldığı haklarını da talep edebilir. 2821 sayılı Sendikalar Kanununun 31 inci maddesi hükümleri saklıdır. 4857/2-6 işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerinde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran diğer işveren ile iş aldığı işveren arasında kurulan ilişkiye asıl işveren-alt işveren ilişkisi denir. Bu ilişkide asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu Kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumludur. 4857/2-7 Asıl işverenin işçilerinin alt işveren tarafından işe alınarak çalıştırılmaya devam ettirilmesi suretiyle hakları kısıtlanamaz; maddelirine göre hakkımı nasıl isteyebilirim iş mahkemelerinin üstişveren-altişeveren ilişkisi olduğunu kabul ettiklerini ama kimi hakimlerin eşit ücreti kabul etmedikleri öğrendim bu durumda izleyebileceğim yol nedir teşekkür ederim.
Av.Fırat Bayındır Konu, burada yapılabilecek kısa anlatımlardn çok daha detaylıdır ve bir işe kalkışmadan önce doğurabileceği olumsuz sonuçları( iş akdi feshi gibi) dikkate almanız gerekir. Alt-üst iş veren ilişkisinde bu ilişkinin mahiyeti ve aralarındaki akdi işyerinin ve işin niteliğini bilmek gerekir. BUnlar her özel olayda farklılık gösterebilirler. Alt-üst işveren ilişkisinin muvazaalı olup olmadığının da değerlendirilmesi gerekir. O nedenle bir avukattan hukuki yardım almanız daha uygun olacaktır.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 09:08:32