 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
bir gün farkla hangi haklar benden alınıyor? |
andersson |
merhaba,
bir bankada 4/11/2004 girişli sözleşmeli bir personelim. girerken 1 yıl içinde çıkamayacağımız, çıkarsak tazminat ödememiz gerektiği belirtilmişti. Yani 1 yıllık bir sözleşme. Sözleşme bitiminde işten çıkmak istiyorum. Eylülün 29unda istifamı yazılı bildirdim. Ben bir yılımın 4/11/2005 tarihinde dolduğunu düşündüğümden o tarihi yazmıstım. İnan kaynakları departmanı 15 gün boyunca çıkış tarihi konusunda bir karara varamadılar. 3 ya da 4 kasım bayrama denk geldiğinden çıkış tarihini kasımın 2sine ya da 7sine getirmeye çalıştıklarını söylediler. Bugun bana 4/11/2004-2/11/2005 tarihleri arasında çalıştığımı bildiren istifa formu verdiler fakat imzalamadım. Sorum şu,
- 3/11/2005te benim sözleşmemin son işgünü olmuyor mu? her ne kadar bayram tatili de olsa. o gün çıkışım neden olamıyor?
- eğer 2 kasımda cıkarsam 365 gün yerine 364 gün çalışmış olacağım yani 1 yılım dolmuyor. 3 kasım son işgünüm olsaydı hangi haklarım olacaktı? yıllık izin ücreti vs gibi. 2 kasımda çıktığımda 1 günle bunlara hak kazanmam mı engellenmiş oluyor.
- sizce de 1 yıllık sözleşme sonunda çıkışım 3 kasım olmuyor mu? istifa formunda 4/11/2004-3/11/2005 yazması gerekmez mi?
benim mantığım 2 kasım tarihini almadı. cevaplarınızı bekliyorum. teşekkürler. |
andersson |
forumda bulduğum bilgilere göre bir yerlere varmaya calıstım.
- İş Yasası'nın 53. maddesine göre "işe başladığı günden itibaren deneme süresi dahil bir yıl çalışmış olan" işçi senelik izin kullanmaya hak kazanır.
- İzin süresi hesaplanırken takvim yılı olarak değil ilk işe giriş tarihinizden itibaren 365 günlük süre hesaplanır.
- İlk yılın izni var, ancak ilk yılın iznini kullanabilme şartı ilk yılın dolmuş olmasıdır.
burdan anladığım 2 kasımda benim gün sayım 364 yapıyor ve yıllık izin hakkım olmuyor. Ama 3 kasım çıkışlı olursam yıllık izin paramın verilmesi gerekiyor. Yanılıyor muyum? |
KASIMAN |
Sayın andesson,
Öncelikle hatırlatmalıyım ki, genel görüşe açmış olduğunuz konuların cevaplarını bu forumlarda aramalısınız. Aynı sorunun cevabını KM yolu ile almaya çalışmanız, site kurallarına aykırıdır.
Bu hatırlatmadan sonra, ilk acemilik olarak niteleyerek, sorunuza cevap vermeye çalışayım.
4857 sayılı iş kanunu der ki :
Yıllık izin bakımından çalışılmış gibi sayılan haller
MADDE 55. - Aşağıdaki süreler yıllık ücretli izin hakkının hesabında çalışılmış gibi sayılır: a) İşçinin uğradığı kaza veya tutulduğu hastalıktan ötürü işine gidemediği günler (Ancak, 25 inci maddenin (I) numaralı bendinin (b) alt bendinde öngörülen süreden fazlası sayılmaz.).
b) Kadın işçilerin 74 üncü madde gereğince doğumdan önce ve sonra çalıştırılmadıkları günler.
c) İşçinin muvazzaf askerlik hizmeti dışında manevra veya herhangi bir kanundan dolayı ödevlendirilmesi sırasında işine gidemediği günler (Bu sürenin yılda 90 günden fazlası sayılmaz.).
d) Çalışmakta olduğu işyerinde zorlayıcı sebepler yüzünden işin aralıksız bir haftadan çok tatil edilmesi sonucu olarak işçinin çalışmadan geçirdiği zamanın onbeş günü (işçinin yeniden işe başlaması şartıyla).
e) 66 ncı maddede sözü geçen zamanlar.
f) Hafta tatili, ulusal bayram, genel tatil günleri.
g) 3153 sayılı Kanuna dayanılarak çıkarılan tüzüğe göre röntgen muayenehanelerinde çalışanlara pazardan başka verilmesi gereken yarım günlük izinler.
h) İşçilerin arabuluculuk toplantılarına katılmaları, hakem kurullarında bulunmaları, bu kurullarda işçi temsilciliği görevlerini yapmaları, çalışma hayatı ile ilgili mevzuata göre kurulan meclis, kurul, komisyon ve toplantılara yahut işçilik konuları ile ilgili uluslararası kuruluşların konferans, kongre veya kurullarına işçi veya sendika temsilcisi olarak katılması sebebiyle işlerine devam edemedikleri günler.
ı) İşçilerin evlenmelerinde üç güne kadar, ana veya babalarının, eşlerinin, kardeş veya çocuklarının ölümünde üç güne kadar verilecek izinler.
j) İşveren tarafından verilen diğer izinler ile 65 inci maddedeki kısa çalışma süreleri.
k) Bu Kanunun uygulanması sonucu olarak işçiye verilmiş bulunan yıllık ücretli izin süresi.
Görüldüğü gibi, f maddesinde belirtildiği üzere, 3,4,5 kasım 2005 tarihleri bayrama, 6 kasım 2005 de pazar gününe rastladığından çalışılmış gibi sayılmalıdır.
Yani çıkışınızı 2 kasım 2005 olarak da gösterseler, yıllık izin bakımından, 7 kasım 2005 tarihi geçerli olacaktır.
sevgiler
|
inka |
merhabalar,konuyla ilgili olarak Sn. Kasıman2ın görüşlerine tamamiyle katılıyorum.Yani 2 /11 itibariyle iş sonu olduğunda henüz 365 günlük çalışılmış günü doldurmadığınızdan yıllık izin hakkınız yok.Benim bu konuda merak ettiğim durumsa , sizin işsonunuzu sözleşmenizde belirtilen tarihten önce yapmaları (1 gün bile olsa)kazanılmış bir ihbar tazminatını beraberinde getimiyormu???Yani size önceden belirtilen tarihten önce işsonunuz var!!!Bu durumda bence şirket size şimdiden yazılı ya da sözlü bir ihbar da bulunursa sizi işten sözleşmedeki tarihten bir gün önce işten çıkarabilir,hem yıllık izin ödemesinden hemde tazminat ödemesinden kendini kurtarır!!ve sanırım bunuda yapmış...(bu arada sizin ihba sürenizde 28 gün,yani işten 2/11 itibariyle çıkarılacağınızı size 28 gün önceden bildirmek zorunda) kolay gelsin |
andersson |
bu durumda "4/11/2004-2/11/2005 tarihleri arasında ..... çalıştım. ..... kullanmadığım yıllık izinden doğan alacaklarımın hepsini aldım." şeklinde bir ihbarname imzalamam normal mi sayılıyor. Ihbarnamenin imza tarihi de 7/11/2005 olarak atılmış, bu bir sorun teşkil etmemektedir değil mi?
çünkü tarihi 7/11/2005 mi 2/11/2005 mi atsak diye neredeyse 2 hafta düşündüler. şimdi çıkışın 3 ya da 4'ü olursa bayram mesaisine geleceksin diyorlar, 2si olursa gelmeyeceksin.
Bilmiyorum aynı soruyu cok mu tekrarlıyorum ama hala şu soru işareti var aklımda; 3 kasım tatile geldiği için gercekten çıkışım o tarih olamıyor mu? |
inka |
merhbalar,bence siz şöyle yapın.. 2/11 de tüm haklarınızı aldığınıza dair bir ibraname imzalayın yada 07/11 tarihinde bir ibraname imzalatmak istiyorlarsa bu tarihte yıllık izin hakkınızın dolmuş olacağını ve bunun maddi tutarını talep ettiğinizi belirtin.. zaten sizi tam 365 gün dolduktan sonra çıkartmak isteselerde yıllık izninizi vermek durumundalar,o yüzden 2/11 tarihli çıkış yapmaları işletme adına daha mantıklı ama 7/11 tarihli bir belgeye imza atarsanız daha sonra bile hakkınızı (yıllık izin)aramak için size kapı açmış olurlar... |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 06:56:43 |