 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
tazminatın ödenme süresi |
nkaan |
Daha önce iş yerimizde çalışılan ayın maaşını devam eden ayın 10 da alıyorduk.Son 2 yıldır düzensiz şekilde maaş veriliyor.örnek olarak Ağustos maaşını eylül ayının 10 da değilde ekim ayının 5 inde aldım.(Geçerli mazeret vs. sebeblerle dilekçe verenlere alacaklarımızdan elden bir kısmıda olsa ödeniyor.)Ücret ödemeyi geciktirdiği için işi tek taraflı fesh edersem kıdem tazminatını hak edermiyim.Ayrıca işten çıkartılanlara kıdem tazminatını ne kadar süre içerisinde ödemelidir.Genellikle çıkarılan işçilere vadeli çek veriliyor.Yanıtlarınız için şimdiden teşekkürler. |
KASIMAN |
Sayın nkaan,
4857 sayılı iş kanununun ilgili maddeleri der ki:
İşçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı
MADDE 24. - Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
I. Sağlık sebepleri:
a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.
b) İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa.
II. Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:
a) İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa.
b) İşveren işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışlarda bulunursa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa.
c) İşveren işçiye veya ailesi üyelerinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse, yahut işçiyi veya ailesi üyelerinden birini kanuna karşı davranışa özendirir, kışkırtır, sürükler, yahut işçiye ve ailesi üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse yahut işçi hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır isnad veya ithamlarda bulunursa.
d) İşçinin diğer bir işçi veya üçüncü kişiler tarafından işyerinde cinsel tacize uğraması ve bu durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa.
e) İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse,
f) Ücretin parça başına veya iş tutarı üzerinden ödenmesi kararlaştırılıp da işveren tarafından işçiye yapabileceği sayı ve tutardan az iş verildiği hallerde, aradaki ücret farkı zaman esasına göre ödenerek işçinin eksik aldığı ücret karşılanmazsa, yahut çalışma şartları uygulanmazsa.
III. Zorlayıcı sebepler:
İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa.
Derhal fesih hakkını kullanma süresi
MADDE 26. - 24 ve 25 inci maddelerde gösterilen ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan hallere dayanarak işçi veya işveren için tanınmış olan sözleşmeyi fesih yetkisi, iki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu diğer tarafın öğrendiği günden başlayarak altı iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren bir yıl sonra kullanılamaz. Ancak işçinin olayda maddi çıkar sağlaması halinde bir yıllık süre uygulanmaz.
Bu haller sebebiyle işçi yahut işverenden iş sözleşmesini yukarıdaki fıkrada öngörülen süre içinde feshedenlerin diğer taraftan tazminat hakları saklıdır.
Ücret ve ücretin ödenmesi
MADDE 32. - Genel anlamda ücret bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır.
Ücret, kural olarak, Türk parası ile işyerinde veya özel olarak açılan bir banka hesabına ödenir. Ücret yabancı para olarak kararlaştırılmış ise ödeme günündeki rayice göre Türk parası ile ödenebilir.
Emre muharrer senetle (bono ile), kuponla veya yurtta geçerli parayı temsil ettiği iddia olunan bir senetle veya diğer herhangi bir şekilde ücret ödemesi yapılamaz.
Ücret en geç ayda bir ödenir. İş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile ödeme süresi bir haftaya kadar indirilebilir.
İş sözleşmelerinin sona ermesinde, işçinin ücreti ile sözleşme ve Kanundan doğan para ile ölçülmesi mümkün menfaatlerinin tam olarak ödenmesi zorunludur.
Meyhane ve benzeri eğlence yerleri ve perakende mal satan dükkan ve mağazalarda, buralarda çalışanlar hariç, ücret ödemesi yapılamaz.
Ücret alacaklarında zamanaşımı süresi beş yıldır.
Ücretin gününde ödenmemesi
MADDE 34. - Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Bu nedenle kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez. Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır.
Bu işçilerin bu nedenle iş akitleri çalışmadıkları için feshedilemez ve yerine yeni işçi alınamaz, bu işler başkalarına yaptırılamaz.
Yani İş Kanununa tabi çalışma şartlarına sahipseniz, ücretiniz geç ödendiği için iş aktinizi haklı nedenle tek taraflı olarak feshedebilir ve kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz.
sevgiler.
|
nkaan |
32.maddedeki şartlar anladığım kadarıyla maaşla ilgili aynı şartlar kıdem tazminatının ödeme şekli içinde geçerlimi?
Ayrıca işyeri ile sendikamız arasında yeni imzalanan sözleşmede fazla mesai ücretleri %100 den %50 indirilmiştir.yapılan bu işlem yasalmıdır. |
KASIMAN |
Kıdem tazminatının ödenmesine esas olan tarih, iş ilişkisinin sona erdiği tarihtir. Bu tarihten itibaren, geç yapılan ödemelerde yasal olarak mevduata uygulanan en yüksek faiz uygulanır. Aynı uygulama vadeli çek için de geçerlidir. Unutmayın ki, "ihtirazı kayıt" düşmeden kıdem tazminatını almanız ve ibraname imzalamanız halinde, faiz isteminde bulunma hakkınızı kaybedersiniz.
Fazla mesai ücretlerinin yeni sözleşmede %50 ye indirilmesinin geçerli nedeni varmıdır bilemem ama, bildiğim kadarı ile yasaldır.
sevgiler |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 11:21:41 |