mali müşavir olma hakkı yönetmelikle değişir mi? |
halilerdem |
Selamlar
ben smmm stajyeriyim
şimdi mesleki birliğimiz eğitim cd'lerle beraber bir yazı yollamışlar.
CD PARASINI YATIRMAYANLARIN STAJI İPTAL EDİLECEKTİR.
bunu staj yönetmenliği ile belirlemiş
şimdi mali müşavir olmak için 3568 sayılı kanunumuzda genel ve özel şartlar belirtilmiş.
bu durum yönetmenliklerle değiştirebilir mi,
ekleme ve çıkartma yapabilir mi?
kanunla kazanılan haklar yönetmenliklerle geri alınabilir mi?
lütfen hukuki ve mesleki noktada tecrübe ve bilginizi esirgemeyin
saygıyla... |
Av.Ömer Faruk Daş |
Yönetmelikler kanunların nasıl uygulanacağını gösteren düzenleyici işlemlerdir.Elbette ilgili oldukları kanunların ruhuna sözüne içeriğine aykırı olamazlar.bahsettiğiniz Kanunu ve yönetmeliği bilmiyorum ama yönetmeliğin kanuna aykırı olduğunu düşünüyorsanız size bir avukata gitmenizi öneririm |
halilerdem |
3568 sayılı SM, SMMM VE YMM KANUNU
.....................
Genel şartlar:
Madde 4 #8211; Meslek mensubu olabilmenin genel şartları şunlardır:
a) T.C. vatandaşı olmak (yabancı serbest muhasebeci malî müşavirler hakkındaki hüküm saklıdır).
b) Medenî hakları kullanma ehliyetine sahip bulunmak.
c) Kamu haklarından mahrum bulunmamak.
d) Taksirli suçlar hariç olmak üzere; affa uğramış olsalar dahi ağır hapis veya 5 yıldan fazla hapis yahut zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar ile istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık suçları, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma veya Devlet sırlarını açığa vurma, vergi kaçakçılığı veya vergi kaçakçılığına teşebbüs suçlarından dolayı hüküm giymiş bulunmamak.
e) Ceza veya disiplin soruşturması sonucunda memuriyetten çıkarılmış olmamak.
f) Meslek şeref ve haysiyetine uymayan durumları bulunmamak.
Serbest muhasebeci malî müşavir olabilmenin özel şartları:
Madde 5 #8211; A) Serbest muhasebeci malî müşavir olabilmek için aşağıdaki özel şartlar aranır.
a) Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan veya denkliği Yükseköğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı yükseköğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olmak veya diğer öğretim kurumlarından lisans seviyesinde mezun olmakla beraber bu fıkrada belirtilen bilim dallarından lisansüstü seviyesinde diploma almış olmak.
b) Staj amacıyla serbest muhasebeci malî müşavir veya yeminli malî müşavir yanında iki yıl çalışmış olmak.
c) Serbest muhasebeci malî müşavirlik sınavını kazanmış olmak.
Türkiye genelinde malî denetim yapan kamu bankalarının müfettişleri ile kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisi almış olanlardan, bu yetkilerini aldıkları tarihten itibaren kamu kurum ve kuruluşlarında 8 yıllık hizmet süresini dolduranlar ile (a) bendinde sayılan konularda en az 8 yıl öğretim üyesi veya görevlisi olarak çalışmış bulunanlar için sınav şartı aranmaz.
d) Serbest muhasebeci malî müşavirlik ruhsatını almış olmak.
...........................................................
Yönetmelikler:
Madde 50 #8211; Bu Kanunla ilgili olarak aşağıda belirtilen hususlar çıkarılacak yönetmeliklerle düzenlenir.
..............................................................
b) 7 nci maddeye göre sınav için teşekkül ettirilecek komisyonun çalışma usulleri, sınav esasları, sınavın konuları, serbest muhasebeci malî müşavir veya yeminli malî müşavir yanında çalışma şekli, süresi (staj) ile ilgili diğer hususlar. -------------------------------------------------------------------------------------
TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ
SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE SERBEST MUHASEBECİLİK STAJ YÖNETMELİĞİ
(23.08.1997 Tarih ve 23089 Sayılı R.G.)
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
........................
Staj Programı
Madde 10- Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Serbest Muhasebeci adaylarının staj konuları, çalışma programları ve staja ilişkin "Zorunlu Eğitim Programları" TESMER tarafından standart olarak hazırlanır.
TESMER Şubeleri ve Odalar staj konuları, çalışma programları ve Zorunlu Eğitim Programlarını mensuplarına duyurur ve uygulanmasını denetler.
Zorunlu Eğitim Programları; teorik ve uygulamalı olarak her staj yılı hazırlanır ve uygulanır.
..............................
Staj Sırasında İlişik Kesme
Madde 24- Aşağıdaki hallerde; aday meslek mensuplarının stajı tamamlamalarına izin verilmez ve Oda Yö-netim Kurulu kararı ile meslekle ilişikleri kesilir.
.......................................................
b) Yönetmeliğin 10'uncu maddesindeki eğitim programlarına katılmayanlar,
şimdi görüleceği üzere kanunda smmm olmak için genel ve özel şartlar belirlenmiş.
sonra şu eğitime katılmayanlar stajı iptal olur deniliyor
benim kanaatimce kanuni hak daratılmıştır.
yanılıyor muyum??
|
halilerdem |
[?][?][?] |
Av.Fırat Bayındır |
Staj sırasında Odanız tarafından eğitim amaçlı bir takım masraflar yapılmakta demek ki, CD verilmesi gibi. Anladığım kadarıyla bu giderler stajyerler katılmak ve katlanmak durumunda. O nedenle Oda sanki haklı gibi. |
Av.Ragıp Atay |
staj ile hususların yönetmelik ile düzenleneceği, yasada belli. Staj yönetmeliği de oda tarafından hazırlanmakta. Bu nedenle odanın aldığı kararlara uymak zorundasınız. |
halilerdem |
selamlar
Sayın Bayındır
elbette odamız bizim için bir hizmet yapmışşsa buna KATKI PAYI sunmak gerekir. ama 6 cd'ye 300 paravermek bence katkıdan başka hatta eğitimden ziyade ticari bir durum gibi.
Sayın Atay
elbette yasa stajla ilgili durumları düzenleme yetkisi vermiş. ama bu hakkı kanunla kazanılmış, genel ve özel şartları belirtilmiş smmm olma hakkını bu bedel ödenmezse iptal olur demek marifetiyle daratılmış, kanuni şartlar daraltılmış olmaz mı acaba?
mesele burda?
ilgileriniz için teşekkür ederim.
devamı dileğiyle |
halilerdem |
selamlar
bir avukat dostum bu konuda haklılığımı paylaşarak, öncelikle parayı yatırmamı sonra da ankara da dava açmam gerektiğini söyledi.
bu yöntemimi izlemem gerekir yoksa ödemeyelim. dolayısıyla oda stajımı iptal etsin. mağduriyetten sonra mı dava açmam daha usulen uygun olur
saygıyla |
gerunsal |
sayn halilerdem;
her iki halde de kanunen dava açabilirsiniz. ancak iki halde de sadece açacağınız davanın şekli değişecektir. eğer parayı yatırır da açarsanız bu durumda sadece paranın geri ödenmesi için tam yargı davası açmış olacaksınız ki şu anki durum göz önünde bulundurulması bu seçenek daha cazip görülüyor.
diğer halde stajınız iptal edilirse verilmiş olan bu idari karara karı iptal davası açmış olacaksınız.
dolayısıyla önce parayı yatırıp stajınızın sekteye uğramamasını sağlayıp daha sonra dava açmanız sizin adınıza olacaktır. |
Av.Ragıp Atay |
Burada hala cd ücretlerini tartışmanın anlamı yok bana göre. Yasa sataj koşullarının düzenlenmesini odaya bırakmış ve oda da bir yönetmelik hazırlamıç Bu yönetmelik haklıdır ya da haksızdır. Ysaaya uygundur ya da değildir. Yönetmelik var olduğu sürece, açılacak tüm davalar boşuna açılmış olacaktır.
Öncelikle yönetmelk yasya aykırı ise, yönetmeliğin iptali için dava açmak gerekir. Yönetmeliğğe göre, tahisl edilen paranın geri alınması ya da stajın iptali için dava açmanın mantığı ve yasallığı görülmemekte. |