 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
adi ortaklıkla ilgili bir karmaşa |
lieutenant |
Herkese selamlar,
Bursa#8217;da faaliyet gösteren 4 ortaklı bir şahıs firması var. (Adi ortaklık) Bu ortaklardan biriyle %50-50 ortak olarak Balıkesir#8217;de bir şahıs firması( adi ortaklık) kuracağız. Onların şubesi olacağım. Ama her iki taraf da bilgisiz ve açıkçası kendimi güvene almak için aşağıdaki sorulara yanıt bulmam gerekiyor. Bilen varsa çok acil yanıtı lazım:
Dükkanı tuttuk. 50 milyon kaparo verdim emlakçıya. 500 ytl kira, 500 komisyon, 500$ depozito verilecek. Ancak ortağım olacak X kişisi, şu anda borç ödediklerini ve nakitleri olmadığını , dükkanın tutulması , dekore edilmesi, tabela, boya, yerlerin yapılması, rafların ve dükkan içi mobilyaların temin edilmesi için gerekli toplamda 5-8.000 ytl yi benim ödememi istediklerini; ileride kazandıkça paramı ödeyeceklerini söylediler. Şimdi:
1. Diyelim ki tüm masraflar 8.000 ytl tuttu. Hepsini nakit olarak ben ödedim. Adi ortaklık sözleşmesine bunların ödemesi gereken 4.000 ytl ile ilgili hüküm koydurabilir miyim?
2. Şimdi bunlar 4 milyar para koymak yerine 4 milyarlık mal koymak istiyorlar. Bu durumda bu malların zimmetini üzerime geçirmek benim hakkım mıdır, yoksa işletmeye konan sermaye niteliğinde midir? (Ortaklık %50-50 olacağına göre bu 4.000 ytl lik malın satışından %50 paylaşım mı yapılacak, yoksa mallar bana ait olacağı için hepsi mi benim olacak?) Kafam karışık, saçma bi soru :(
3. 2. maddede sorduğum sorunun aslı şu: Onların yapması gereken 4.000 ytl lik harcama yerine , nakitleri olmadığı için ben 8.000 ytl lik harcama yaptım. Yani onlardan almam gereken bir 4.000ytl para var. Onların buna karşılık işletmeye koyacaklarını söylediği 4.000 ytl lik mal, sermaye midir, yoksa bana olan borçları karşılığında zimmetime geçmesini talep edebileceğim alacağım mıdır?
4. Bursa#8217;daki firmanın şahıs firması olması, Balıkesir#8217;de ortaklardan biriyle şahıs firması kurmamı engelleyici midir? LTD olmaları gerekir mi?
Teşekkürler. |
Av.Ragıp Atay |
sorunuzun hukutan çok hesapla ilgisi var. Siz 8000 ytl harcama yapmışsınız, karşı taraf 4000 ytl ik mal koyuyor. ne diyelim şimdi. Bu ortaklık mı sizce |
lieutenant |
Olmadığının farkındayım. Daha ayrıntılı bir yanıt umuyorum. |
BAH |
Sayın arkadaşım,
Parası olmayanlarla iş yapmayın derim. Aynı hatayı ben de yaptım. Bir sürü kredi kartı borcum olduğu gibi, alacağımı da alamadım. Senedim protesto oldu.
İyice tanımadığınız insanlarla iş yapmayın. Ben arkadaşıma güvendim, o ve onun dükkan komşusuyla ortaklık yaptım. Sermayeyi ben, makina-tesisi komşu, emeği de arkadaşım koydu. Bu sistemi tavsiye etmem. Bir sürü tesis-makina aldım. Ve hala borçlarını ödüyorum..... |
Aslı Yurtlu |
sayın arkadasım,
öncelıkle sunu soylemek ısyıyorumkı,benden önce ileti yazan arkadasımın söyledigine katılıyorum..bu iş biraz sakat iş gibi..sonucta siz bir yatırım yapıyorsunuz ama zaten borç içinde bulunan birileriyle bu yatırıma girişmek son derece yanlış diye düsünüyorum..
bir adi ortaklık kuruyorsunuz..vermiş oldugunuz 8.000ytl nin karşılıgı olarak şirkete verilen malların size ait olmasını,ortaklık ana sözleşmesıne ılgılı bır madde koyarak talep edebılırsınız..yani şu şu mallar bana aittir,ben sadece kullanma hakkını sirkete bırakıyorum dıyebilirsiniz..böylelikle tasfiye durumunda diger ortaklar bunlar üzerinde hak talep edemeyeceklerdir..
ama yinede dikkatli düsünün derim..
SAYGILARIMLA.. |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 09:24:21 |