dosto |
İyi günler.
Türk asıllı Alman Vatandaşı yakın bir arkadaşım gerek senelerdir maruz kaldığı şiddet gerekse özgürlüğünün hat safhada kısıtlanması nedeniyle ailesi tarafından zorla evlendirildiği, kendisi gibi T.C vatandaşlığından Alman vatandaşlığına geçmiş hukuken kocası olan zattan boşanmak istemektedir. Evlilikleri öncelikle Türkiye'de daha sonrada Almanya'da nikah kıyılarak resmiyet kazanmıştır. Kimi Alman Avukatları, evlilikleri ilk bu ülkede gerçekleştirildiğinden boşanmanın da öncelikle burada daha sonra ise Almanya'da gerçekleştirilebileceğini söylerken, kimileri ise, şiddet raporlarını "Siz Türkler de bu tür aile içi şiddet normaldir" diyerek akıl almayacak ibarelerle ciddiye almamaktadırlar. Kocasının yarattığı bu olumsuz ortama son aylarda ruhsal açıdan daha fazla dayanamadığından öncelikle amnesia krizi geçirmiş (psikoloğun,kocasından ayrı durması yönünde raporlar verse de, bunların kanunen yaptırım gücü çok azmış), bu rahatsızlığın tetiklemesi ile de DVT(Tromboz) ve Emboli rahatsızlıklarına yakalanmıştır. Bu rahatsızlıkların tedavisi için spor yapması gerekmesine rağmen, kocası son günlerde bunu da yasaklamıştır.(Kaldı ki izin verdiği zamanlarda da spora kendisi götürüyor, dışarıda bekleyip kendisi alıyordu. Benzer özgürlüğünü kısıtlayıcı davranışlar işe gittiğinde de söz konusu. Hatta Çoğu zaman tek başına bile dışarı çıkamıyor.) Bununla beraber, arkadaşımın hesabına ve cep telefonuna da baskıyla el koymuş olup, neredeyse tamamen özgürlüğünü elinden almıştır. Form kuralları gereğince yazımı kısa tutmam gerektiğinden sorularıma geçiyorum.
1-Her iki kişide, Alman vatandaşlığına geçmiş olsada ilk burada boşanmalarının gerekmesi doğru bir iddia mıdır? Yoksa vatandaşlıktan çıkdıkları için, tüm işlemler Alman Mahkemesi'ne mi kalıyor?
2-Şiddet raporlarının zaman aşımına uğrama ihtimali var mıdır?
3-14 yaşındaki oğlunu şahit olarak kullanabilir mi?
4-Boşanma gerçekleşmeden ayrı eve çıkarsa kocası tarafından yine şiddet göreceğinden, bu durumda devlet ona koruma sağlayabilir mi veya öneriniz ne olur?
5-Arkadaşım, ailenin daha az vergi ödeyebilmesi amacıyla kendi maaşından fedakarlık etttiğinden, maaşının yarısını almaktadır.
Boşanma gerçekleşmeden, gerçek maaşını alabilir mi?
6-Buradaki boşanma işleminin süresi hakkında bir tahmin de bulunabilirmisiniz? Her ne kadar önceki mesajlarda bu sürenin esnek olacağını söylemenize rağmen yine de bu soruyu yöneltiyorum.
Vereceğiniz cevaplar için şimdiden Teşekkürler. |