Hukuki.NET


04/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
İş Mahkemesine Verilen Şikayeti Geri Alma?
impress merhaba. eski çalıştığım iş yerini ağustosun başında sigortasız işçi çalıştırıyor gerekçesiyle ssk ya ve iş mahkemesine dilekçeyle şikayet ettim. eylül ün başında işe mahkeme kağıdı geldi. mahkeme ise kasımın sonunda. ailevi sorunlar yüzünden geri çekmek istiyorum davayı. biliyorumki amme davası oldu ama karşı tarafın zararını en aza indirmek için ne yapabilirim? kendi adıma geri çekebilir miyim? maksat sadece geri adım atmak. sonuçta devlet davayı bırakmayacak ama ben ne şekilde davranmalıyım? bir de ben davayı geri çekersem mahkemeleri oyaladığım için bir cezası varmış. acaba ne kadar ceza verirler. yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Av.Abbas Bilgili Sorunuzdan neyi anlatmak istediğinizi veya ne yaptığınız çok iyi anlayamadım. İş mahkemeleri şikayet mercii değil, dava açma merciidir. Ama siz dava açtığınızdan değil, şikayet ettiğinizden bahsediyorsunuz. Mahkemeden kağıt geldi dediğinize göre bir dava açılmış gibi görünüyor. Ama siz hiç dava açtığınzdan bahsetmiyorsunuz. Bu hususları netleştirirseniz daha doğru cevap alabilirsiniz. Selamlar. Av. Abbas Bilgili
milo
quote:
bugün sirkeci iş mahkemesine gittim avukat bir beyfendiye durumu anlattım ayak üstü. mahkemeye '' davamdan feragat ediyorum'' dersen dava düşer, senden de 350 ytl ssk nın avukatı ücret ister dedi. Kendileri doğru söylemiş olabilir ama 30 saniyelik bir konuşmaydı belki ben anlatamamışımdır gerçekten böyleyse sorun yok doğrumu avukat bey in söyledikleri acaba :?:
Bu alıntıdan neler çıkar??? 1) Hukuki bir konuda doğru cevap alabilmek için mutlaka 1' den fazla avukata danışılmalıdır. 2) Bir çok avukatın ziyaret ettiği hukuk siteleri buna çok daha elverişlidir. 3) Sorulan hukuki bir meseleye avukat ayaküstü 30 saniyelik bir cevap veremez, verirse inandırıcı olmaz.O zaman 1. ve 2. kuralları uygulanır. 4) 30 saniye içinde cevap verilebiliyorsa 4 yıl fakülte ve 1 yıl stajın bir anlamı yoktur. 5) Avukatlar genellikle anlama güçlüğü çekerler, olayı kendinize yontarak tekrar tekrar anlatmalısınız. 6) Öc almak için dava açılmaz. 7) Bal gibi ceza alırsınız. 350 YTL avukatlık ücreti. 8) Sonra da kukumav kuşları gibi düşünürsünüz,karşı taraf en az zararla bu şikayetimden nasıl kurtulur? (Yanlış biliyorsam düzeltsin üstadlar: eğer sigortasız çalıştığı günlerin sigortadan sayılması için dava açılmışsa SSK' nın davayı devam ettirmesi gerekir,yani işverenin kurtuluşu yok)
impress özür dilerim anlatamadım. bu iş yerine ailem yerleştirdi beni. daha sonra anladımki hata yapmışlar. bir iş kazası yüzünden işten çıkarıldım. Ssk m yapılmamıştı. bende öc almak için ssk ya şikayet ettim. daha sonra iş mahkemesine davada bulundum. mahkeme kağıdı geldi. aile olarak tanıştıkları için annem mahkemeyi geri almam konusunda ısrar etti ve bende mecbur kaldım. bu davada karşı tarafın en az zararla kurtulması için ne yapabilirim. davayı ve şikayeti geri almak istiyorum bu mümkün müdür? mümkün değil ise ne yapabilirim? duruşmada durumu anlatsam davacı değilim desem bir sorun çıkarmı? ceza alırmıyım? yardımlarınız için teşekkür ederim. cevabınızı bekliyorum. edit: ayrıca iş yerinde şu an 4 adet sigortasız işçi bulunmaktadır.
Av.Abbas Bilgili Duruşma günü mahkemeye gitmeyin ve duruşmaya katılmayın. Bu şekilde dava düşer ve ceza falan da almazsınız. Selamlar. Av. Abbas Bilgili
impress lütfen yardım edin. acil cevaplarınıza ihtiyacım var
KASIMAN Gerçekten bazı şeyleri anlamakta zorluk çekiyorum. Hem şikayetinizi geri almak için çırpınıyorsunuz, hem de işyerinde 4 tane daha sigortasız olduğunu not düşüyorsunuz. Yoksa mevcut şikayeti geri alıp, bu 4 kişi için yeni şikayette mi bulunacaksınız ? Sayın Bilgili davanın nasıl düşeceğini açıkça anlatmış ama siz hala yardım istiyorsunuz. Cevabını beğenmediniz mi ?
impress
quote:
Gerçekten bazı şeyleri anlamakta zorluk çekiyorum. Hem şikayetinizi geri almak için çırpınıyorsunuz, hem de işyerinde 4 tane daha sigortasız olduğunu not düşüyorsunuz. Yoksa mevcut şikayeti geri alıp, bu 4 kişi için yeni şikayette mi bulunacaksınız ? Sayın Bilgili davanın nasıl düşeceğini açıkça anlatmış ama siz hala yardım istiyorsunuz. Cevabını beğenmediniz mi ?
Ekleyen: KASIMAN - 11/10/2005 : 20:35:40
arkadaşım mesaj zamanlarına bakarsan durumu anlayabilirsin. benim yapmak istediğim hem benim hemde karşıdakinin en az zararla kurtulması. bugün sirkeci iş mahkemesine gittim avukat bir beyfendiye durumu anlattım ayak üstü. mahkemeye '' davamdan feragat ediyorum'' dersen dava düşer, senden de 350 ytl ssk nın avukatı ücret ister dedi. Kendileri doğru söylemiş olabilir ama 30 saniyelik bir konuşmaydı belki ben anlatamamışımdır gerçekten böyleyse sorun yok doğrumu avukat bey in söyledikleri acaba :?:
impress olay şudur mahkemeye verdiğim kişinin eşiyle benim annem dostlar. bu yüzden mahkemeyi geri almaz isem annem çok üzülecek bu yüzden geri almak istiyorum. dün adliyeye gittiğimde bir danışma bulamadım o yüzden vezneye para yatıran bir avukat beye ayak üstü sorabildim. aile bu işe karışmasaydı hakkımı sonuna kadar savunurdum. Ama ben geri adım atmak durumundayım şu an. benim duyduklarım ben bu davayı geri alma dilekçesi verirsem benim haklarımdan ödün vermiş oluyorum ama kamu davası sürüyor. sonuçta ben geri adım atıyorum ve gerisi onu ilgilendirir. Ancak dün konuştuğum avukat bey davanın komple kalkacağını söyledi bu da beni çelişkiye düşürdü. şimdi geri almak istesem dava 10 ytl harç + 350 ytl ssk avukatına ücret şeklinde son bulacaksa buna razıyım ama devam edecekse dava bunu öğrenmek istiyorum bilgilerinizle. yardımlarınız için teşekkür ederim.
yyln Sn: imperes, İş Mahkemesi konusundaki isteğinize göre yapmanız gerekenin, aslında bir şey yapmamak olduğunu Sn: Av. Abbas Bilgili gayet güzel açıklamış.Daha başka çözüm aramak yerine rahatınıza bakın...
impress şu anda yaşım 20 ve boyumu aşan işler yaptım ancak kesinlikle pişman değilim. üniversite okuyor olmama rağmen bazı konularda daha bilgili insanlara ihtiyaç duyuyorum. bu şahısı ssk ya ve iş mahkemesine vermeden önce avukat bir ağabey kesinlikle ama kesinlikle dönüşü yok dedi. (bunu bilerek açtım davayı) Abbas Bey ise duruşmaya gitmez isen dava düşer dedi. adliyedeki bir avukat bey ise 10 ytl harç + 350 ytl ssk avukat ücreti ile davayı son buldurabilirsin dedi. sizce de çelişkili değilmi? Burada kimseyi yargılamak değil amacım bişeylri öğrenmeye çalışıyorum. Eğer Abbas Bey in söylediği doğruysa her dava bu kadar kolay mı düşer demekten kendimi alamıyorum. Yoksa sadece iş mahkemelerine mi özel bu durum? Şimdi duruşmaya gitmez isek tek celsede Hakim Bey '' Taraflar duruşmaya katılmadığından dava düşmüştür'' deyip herşeyi kapatırmı yoksa saman altından yürürmü? gerçekten bilgisizim bazı şeyleri açıklarsanız çok sevinirim. Teşekkürler tekrar.
Av.Abbas Bilgili Bu konuda size en kolay yol olan "duruşmaya katılmayarak davanın düşmesini sağlamak" yolunu önerirken, detaylara girmek gereği duymamıştım. Ancak, detaylara girmek şart oldu galiba: sizin başkalarından ve benden aldığınız yanıtlara göre üç farklı görüşün olduğu ve hangisini tercih edeceğiniz gibi bir sorunla karşı karşıyasınız. Bu yolar; 1) Davadan fearagat etmek, 2) Duruşmaya katılmayarak davanın düşmesini sağlamak, 3) Dönüşü olmayan bir yola girmiş olduğunuzdan davayı devam ettirmek. Bu yollardan üçüncüsünü siz tercih etmediğinize göre önünüzde ilk iki seçenek kalıyor. Bu iki seçenekten birincisi tespit davalarında mümkün değildir. Benim önerdiğim ikinci seçenekte ise konu belirsiz olduğundan arzuladığınız yönde sonuç alma ihtimali vardır. Bu nedenle bu yolu önermiştim. Aslında doğru olanı üçüncü yoldur(ama siz üçüncü yolu istemiyorsunuz). Çünkü, sigortalılık bir haktan da öte bir yükümlülüktür. Siz bir işyerinde sigortasız olarak çalışmayı kabul edemezsiniz, çünkü bu konu kamu düzeni ile ilgilidir ve isteseniz de istemeseniz de sigortalı olmak ve sigortalı gösterilmek zorundasınız. Bu yükümlülükten kaçamaz ve vazgeçemezsiniz. Bu nedenle açmış olduğunuz bir sigortalılığın tespiti davasından da vazgeçemezsiniz. Bu konuda yargıtay kararları da mevcuttur. Ancak, duruşmaya katılmayarak davanın düşmesini sağlayabilmek ihtimal dahilindedir. Ben bu ihtimali düşünerek size bu yolu önermiştim. Çünkü, bu tür davalarda, davaya katılmama halinde ne olacağı yasada ve uygulamada net olarak belli değil. Siz hep davadan vaz geçme eğiliminde olduğunuzdan bu yolu önerdim, çünkü doğrudan vazgeçme zaten mümkün değil. Önünüzde en basit yol olarak bu yol kalıyor. Kural olarak davacı tarafın duruşmaya gelmemesi ile dava düşer. Siz "bu iş bukadar kolay mı?" diyorsunuz, ama evet sigorta tespit davalarının kamu düzeni ile bağlantısından kaynaklanan tereddüt bir yana diğer tüm hukuk davalarında davacının davasını takip etmemesi (duruşmaya mazeretsiz gelmemesi) davayı düşürür. Davadan vazgeçemediğinize göre benim önerdiğim yolu deneyin derim. Zaten anladığım kadarı ile sizin başka tercih edebileceğiniz yol da yok gibi görünüyor. Selamlar. Av. Abbas Bilgili
impress Bazı şeylere açıklama getirdiğiniz için öncelikle Sayın Av. Abbas BİLGİLİ ye daha sonda diğer arkadaşlara çok teşekkür ederim. duruşmaya katılmamak en mantıklısı olarak duruyor. Hepinize çok teşekkür ederim. Sağolun.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Evlat Edinme] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hakkında 
  • 04.05.2025 15:37
  • [Velayet hakkı] Wmic Windows Activation Key and windows 7 ultimate activation tool 
  • 03.05.2025 09:36
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 04/05/2025 18:39:52