mal paylaşımı kanunu ve ortak paylaşım sorunu |
seyircikalmak |
Merhaba ,
Üniversite öğrencisiyim. Annem ve babam 86 ylından beri evli ve şiddetli geçimsizlik sebebiyle annem 94 96 yıllarında dava açtı fakat ısrarlar ricalar üzerine hep vaz geçti. 7 aydır annem ve ben babamdan ayrı halde başka bir evde oturuyoruz. 13 ekimde bu 7 ay önce şiddetli geçimsizlik sebebiyle açılmış davanın ikinci celsesine gireceğiz. Ve en önemli sorun oturduğumuz ev.
Annem memur ve evli oldukları süre içerisinde hep parasının küçük bir kısımını biriktirerek, devalüasyonun da yardımı ile 2004 Martta babamdan gizli bu evi aldı. Daha sonra babama haber verdik ve daha nezih bir ortamdaki bu eve taşınmak için hazırlık yapıyorduk fakat babamın dengesiz bir insan olması sebebiyle olaylar farklı yönde gelişti ve şu an bu noktadayız.
Ve babam mahkemeye verdiği dilekçede annemin üzerine olan bu eve satılamaz ibaresi koydurmuş. Annemin aile bütçesini aksatmadan zorluklarla aldığı bu eve ortak çıkmak istiyor ve kendisinin de para biriktirdiğine ve asıl kendisinin aile bütçesinden kaçırdığına ben şahidim. Kendisi emekli işçi ve şu 7ay zarfında zor durumda olduğumu bilmesine rağmen bana doğru dürüst para vermiyor ve üstüne üstlük hiç bir hakkı olmayan bir eve son mal paylaşımı kanunundan faydalanarak ortak çıkmaya çalışıyor. Avukatı var ve annem avukat tutacak durumda değil. Ev bizim tek servetimiz. Bu durumda ne yapabiliriz?
Diğer bir konu ise nafaka. Babamdan nafak talep edebilir miyim? Benim mi dava açmam gerekir?
Danışmanlık sitesi olmadığınızı biliyorum ama böyle bir durumda bu kanunun haksızlıklarına seyirci mi kalmalı öğrenmek istiyorum. |
Av.Dilek Kuzulu Yüksel |
Öncelikle, babaniz sanirim evin üzerine ''Aile konutu serhi'' koydurmus, bu aile konutuna malik olmayan ese taninmis bir hak olup, malik esin konutu diger esin rizasi olmadan satisini engellemektedir.
Anne babaniz, mal rejimi ile ilgili bir sözlesme yapmadi ise, edinilmis mallara katilma rejimine tabidirler. Buna göre de 01.01.2002'den sonra edinilen mallar paylasima tabidir. Anneniz aksini yani babanizin bu eve hiçbir katkisi olmadigini iddia ederse bu iddiasini kanitlamak zorundadir.
18 yasinizi doldurdu iseniz nafaka talep edemezsiniz.
Avukat tutacak durumda degilseniz baronun size avukat görevlendirmesi için bulundugunuz yer Adli Yardim Bürosuna basvurunuz.
Saygilar... |
ecesu |
18 yaşını doldurdu iseniz ,açılmış olan boşanma davasında her ne kadar lehinize iştirak nafakasına hükmedilmezsede.M.K364.mdnin 1.fıkrasına dayanarak('Herkes yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür.')
babanız aleyhine yardım nafakası davası açabilirsiniz.
|