YAZILI BELGE ŞAHİTLE ÇÜRÜTÜLEBİLİR Mİ? |
KASIMAN |
Merhaba. Arkadaşım işveren tarafından işten çıkarıldı. İstifa dilekçesi istemişler ama imzalamamış. maaşı ve tazminatları bankaya yatıracaklarını beyan ettikleri için ibraname imzalamamış ve düzenlenen bordroya da imza atmamış. Sadece işyerince düzenlenen "çalışma belgesi"nin bir nüshasını imzalamış. Maaşı ve tazminatları 2 taksitte "maaş ve hakediş" açıklaması ile bankaya yatırıldıktan sonra yasal süresinde işe iade davası açtı. İşveren avukatı savunmasında arkadaşımın işveren tarafından işten çıkarılmadığını tersine kendisinin işyerini terkettiğini ve bu durumun şahitlerle kanıtlanacağını iddia ediyor.
Arkadaşımın Avukatı sen de şahit bul demiş.
Elinde işe giriş ve çıkış tarihlerini gösteren kaşeli ve imzalı Çalışma belgesi var. Paralar bankaya yatırılmış. İşyerini terkettiğine dair hiçbir tutanak, noter ihtarnamesi yok. İstifa dilekçesi ve ibraname imzalamamış. İşverenin iddiasını şahitlerle (tabii halen işyerinde çalışanlar) kanıtlaması mümkün mü? Mümkün ise, bu durumda işten çıkarılan hangi belgeleri almalı veya başka ne yapmalı. Bu husustaki bilgi ve tecrübeleriniz işten çıkarılanlara ışık tutacaktır.
Teşekkürler
|
bluelaw |
öncelikle ispat yuku karsı taraftadır yani işverendedir.işverenin bu durumu somut verilerle kanıtlaması gerekir salt sahit beyannameleriyle bir ispat durumu soz konusu olamaz.işçinin işyerinden kendi isteğiyle ayrıldıgına delalet edecek bir durum misalen istifa dilekçesi v.b söz konusuysa aleyhte bir sonuc çıkması kaçınılmazdır. |
bluelaw |
şunuda belirtmeden geçemiyeceğim bir avukat yardımı almanızı tavsiye ederim. |
KASIMAN |
Sayın Bluelaw,
arkadaşım zaten avukat tutmuş. Ancak merak ettiğim, elinde işten çıkarılan kişiye verilen Çalışma Belgesi varken, ortada istifa dilekçesi yokken, işi terkettiğini gösteren bir tutanak yokken, bordroya ve ibranameye imza atmamışken ayrıca şahide nasıl gerek olur? O zaman işveren istediğini işten çıkarsın, sonra da (her zaman kolaylıkla bulabileceği) 2 yalancı şahitle işten ben çıkarmadım kendisi ayrıldı deyip kolayca sıyrılsın.
SORU :
1- İşten çıkarılan bunu kanıtlayabilmek için ne yapmalı ?
2- Sözkonusu belgeler yeterli değilse başka hangi belgeleri almalı ?
Bu husus işten çıkarılanlar için çok önemli
esenlikler dilerim.
|
Av.Abbas Bilgili |
İspat hukukunda yazılı belge şahitlerden daha öncelikli ve daha geçerli bir kanıttır. işçinin kendi isteği ile işten ayrılmak isteğini içeren bir istifa dilekçesi yoksa işçinin işten nasıl ayrıldığının açığa kavuşturulması için başka kanıtlara bakılmalıdır. İşçinin tazminatlarının banka hesabına yatırılmış olması zaten bu işçinin işveren tarafından çıkartıldığının göstergesidir. Çünkü, kendi isteği ile ayrılan işçinin ihbar ve kıdem tazminatı hakkı yoktur. İhbar ve kıdem tazminatları ödendiğine göre yeni İş yasasının 17. maddesine göre işveren tarafından çıkartılmış demektir. Çalışma belgesi dediğiniz belgede işten ayrılış şekli konusunda bir bilgi varsa o belge de sizin için bir kanıttır. Çalışma belgesinde işten ayrılış şekli konusunda bilgi yoksa işinize yaramaz. Ancak, işverenler işten ayrılan işçiler için İş Kur'a verilmek üzere "işten ayrılma bildirgesi" düzenlemek ve vermek zorundadırlar. Matbu olan bu belgenin bir bölümünde işten ayrılış şekli ile ilgili bilgiler vardır. Bu bölümde genellikle "4857 sayılı yasanın 17. maddesi" veya "4857/17" şeklinde bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgiler işverence tazminatlı çıkartıldığını gösterir. "4857 sayılı yasanın 25/II" şeklinde bilgi varsa işçi tazminatsız çıkartılmış demektir. Bu bölümde işçinin "kendi isteği ile ayrıldığı" da yazılmış olabilir. Siz bu belgeyi İş Kur'dan görebilir ve bir fotokopisini alabilirsiniz.
Karşı tarafın, yanında çalıştığı kişileri tanık olarak göstermesi çok itibar edilecek bir tanıklık değildir. Siz tanık göstermek zorunda değilsiniz, ancak elinizdeki belgeye dayalı bilgileri desteklemek için tanık göstermeniz ilave bir destek olabilir. (İşe iade davaları hakkında geniş bilgi için bak: "Av. Abbas Bilgili; İş Güvencesi Hukuku İşe İade Davaları, Karahan Yayınları Adana 2005") Selamlar. Av. Abbas Bilgili |
KASIMAN |
Açıklayıcı bilgiler için teşekkürler Sayın Bilgili. |