yıllık iznin kullanma zamanı |
gezgec |
Merhaba,
Şirketimizde yıllık iznin kullanılma zamanına ilişkin uygulamanın doğru olup olmadığını öğrenmek istiyorum. Şöyle ki;
ben bu yıl Ekim ayında şirkette 15 yılımı dolduruyorum. 15. yılım dolduğu için ben artık 26 gün izin kullanabileceğimi düşünüyorum çünkü kanun öyle ama şirket diyor ki, sen izne hak kazanırsın ama izni 17. yıldan itibaren kullanabilirsin. yani 15. yıl 2005 Ekimde doluyor Ekim 2005 ile Ekim 2006 arasında 14.yıldan15.yıla olan çalışman dolayısyla kazandığın izni kullanırsın bu da 20 gündür. 26 gün izni ancak 17 yıl içinde kullanabilirsin diyorlar bu doğru mu?
5 yılını dolduranlar için de aynı şey geçerli, şöyle bir tablo yapıp gösterdiler.
Hak Edilen İzin 14 14 14 14 14 20 20 20
----------------0-------1-------2--------3-------4------5------6------7------
Kullanılan izin 0 14 14 14 14 14 20 20
Bu tabloya göre 20 gün izni ancak 7. yıl içinde kullanabiliyorsun. aynı şey 15 yılda da geçerli.
Bu hesaplama yöntemi doğru mu? Değilse İK'ya bildirebilmem açısından hukuki dayanağıyla birlikte cevaplar mısınız?
Şimdiden çok çok teşekkür ederim. |
Av.Abbas Bilgili |
İş Yasası'nın 53. maddesine göre "işe başladığı günden itibaren deneme süresi dahil bir yıl çalışmış olan" işçi senelik izin kullanmaya hak kazanır. Bir yıllık hizmeti henüz dolmamış işçinin senelik izin hakkı olmadığından doğal olarak ilk yıl içerisinde senelik izin kullanılamayacaktır. Bunun anlamı; her yılın izni bir sonraki yıl kullanılabilecek demektir. Bu durumda örneğin;
- Bir yılı dolduran işçi ilk yılın iznini, ikinci yıl içinde 14 gün,
- Beş yılı dolduran işçi beşinci yılın iznini, altıncı yıl içerisinde 14 gün,
- Altı yılı dolduran işçi altıncı yılın iznini, yedinci yıl içerisinde 20 gün,
- Ondört yılı dolduran işçi ondördüncü yılın iznini, onbeşinci yıl içerisinde 20 gün,
- Onbeş yılı dolduran işçi onbeşinci yılın izninii onaltıncı yıl içerisinde 26 gün olarak kullanacaktır.
Siz 15 yılınızı Ekim ayında doldurduğunuza göre, onbeşinci yılın iznini Ekim'den itibaren 26 gün olarak kullanmalısınız. İşverenin yaptığı hesap bana yanlış gibi geldi. Önemli olan, hangi yılın izninin kullanılacağı ve kullanılacak iznin yılını doldurmuş olmaktır. Selamlar. Av. Abbas Bilgili |
sumrukancal |
affınıza sığınarak....
5 yıla kadar olan çalışma süresi için izin hakkı 14 gün ise;çalışan isterse tüm çalışma hayatı boyunca hiç izin kullanmamış olsun,hakkı 14 gündür.
izin hakkına faiz işlemez ki?[:)][:)][:)][:)] |
gezgec |
Merhaba,
Yanıtınız için çok teşekkür ederim.
Ancak 5 yıl ile 15 yıl arasında bir fark mı var,
çünkü siz 5. yılını dolduran 14 gün 15. yılını dolduran 26 gün demişsiniz.
5. yılını dolduran da 20 gün olmalı bu mantıkla.
Tekrar teşekkür ederim. |
ekircali |
ilk yıl çalışmanızla2.yılda kullanabileceğiniz izin hakkınız oluşur.5yılınızda kullanacağınız izin 4.yıl çalışmanızla kazanmış olduğunuz izin hakkınızdır ki bu süre de 14 gündür.5.çalışma yılıyla kazanmış olduğunuz izin hakkınız 20gündür.ve bunu da ancak 5.yılınız tamamladığınızda,yani 6.çalışma yılınıza girdiğinizde kazanmış olduğunuz izin hakkınız 20gün dür ve bunu da zaten doğal olarak 6.yılınıza girdikten sonra kullanabileceksiniz.
izin süresi hesaplanırken takvim yılı olarak değil ilk işe giriş tarihinizden itibaren 365 günlük süre hesaplanır.
saygılar |
yyln |
quote:4857/Madde 53 - İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.
|
Hükmü uyarınca, işçinin yıllık izin hakkını kazanabilmek için, işyerinde en az 1 yıl çalışması gerekir.
Ancak;
quote: 4857/54.
İşçinin gelecek izin hakları için geçmesi gereken bir yıllık hizmet süresi, bir önceki izin hakkının doğduğu günden başlayarak gelecek hizmet yılına doğru ve yukarıdaki fıkra ve 55 inci madde hükümleri gereğince hesaplanır |
Hükmü uyarınca, 1 yıl çalışan işçinin gelecek izin hakkı için 2. yılı tamamladıktan sonra değil, bir önceki izin hakkının doğduğu, başka bir deyişle 1 yılı doldurduktan sonra, yani 2. yılı dolduruncaya kadar geçen süre içinde kullanabilceğini düşünüyorum.
Örnek ile açıklamak gerekirse, işçi işe girdiği ilk yıl izin kullanamamakla birlikte, 1 yıl sonra, bir önceki yılın iznini ve ayrıca içinde bulunduğu yılın iznini kullanabilmesi gerekir. |
KASIMAN |
Merhaba !
Konu neden böyle karıştırıldı anlayamadım.
4857 sayılı iş kanunu :
Yıllık ücretli izin hakkı ve izin süreleri
MADDE 53. - İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.
Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.
Niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlara bu Kanunun yıllık ücretli izinlere ilişkin hükümleri uygulanmaz.
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;
a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden,
b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden,
c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden,
Az olamaz.Ancak onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz.
Yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir.
Yıllık ücretli izne hak kazanma ve izni kullanma dönemi
MADDE 54. - Yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır. Şu kadar ki, bir işverenin bu Kanun kapsamına giren işyerinde çalışmakta olan işçilerin aynı işverenin işyerlerinde bu Kanun kapsamına girmeksizin geçirmiş bulundukları süreler de hesaba katılır.
Bir yıllık süre içinde 55 inci maddede sayılan haller dışındaki sebeplerle işçinin devamının kesilmesi halinde bu boşlukları karşılayacak kadar hizmet süresi eklenir ve bu suretle işçinin izin hakkını elde etmesi için gereken bir yıllık hizmet süresinin bitiş tarihi gelecek hizmet yılına aktarılır.
İşçinin gelecek izin hakları için geçmesi gereken bir yıllık hizmet süresi, bir önceki izin hakkının doğduğu günden başlayarak gelecek hizmet yılına doğru ve yukarıdaki fıkra ve 55 inci madde hükümleri gereğince hesaplanır.
İşçi yukarıdaki fıkralar ve 55 inci madde hükümlerine göre hesaplanacak her hizmet yılına karşılık, yıllık iznini gelecek hizmet yılı içinde kullanır.Aynı bakanlığa bağlı işyerleri ile aynı bakanlığa bağlı tüzel kişilerin işyerlerinde geçen süreler ve kamu iktisadi teşebbüsleri yahut özel kanuna veya özel kanunla verilmiş yetkiye dayanılarak kurulan banka ve kuruluşlar veya bunlara bağlı işyerlerinde geçen süreler, işçinin yıllık ücretli izin hakkının hesaplanmasında göz önünde bulundurulur.
Yani, 15 yılınızı doldurmuş olduğunuza göre:
SİZİN İZİN HAKKINIZ 26 GÜNDEN AZ OLAMAZ.
Sevgiler, |
gezgec |
Herkese Teşekkür ederim,
İK izin sürelerini yeniden bu bilgiler ışığında düzenleyecek. İş Kanunu'nun ilgili maddelerini de gönderdim. Sanırım buradaki sıkıntı ilk yıl izin hakkı olmadığı için 14 gün izne dört defa çıkılıyor olması. Yani onlar 5 kez 14 kullandırmak istiyorlar, o yüzden izin süreleri birer yıl kayıyor. Bu mantıkla 20 gün kullanmak için 7. yılın içinde olmak 26 gün kullanmak için de 27. yılın içinde olmak gerektiği söyleniyor.
oysa ilk yıl kullanmayıp peşpeşe 4 kez 14 10 kez 20 ve devamında 26 gün izin olması gerekir. Keşke iş kanunu ilk yıl da izin hakkı verseymiş bu karışıklıklar hiç olmayacakmış. bu durumda ben 6 yılda bana 14 gün kullandırıldığı için 6 gün de alacaklıyım şirketten. Hala isteyebilir miyim bu iznimi? |
KASIMAN |
Sayın Forum Üyesi,
İfadeleriniz, maalesef yeterince net olmadığı için karışıklığa sebep oluyor. Eğer 6. yılı kastediyorsanız ilk 5 yılın izni demektir ve 14 gündür.
Yok eğer ilk 6 yılın (7. yılda kullanılan ) iznini kastediyorsanız (sanırım öyle) izniniz 20 gündür. İlk yazımda göndermiş olduğum 4857 sayılı İş Yasası'nın 53. maddesini dikkatle okursanız,
" YILLIK ÜCRETLİ İZİN HAKKINDAN VAZGEÇİLEMEZ"
İbaresini görürsünüz.
Yani :
İsteseniz bile bu hakkınızdan vazgeçemezsiniz. 6 gününüz hayırlı olsun.
sevgiler. |
gezgec |
haklı olabilirsiniz
sorumu basitleştiriyorum
Altıncı yılın içinde kaç gün, Onaltıncı yılın içinde kaç gün izin kullanılır?
Bu konuda forum yazılanlar arasında çelişki doğdu çünkü. |
KASIMAN |
E! kusura bakmayın ama, size gönderdiğim yasa maddelerini hiç okumadınız galiba. İşin bu kadar kolayına kaçmamanızı öneririm.
SON DEFA.....
6. YILIN İÇİNDE...14 GÜN
16. YILIN İÇİNDE...26 GÜN
NET Mİ ? |
Av.Abbas Bilgili |
Sayın gezgeç;
Daha önceki cevbımda konu çok net ve anlaşılır bir şekilde izah edilmiştir. Sayın KASIMAN da İş Yasası'nın 53. maddesini sunmuş. Zaten 53. maddede konu çok nettir. Anlaşılmayacak bir şey yok, ama sanki anlamamakta direniyor gibi bir haliniz var. Lütfen 53. maddeyi yeniden okuyunuz. 53. maddede "bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara 14 gün" diyor. Kardeşim, bu cümlede "beş yıl dahil" dendiğine göre 5 defa 14 gün anlamı çıktığı çok açık ve bunu daha önceki cevabımda da belirttim. Ama sen hala "4 defa 14 gün" diyorsun.
- beş defa 14 gün,
- Dokuz defa 20 gün,
- daha sonrasi (15. yıl ve sonrası) için 26 gün izin kullanılacak.
Bu arada şunu da belirtmekte yarar var. Sanki siz ilk yılın izni yokmuş gibi düşünüyorsunuz. İlk yılın izni var, ancak ilk yılın iznini kullanabilme şartı ilk yılın dolmuş olmasıdır. Bu durumda ilk yılın iznini ikinci yıl veya daha sonraki yıllarda kullanacaksınız. Sizin sorduğunuz (arada sorduğunuz) soruda da aynlışlık var. Şöyle ki, siz "altıncı yılın içinde kaç gün kullanacağım" diye soruyorsunuz ve zannediyorsunuz ki altıncı yılın içinde sadece beşinci yılın izni kullanılır. Altıncı yılın içinde daha önceki yıllara ait tüm tüm yılların ya da bir kısmının izni de kullanılabilir. Yani hak edilen izin mutlaka takip eden yılda kullanılacak diye bir şey yok. Bunu çok daha sonraki yıllarda da kullanabilirsiniz. Çünkü iznin ne zaman kullanılacağı konusunda işçi değil, işveren insiyatif sahibidir.
Burara Sayın yyln'nin de değindiği bir hususa değinmek istiyorum. Sayın yyln, bir iznin kendi yılı içerisnde de kullanılabileceği görüşünü belirtiyor. Bu uygulamayı bazı işverenler yapıyor, ancak bu durum henüz hak edilmemiş biz iznin kullanılması demektir. Buna işveren onay verirse tabi ki kullanılabilir. Ancak çok az işyerinde bu şekilde kullanıma izin verilmekte ve bu kullanım, gelecek yılların izinlerinden mahsup edilmek üzere yaptırılmaktadır. İşçi henüz hak etmediği bir izni kullanıp da hak etmeden iş akdi sona ererse işverene borçlu kalınacağı da unutulmamalıdır. Selamlar. Av. Abbas Bilgili |
mbas67 |
Sayın gezgec
Diğer arkadaşların cevaplarından sonra Sayın Abbas Bilgilinin cevabı sizi yeterince tatmin etmiştir.
Fakat yoruma açık olduğunu düşündüğüm hususu sizlerle paylaşmak istiyorum.
Biliyoruz ki "Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez."(4857/53)
Forumlarda tanık olduğumuz durum farklı Yani İşveren İzine çıkarmıyor, Bu durumda izine hak kazandığı kıdemine göremi yoksa kaç izin kullandığına bakarakmı izin hakkını belirlememiz gerekli.
Varsayalım 7. senesini çalışan işci ancak 3 izin kullandırılmış! diğer izinleri içerde ve bu hakkı baki. 7. sene içinde tekrar izine çıkmak istiyor.(4.izni) ne olmalıdır?
4857/53 e göre
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi hizmet süresi;
olarak ele almış.
Bana göre kullandırılmayan izinin sorumluluğu işverene ait olduğundan hizmet süresinin 5 yılı aşması durumunda(6.yıl) 4.iznini 26 gün olarak kullandırılması gerekir.
Saygılarımla
|