 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Çevre Kirliliği!!!! |
Bahri15 |
Öncelikle, sitede emeği olanlara teşekkür etmek istiyorum.
Bizim apartmanın etrafında bahçesi var.Gerçi bahçe demek artık güç, çünkü insanlar balkonlardan çöplerini atmaktan hiç çekinmiyorlar.Oysa her akşam kapıcı çöpleri alıyor.Ama yine de kapıcıya inat olsun diye mi yapıyorlar, bilmiyorum balkonlardan aşağıya aklınıza ne gelirse atıyorlar.
Yönetici pek ilgili bir şahsiyet değil.
Benim öğrenmek istediğim, hukuki olarak ne yapılabilinir?Bunun bir cezai müeyyidesi var mıdır?Varsa lütfen,yardımcı olur musunuz.
Kapıya hiç olmazsa "uyarı" mahiyetinde asılırsa, belki bir nebze faydası olur...
İyi çalışmalar.. |
ender_av |
Sayın Bahri15,
Öncelikle çevreye olan bu duyarlılığınız için teşekkür etmek istiyorum. Elbette çevreyi kirletmenin cezai müeyyidesi vardır. Bununla ilgili olarak görevlendirilmiş kurumlar da mevcut. Şöyle ki; bununla ilgili 2872 sayılı Çevre Kanunu düzenlenmiştir ve yürürlüktedir.
Çevreyi kirletenler ve çevreye zarar verenler, sebep oldukları kirlenme ve bozulmadan doğan zararlardan dolayı kusur şartı aranmaksızın sorumludurlar.
Kirletenin, meydana gelen zararlardan ötürü genel hükümlere göre de tazminat sorumluluğu saklıdır.
Madde 3 - Çevre korunmasına ve çevre kirliliğinin önlenmesine ilişkin genel ilkeler şunlardır:
a) Çevrenin korunması ve çevre kirliliğinin önlenmesi gerçek ve tüzelkişilerle vatandaşların görevi olup, bunlar bu konuda alınacak tedbirlere ve belirlenen esaslara uymakla yükümlüdürler.
ÇEVRE KORUNMASINA İLİŞKİN ÖNLEMLER VE YASAKLAR
KİRLETME YASAĞI:
***Madde 8 - Her türlü atık ve artığı, çevreye zarar verecek şekilde, ilgili yönetmeliklerde belirlenen standartlara ve yöntemlere aykırı olarak doğrudan ve dolaylı biçimde alıcı ortama vermek, depolamak, taşımak, uzaklaştırmak ve benzeri faaliyetlerde bulunmak yasaktır.
Kirlenme ihtimalinin bulunduğu durumlarda ilgililer kirlenmeyi önlemekle; kirlenmenin meydana geldiği hallerde kirleten, kirlenmeyi durdurmak, kirlenmenin etkilerini gidermek veya azaltmak için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdürler.
Atık, artık ve yakıtların arıtılması, uzaklaştırılması, zararsız hale getirilmesi ve ithali ile ilgili denetimler Çevre Genel Müdürlüğünce yapılır.
CEZAİ HÜKÜMLER
İDARİ NİTELİKTEKİ CEZALAR:
Madde 20 - Gerçek kişilerden bu Kanunun;
a) (Değişik bent: 04/06/1986 - 3301/2 md.) ***8 inci maddesinin birinci fıkrasındaki yasağa uymayanlara 100 bin lira; aynı maddenin ikinci fıkrasındaki yükümlülüğü, yetkili mercilerce usulüne göre yapılan bildirime
rağmen yerine getirmeyenlere 500 bin lira,
Madde 23 - Bu Kanunun 20,21 ve 22 nci maddelerinde belirtilen fiillerin tekrarı halinde para cezaları bir katı artırılarak verilir.
Yukarıdaki maddelerde gösterilen cezalar doğrudan doğruya mahallin en büyük mülki amiri tarafından verilir. Bu cezalar 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre mal
memurluğunca tahsil edilir.
İDARİ MAKAMLARA BAŞVURMA:
Madde 30 - Çevreyi kirleten veya bozan bir faaliyetten zarar gören veya haberdar olan gerçek ve tüzelkişiler, idari makamlara başvurarak bu faaliyetin durdurulmasını isteyebilirler.
Çevre kirliliği konusu TCK"da da bir madde ile düzenlenmiştir.
Çevrenin kasten kirletilmesi
MADDE 181. - (1) İlgili kanunlarla belirlenen teknik usullere aykırı olarak ve çevreye zarar verecek şekilde, atık veya artıkları toprağa, suya veya havaya kasten veren kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Atık veya artıkları izinsiz olarak ülkeye sokan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Atık veya artıkların toprakta, suda veya havada kalıcı özellik göstermesi hâlinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza iki katı kadar artırılır.
(4) Bir ve ikinci fıkralarda tanımlanan fiillerin, insan veya hayvanlar açısından tedavisi zor hastalıkların ortaya çıkmasına, üreme yeteneğinin körelmesine, hayvanların veya bitkilerin doğal özelliklerini değiştirmeye neden olabilecek niteliklere sahip olan atık veya artıklarla ilgili olarak işlenmesi hâlinde, beş yıldan az olmamak üzere hapis cezasına ve bin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.
(5) Bu maddenin iki, üç ve dördüncü fıkrasındaki fiillerden dolayı tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.
Uzun sözün kısası benim size tavsiyem, bağlı bulunduğunuz yerin "Çevre Genel Müdürlüğü'nü" arayın. Durumu izah edin ve yöneticinizi şikayet edin. Nihayetinde sizin deyiminizle alakasız olan yönetici daha çok alakadar olacaktır. Gerekirse kirleten daireleri tek tek ikaz edecektir. Çevre olayı eğitim eksikliğinden kaynaklanıyor aslında. Umarım bu çabalarınızın bir sonucunu alırsınız. Kolaylıkllar diliyorum. Saygılarımla...
|
Bahri15 |
Sayın Av;
ilginiz için teşekkür ederim.Tavsiyelerinizi mutlaka yapacağım.Söylediğiniz gibi bu bir eğitim sorunu.Ancak iki üst katımdaki
bayan doktorun bile bahçeye çocuk bezi attığını söylesem, kim inanır?
Okumuş olmak ve adam olmak apayrı birşey... |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 06:08:20 |