20 günlük evliyim Boşanma davası açmak istiyorum |
PIGGY2000 |
Merhaba. 20 gündür evliyim ve en kısa sürede boşanmak istiyorum. Yeni medeni kanun kapsamında ayrı yaşanmasına karar verilme ihtimali gibi birşey varmış. Her iki taraf da boşanmayı istediği takdirde hakimin gene de boşanmama kararı verme ihtimali ya da yetkisi var mıdır? Şimdiden teşekkür ederim.
PIGGY2000 |
Kaan V. |
Sayın PIGGY2000;
Medeni Kanunumuzun 166. maddesinin 3. fıkrası şöyledir:
Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.
Fıkra hükmü açıkça şunu belirtmektedir ki anlaşmalı boşanma davalarında, davanın açıldığı tarihte evlilik en az bir yıl sürmüş olmalıdır.Bu yüzden şuan için anlaşmalı olarak boşanamazsınız.Evliliğiniz bir yıl sürdükten sonra bu yolu kullanabilirsiniz.Bu durumdada hakimin karşısına çıkarak boşanma isteginizi belirtmelisiniz ki hakim iradenizi serbestçe açıkladığınıza kanaat getirsin.Ayrıca "boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenleme" yapılması gerekir.Hakim bu düzenlemeyi uygun bulmalıdır.Uygun bulmazsa değişiklik yapma hakkına sahiptir.Değişikliği iki tarafta kabul ederse boşanmaya hükmolunabilir.
|
Kaan V. |
Ayrı yaşama hususunda Medeni Kanun Maddeleri şöyledir anlaşılır olduğu için açıklamayı gerekli bulmadım:
MADDE 167.- Boşanma davası açmaya hakkı olan eş, dilerse boşanma, dilerse ayrılık isteyebilir.
MADDE 168.- Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.
MADDE 169.- Boşanma veya ayrılık davası açılınca hâkim, davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, eşlerin mallarının yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri re'sen alır.
MADDE 170.- Boşanma sebebi ispatlanmış olursa, hâkim boşanmaya veya ayrılığa karar verir.
Dava yalnız ayrılığa ilişkinse, boşanmaya karar verilemez.
Dava boşanmaya ilişkinse, ancak ortak hayatın yeniden kurulması olasılığı bulunduğu takdirde ayrılığa karar verilebilir.
MADDE 171.- Ayrılığa bir yıldan üç yıla kadar bir süre için karar verilebilir. Bu süre ayrılık kararının kesinleşmesiyle işlemeye başlar.
MADDE 172.- Süre bitince ayrılık durumu kendiliğinden sona erer.
Ortak hayat yeniden kurulmamışsa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir.
Boşanmanın sonuçları düzenlenirken ilk davada ispatlanmış olan olaylar ve ayrılık süresinde ortaya çıkan durumlar göz önünde tutulur.
|
gerunsal |
MERHABALAR ;
Sayın Khan'ında belirttiği gibi anlaşmalı boşanma davalarında temel olarak evliliğin evlilik birliğin temelden sarsılmış sayılarak sona erdirilmesi için en az bir yıl sürmüş olması gerekliliği aranmaktadır. Fakat bu hüküm 1 yıldan daha az sürmüş olan evliliklerin boşanma ile sonlandırılmasına engel teşkil etmez. Eğer boşanma için kanunda sayılan diğer nedenlerden biri mevcutsa (zina,terk,akıl hastalığı,..vs.) veya da başka herhangi bir nedenle boşanma davası açabilirsiniz.
Ayrıca boşanma nedenini belirtmediğiniz için duruma göre değişik olasılıklarda oluşabilir. Örneğin eşinizin daha önceden bilmediğiniz bir durumunu öğrenmişseniz eşinizin bir özelliği nedeniyle yanıltılmışsanız eğer şartlar tam olarak mevcutsa bu durumlarda evliliğin iptalinide dava edebilirsiniz.
Gökçe Erünsal |