Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
evlat edinmede doğum izni
leonal Evlat edinmek için SHÇEK e başvurmuştuk. Bugün bizi aradılar ve heniz 30 günlük olan bir bebeği evlat edinmiş olduk.. Eşim sigortalı ve sözleşmeli personal olarak bir vakıfta çalışmaktadır.. Yasalarda belirtilen 8 haftalık doğum izninden yararlanabilirmi ? Evlat edinenlerin de doğum yapanlar gibi bu haktan yararlanmaları söz konusumudur ? Eşim bu koşullarda ücretli izine ayrılabilirmi.. ne yapmamız gerekiyor ?
izmirli İşverenin inisiyatifine bağlı olarak ÜCRETSİZ İZİN verilebilir ama doğum izni asla. Hele ücretli izin hiç olmaz.
leonal Evlat edinenlere doğum izni Yeni yasa tasarısına göre, doğum sonrası kadın çalışanlara verilen sekiz haftalık aylıklı izin hakkından en fazla iki yaşında bir çocuğu evlat edinmek amacıyla geçici bakım sözleşmesi yapan kadın ve erkek çalışanlar da yararlanacak... Derleyen: Burcu Özensoy / 19.01.2005 Evlat edinmek üzere geçici bakım sözleşmesi yapan kadın ve erkek çalışanlara da 8 hafta süreli ücretli izin verilecek. Kadın çalışanlar dört ay süre ile günde 3 saat, sonraki altı ay da 1.5 saat süt izni kullanabilecek. Erkekler de doğum nedeniyle ücretsiz izin alabilecek. Devlet Memurları Yasası ve İş Yasası#8217;nda değişiklik yapan yasa tasarısı TBMM Başkanlığı#8217;na sunuldu. Buna göre, doğum sonrası kadın çalışanlara verilen sekiz haftalık aylıklı izin hakkından en fazla iki yaşında bir çocuğu evlat edinmek amacıyla geçici bakım sözleşmesi yapan kadın ve erkek çalışanlar da yararlanacak. Eşlerin isteğine göre Kadın çalışana 16 haftalık doğum izninden sonra çocuğunu emzirmesi için dört ay süre ile günde 3 saat, daha sonraki altı ay süre ile de günde bir buçuk saat süt izni verilecek. Süt izninin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağı kadın çalışanın tercihine bırakılacak. Kadın çalışan veya eşinin istekleri halinde bu izin on iki aya kadar uzatılabilecek. Gebelik, doğum yada evlat edinme geçici bakım sözleşmesi yapılması durumunda kadın çalışanın, doğum yada evlat edinme geçici bakım sözleşmesi nedeni ile erkek çalışanın aldığı izinlere bağlı olarak hizmet akitleri feshedilemeyecek. Genel gerekçe Genel gerekçede, tasarının, cinsiyete dayalı rol ayrımlarının ortadan kalkması, çalışan kadının doğum nedeniyle mağduriyetinin önlenmesi, çocuğun doğumundan yada evlat edinilmesi amacıyla geçici bakım sözleşmesi yapılması tarihinden itibaren 12 ay kadar geçecek süre içindeki sorumluluğun anne, baba ve devlet yada işveren tarafından eşit şekilde paylaşılmasını öngördüğü kaydedildi. Tasarı ile ayrıca Ocak 2002#8217;de yürürlüğe giren yeni Türk Medeni Yasası#8217;nda yer alan evlat edinme hükümleri ile uyum sağlandığı ifade edildi. Tasarının yasalaşması durumunda işçi ve memur çalışanlar arasından varolan doğum izinlerine ilişkin ayrım kaldırılarak uluslararası platformlarda onaylanan fırsat ve muamele eşitliği prensibinin de yerine getirilmiş olacağı bildirildi. Bu yazıyı internette konuyu ararştırırken buldum.. Gerçeklik payı yokmu.. Tasarı yasalaşmadı mı ?
inka Böyle bit tasarı var diye biliyorum ben ama hala yasalaşmadı yani tam olarak uygulanma zorunluluğu yoktur.. Sonuçta işverenler doğum yapacak / yapan çalışanlarına ait hastane raporlarını ssk ya bildiriyorlar ve bu şekilde kişi aldığı 8 haftalık ücretini sskdan talep edebiliyor... Eşi doğum yapan işçi ise her nekadar 9 doğursa da!!!! ücretli izin hakkını henüz kullanamıyor!!!! Bilgim dahilinde yardımcı olabildiysem ne mutlu
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 09:17:08