mus3535 |
Şİmdi bu yanlışlığı-usulsuzluğu nasıl düzelttirebilirim,yasada görüldüğü gibi açıkça bi yanlış uygulama var...bu prim grubunu SSK mı yoksa işyerimi belirliyor...benim durumunda onlarca kişi tanıyorum,çözüm için neyapabiliriz.Konunun daha açıklayıcı olması için Aşağıda daha önceki topicten alıntı yapıyorum...tüm ilgilenenlere teşekkür ederim..
-Kimyasal solventler kullanılan bir matbaada çalışıyorum,emeklilik gün hesabında herhangibir indirimden yani erken emeklilik hakkından yararlanabilirmiyim...teşekkür ederim
- Eğer çalıştığınız matbaa ; basın iş kolu kapsamına giriyorsa ve ssk dökümünüzde belge türü 2A olarak görünüyorsa çalıştığınız her yıl için 90 gün itibari hizmet alırsınız.Yani 10 yıllık çalışma sonucu 10x90 =900 gün itibari hizmetle 2,5 yıl erken emeklilik hakkı elde edersiniz.Dediğim gibi yukardaki kriterleri sağlıyorsanız bu erken emeklilik olayı gerçekleşir.
zkeskin1 adlı üyenin imzası
- İlginize teşekkür ederim.2A nın kriterleri nedir acaba...örneğin biz basın kolunda değiliz ama gazete baskısından farklı bir ortam olmayan plastik ambalaj baskısı yapıyoruz..yani boya ve solventler aynı özellikli...böyle durumda bizimde 2A grubundan gösterilmemiz gerekmez mi?
- Sayın forum üyesi
Sizin aşağıda aktaracağım bilgiler doğrultusunda itibari hizmetten yararlanmanız gerekir.Yalnız bu hizmetten faydalanamıyorsunuz çünki
itibari hizmet için işvereninizin primlerinizi 2 puan fazla yatırması gerekirke normal yatırmış.Bu sitedeki değerli hukukçu arkadaşlar bu konuda bir açıklama getirebilirlerse benim içinde tatmin edici olur.Bu iş için geriye dönük olarak hukuki bir çözüm olabilirmi.Zira siz çalıştığınız yerden birfiil hiç ayrılmadan halen çalışıyorsunuz.Durumunuz incelenmeli ve değerlendirilmelidir.3960 gün civarında kesintisiz gününüz var.
İTİBARİ HİZMET
506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre sigortalı sayılanların aşağıda sayılan görevlerde geçen sigortalılık sürelerine, 11.08.1977 tarih ve 2098 sayılı Kanun'un 1. maddesiyle anılan Kanun'a eklenen Ek 5. Madde hükmüne göre, bu sürele-rin her tam yılı için, hizalarında gösterilen 90 günlük itibari hizmet süreleri, sigorta-lılık süresi olarak eklenir :
I- a) 212 sayılı Kanunla değiştirilen 5953 sayılı "Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetleri Düzenleyen Kanun" kapsamına tabi olarak (1. maddesi kapsamına giren işyerlerinde) çalışan sigortalılara,- b) Basın kartı yönetmeliğine göre basın kartına sahip olmak suretiyle gazetecilik yaparken, kamu kurumlarına giren ve bu kurumlarda meslekleriyle ilgili görevlerde (basın müşavirliklerinde) istihdam edilen sigortalılara,
II- 20.06.1987 tarih ve 3395 sayılı Kanun'un 13. maddesiyle yapılan değişiklik gereğince, basım ve gazetecilik işyerlerinde 1475 sayılı İş Kanunu ve değişikliklerine göre çalışan sigortalılardan; a) Solunum ve cilt yoluyla vücuda geçen gaz veya diğer zehirleyici maddelerle çalışan işyerlerinin sigortalılarına, b) Fazla gürültü ve ihtizaz yapıcı makine ve aletlerle çalışarak iş yapılan işyerlerinin sigortalılarına, c) Doğrudan doğruya yüksek hararete maruz bulunarak çalışan işyerlerinin sigortalılarına, d) Fazla ve devamlı adali gayret sarf edilerek iş yapılan işyerlerinin sigortalılarına, e) Tabii ışığın hiç olmadığı ve münhasıran sun'i ışık altında çalışılan işyerlerinin sigortalılarına, f) Günlük mesainin yarıdan fazlası, saat 20.00'den sonra çalışarak yapılan işyerlerinin sigortalılarına,
III- 20.06.1987 tarih ve 3395 sayılı Kanun'un 13. maddesiyle yapılan değişiklik gereğince, Denizde çalışan gemi adamları, gemi ateşçileri, kömürcüler, dalgıçlara,
IV- 20.06.1987 tarih ve 3395 sayılı Kanun'un 13. maddesiyle yapılan değişiklik gereğince, azotlu gübre ve şeker sanayiinde, fabrika, atölye, havuz ve depolarda, trafo - binalarında çalışanlardan; a) Çelik, demir ve tunç döküm işlerinde çalışanlara, b) Zehirli, boğucu, yakıcı, öldürücü ve patlayıcı gaz, asit, boya işleriyle gaz maskesi ile çalışmayı gerektiren işlerde çalışanlara, c) Patlayıcı maddeler yapılmasında yapılan işlerde çalışanlara, d) Kaynak işlerinde çalışanlara, her yıl için, 90 günlük itibari hizmet süresi verilmektedir.
Kesirlerin hesaplanmasında tam yıl 360 gün olarak alınmakta; fiilen çalışılmış güne eklenecek itibari hizmet günü sayısının bulunmasında (çalışılan gün sayısı x 0,25) formülü uygulanmaktadır. Yukarıda sözü edilen işlerin yapıldığı işyerlerinin işverenlerinin, itibari hizmet süresi düzenlemesi nedeniyle prim yüklerinde artış olmakta; bu işverenler, normal sigortalılardan 2 puan fazla olarak "malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları" primi ödemek zorunda bulunmaktadırlar.
zkeskin1 adlı üyenin imzası |