alisinkay |
Aşağıdakiler maaş bağlama koşulları belirttiğiniz kanun da yanlışım varsa düzeltin yurtdışı borçlanmasına olanak tanıyan bir kanun.Emeklilikle herhangi bir ilgisi olduğunu sanmıyorum.Teyzenizin bir şekilde Türkiye de bir çalışması olabilir.
1479 Sayılı Kanuna Göre;
Yaşlılık aylığı sigortalının, sigortalılık süresi içinde aylar itibariyle prim ödediği gelir basamaklarının, bu basamaklardaki prim ödeme süreleri de dikkate alınarak, aylık başlangıç tarihinde yürürlükte bulunan gelir tablosu üzerinden hesaplanacak ağırlıklı ortalamanın aylık bağlama oranı ile çarpılması suretiyle hesaplanır. Aylık bağlama oranı, sigortalının toplam sigortalılık süresinin ilk on tam yılının her bir yılı için %3.5, takip eden on beş tam yılın her bir yılı için %2 ve yirmi beş yıldan fazla her bir tam yıl için %1.5 oranlarının toplamıdır.
Hesaplanan yaşlılık aylığı, ayrıca Gelir tablosunun son olarak değiştirildiği ay ile aylık başlangıç tarihi arasında geçen her ay için D.İ.E. tarafından açıklanan TÜFE değişim oranları kadar arttırılır. Bu Kanuna göre bağlanan yaşlılık, malüllük ve ölüm aylıkları D.İ.E. tarafından açıklanan TÜFE değişim oranları kadar arttırılır.
2926 Sayılı Kanuna Göre (Tarım Kanunu);
Sigortalı bulunduğu basamakta en az 1 tam yıl prim ödemişse bu basamaktan, 1 tam yıldan az prim ödemişse bir önceki basamağın göstergesinin katsayısı ile çarpımının %70'i oranında, yaşlılık aylığı bağlanır.
Sigortalının kadın ise 58, erkek ise 60 yaşlarından sonra sigortalı olarak geçen her tam yıl için %1, 25 tam yıldan fazla prim ödenen her tam yıl için %1 ilave edilir.
25 tam yıldan eksik prim ödenen her yıl için %70 oranı %1 eksiltilerek hesaplanır.
|