ikinci evlilikte cocugun velayeti |
FionA |
merhaba..
benim sorunum biraz karmasik belkide herkezinki kadar.. en basindan basliyim 1999 senesinde evlenerek esimle birlikte amerikaya yerlestim.. esim MEb den burslu ogrenci olarak masterini yapmak uzere amerikaya gitmisti.. evliligimizin ikinci yilinda 2001 de bir kizimiz oldu.. siddete maruz kaldigim icin esimle anlasamiyor aramizdaki saygi sevgi gittikce tukeniyordu.. hakeza hakaretler ve kufurlerde cabasiydi. ben orada calismaya baslamistim.. bi sure sonra kavgaya ve hakaretlere tahammul edemeyerek kizimida yanima alarak esimi terkettim ve baska bir eyalete yerlestim amerikada.. bir sene kadar kendi isimi yapark kizimla orada yasadim.. aileminde yogun israriyla 2005 ocak ayinda kizimida yanima alarak turkiyeye dondum. ve ailemin yanina yerlestim.. ve esimle konusarak anlasmali olarak bosanmaya karar verdik. Bu sure zarfinda birisyle tanistim ve evlenme karari aldik. 7-9-2005 tarihinde esimle resmen bosandik. Kizimizin velayetini ben aldim vede aylik 150 dolar istirak nafakasi baglandi kizim icin. Simdi esas sorun suki. Ben onumuzdeki aylarda yeniden evlenmeyi dusunuyorum. Evlenecegim sahis ogretmen. bende simdilik is bakiyorum. Ama korkumuz evlendikten sonra esimin benim evlenmemi bahane ederek kizimi almak icin dava acmasi. boyle bir durum varmi kizim henuz 4 yasinda. nisanlim kizimi cok seviyor. vede bize bakabilecek durumda. eski esim ise hala MEB e bagli burslu ogrenci. ve amerikada yasiyor.
bu durumda dava acarsa kizimi benden alabilirmi? yada dava acilirsa benim ne yapmam gerekir? onun hala ogrenci olmasi davayi nasil etkiler?
Yardimlariniz icin simdiden tesekkurler..
Iyi calismalar. |
avukathuseyin |
VELAYET
1. Hakimin takdir yetkisi
Madde 182.- Mahkeme boşanma veya ayrılığa karar verirken, olanak bulundukça ana ve babayı dinledikten ve çocuk vesayet altında ise vasinin ve vesayet makamının düşüncesini aldıktan sonra, ana ve babanın haklarını ve çocuk ile olan kişisel ilişkilerini düzenler.
Velayetin kullanılması kendisine verilmeyen eşin çocuk ile kişisel ilişkisinin düzenlenmesinde, çocuğun özellikle sağlık, eğitim ve ahlak bakımından yararları esas tutulur. Bu eş, çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmak zorundadır.
Hakim, istem halinde irat biçiminde ödenmesine karar verilen bu giderlerin gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir.
2. Durumun değişmesi
Madde 183.- Ana veya babanın başkasıyla evlenmesi, başka bir yere gitmesi veya ölmesi gibi yeni olguların zorunlu kılması halinde hakim, re'sen veya ana ve babadan birinin istemi üzerine gerekli önlemleri alır.
YARGITAY KARARI
VELAYET KENDİSİNE VERİLEN KADININ EVLENMİŞ OLMASI TEK BAŞINA VELAYETİN DEĞİŞTİRİLMESİNİ GEREKTİRMEZ. DAVALININ VELAYET GÖREVİNİ İHMAL ETTİĞİ İSBAT EDİLMELİDİR.
|
FionA |
oncelikle cevabiniz icin tesekkuler.. ama bunun dah acik bir dille anlatimi yokmu? yani cocugumu benden alabilirmi ben verdigi nafakayi kesmesinden endiselenmiyorum.. biz kizimiza bakabiliriz ama kizimi benden alabilirmi evlendikten sonra? |
Av.Ragıp Atay |
yanıt oldukça açık. Yasada evlendikten sonra velayet alınır diye bir hüküm yok. Ualnızca hakimin bazı tedbirleri alacağını söylüyor. Bu da yeni olguların ortaya çıkmasına bağlı. Örneğin yeni eşinizn eve bakmaması, size ya da çocuğa kötü mumele yapması gibi
Bunun dışında evlenmekle velayet alınmaz. Nafaka da kesilmez |
sevim1975 |
çocuğun velayeti bende,eski eşim şu güne kadar ödemesi gereken nafakayıda ödemedi.nafakayı ödemiyor diye dava açsam eski eşime nasıl bir ceza uygulanabilirki beni rahatsız etmesini engelleye bilirim.teşekkürederim |
avukathuseyin |
iik. (Değişik: 538 - 18.2.1965 / m.136) Nafaka vermeye mahkûm olup da ilâmda gösterilen ödeme şartlarına riayet etmiyen borçlu, alacaklının şikâyeti üzerine icra mahkemesince tarafların hal ve vaziyetlerine göre on günden üç aya kadar hafif hapse mahkûm edilir. Cezanın infazından sonra işliyecek nafaka hakkında aynı hüküm cereyan eder.
Ancak borçlu, nafakanın kaldırılması veya azaltılması hakkında dava açmış ve borçlunun ileri sürdüğü sebepler, icra mahkemesince cezanın tehiri talebini kabul ettirecek mahiyette bulunmuş olursa, bu madde hükmünün uygulanması yargılama sonucuna bırakılabilir.
(Ek fıkra: 4949 - 17.7.2003 / m.97) Mahkemece ara kararı ile hükmedilen nafakayı ödemeyen borçlular hakkında da birinci fıkra hükmü uygulanır.
merhaba yapmanız gereken ödemesi için icra taki yapın . Şayet ödemezse şikayet ediniz. |
sevim1975 |
cevabınız için teşekkür ederim.Peki Eski eşimin çocugu ayda 2 kere görme hakkı var.aldığı günün 17:00'sinde getirmesi zorunlu.Çocuğun onda yatıya kalma izni yok.getirmediği taktirde polisemi şikayet edeceğim.getirmediği içinde ceza verile bilirmi. |