Avukatlık sınavı |
dicle21 |
KİMİMİZ BİR BU EKSİKTİ DERKEN KİMİMİZ SÜZGEÇ VAZİFESİ GÖRÜR İYİDİR DEMEKTE. SİZCE Avukatlık Sınavı GEREKLİ Mİ? |
alisinkay |
Bu arada,
Hukuk fakültesinden ne öğrendiniz arkadaşlar?
Ben şahsen sadece temel hukuk bilgisi aldım,ki bu 1 yıllık üzerinde durulan bir dersle(anadolu liselerindeki hazırlık sınıfları gibi) öğrenilebilir.
Hukuk fakültesi ne öğretti.Bugün mazeretsiz bir veya iki gün işe gelmemenin disiplin cezası aylıktan kesme.Peki yarın ne olacak.
Borçlar hukuku değişiyor.Siz 1 ila 10 yıllık süreleri ezberlediniz ama 2 ila 20 yıl oluyor.Ticaret hukuku dğeişiyor.Ceza hukuku değişti.CMUK değişti.
Ve size kanun öğrettiler.Kanunu mesleğinizde açıp bakabilirsiniz.
Bize asıl öğretilmesi gereken, kanunların yorum tekniklerini kaç arkadaşımız okulda öğrendi.
Avukatlık sınavı.Ne işe yarayacak?Bilgi ölçmeye mi? Müvekkil bana geldiğinde ezberden konuşup kanuna bakmazsam, zaten hukuğu anlayamamışımdır. Bize ne sorulacak bu sınavda?
Bilinçli birkaç Hocanın dışında ne öğrendiğinizi merak ediyorum.Boksör ayaklanması, Quamintag partisini mi soracaklar?
Yoksa eski hocamızın yaptığı gibi islam hukuğunda miras paylarını ezbere bilip paylaştırma mı yapacağız.Yeni hocamızın yaptığı gibi bu paylar bize soruda verilecek ve matematik işlemi mi yapacağız?
Ben artık bir hukukçu olarak kanunları tamamen bir kenara bırakıp, olaylar hakkında kendim yorum yapmak istiyorum.Bir kanun konulurken amacı nedir, onu bilmek istiyorum. Bir kanun hangi sosyal şartlarda, hangi amaçla, kimler tarafından konulmuş, bunu bilmek istiyorum.
Ben uygulanmayan ve uygulanmayacak kanunlar neden konulur onu merak ediyorum.Ben avukat olarak kanunları uygulamak veya uygulatmak zorunda olsam bile kendi fakültemde herhangi bir olay da kanun koyucu hiç yasa yapmamış gibi yasa koymak istiyorum.
Ben hukuk fakültesinin hukukçu yetiştirmesini istiyorum.Zaten daha sonra mesleğime kendim karar veririm. |
aysegul1378 |
arkadaşlar zaten biz bu mesleği öğrenmek için okuduk sabahladık çalıştık çabaladık bakalım öğrendikmi diye nasıl bir mantıkla sınav yapabilirler anlamadım çok saçma geldi zaten avukatlık kendini, bilgini,ne olduğunu belli edebileceğin bir meslek zaten bişeyler kapamamışsan kendinide yetiştirememisen sönüp gideceğin bir meslek ve zaten bişeyler öğrenememişsen diğer sınıfa geçmenin mümkün kılınabileceğine inanmıyorum hukuk bölümünde en azından haksızmıyım??? |
Nilgül Saraç |
Aslında çok şey öğrendin Ali ama farkında değilsin [:)]
Arkadaşlar öncelikle sınavın içeriği hakkında bilgi vereyim. Bu sınav 4 yılın tekrarı niteliğinde olmayacak. sınavınn % 75i 1 yıllık staj döneminin 6 aylık kısmı olan adliye stjayına yönelik uygulama bilgileri, %25 ise hukuk bilgileri olacak. Hukuki bilgi de ağırlıklı olarakta Medeni hukuk,İcra Hukuku ve Ceza Hukuku olacak.Yani korkulacak bir durum yok ortada. Ama bende anketteki çoğunluğun görüşüne katılıyorum.
Bu sınav yapılacağına hukuk fakültelerine alınan öğrenci sayısı düşürülmeli. |
Av.Adil Giray Çelik |
Savunma mesleğinde staj, hukuk devleti olma niteliklerini tam ya da eksik taşıyan tüm ülkelerde kabul edilmiş bir görüştür. Tarihin her evresinde Hukuk Fakülteleri genel anlamda hukuki düşünme ve yeteneğini (NOTİON) kazandıran hukukçular yetiştirir. Hukuki kültür, felsefe ve bilgiyi edinen öğrenciler Hukuk Biliminin tüm değerlerini kavrarlar. Ancak Hukuk Fakültesinden mezun olan bir Hukukçunun, Avukat, Savcı, Yargıç, Noter olabilmesi ayrı bir mesleki eğitimi gerektirir. Okul sonrası mesleki eğitime, biçimleme (FORMATİON) eğitimi denilmektedir.
Mesleki eğitim ile tam anlamıyla biçimlenmeyen, tamamlanmayan üniversite eğitimi savunma mesleğinin uygulanmasında yeterli değildir. Hukuk Fakültelerinden mezun olan öğrenciler çalışma sahalarına göre mesleki eğitime, biçimlenmeye, formation eğitimine tabi tutulurlar. Notion eğitiminin, formation eğitimiyle tamamlanması, Avukatlık mesleğinde ayrı bir değer kazandırır. Bu bakımdan hukuk devleti olma değerlerinin yaşandığı tüm demokratik, çağdaş hukuk devletlerinde meslek öncesi eğitim, staj ve sınav uygulaması bulunmaktadır.
Selam ve saygılarımla
Av. Adil Giray Çelik
Denizli Barosu
|
meryemsenyuz |
sanırım önemli olan snvın zor mu kolay mı olacağı sorunu değil neden böyle birşeyi gereksinim duyulduğudur.Kendilerince bi elemeye tabi tutmaya çalışıyorlar ama bişeye kalkışırken sonuçlarınıda düşünmek gerek şimdi bu snvı geçemeyen üstüne bi de stajını da tamamlamış biri napcak( zaten snvın stjdan sonra olması da bi garip)tabiki sizinde öngördüğünüz gibi herkes bu snvı geçecek.benzer bi durum şimdi de var aslında staj sonrası bir tez hazırlanıyor ve bundan mülakata tabi tutuluyor ama ben şimdiye kadar hiç bunu geçemeyen birini duymadım.Yani fazla büyütmeyin bu sorunu büyüklerimiz sizin için herşeyi düşünür ve her türlü fedakarlığı yapar |
seflaw |
Bence bu sınavdan herkes geçecektir.Belki sınava giren arkadaşların %1 gibi bir kısmı geçemez.TC devletinde kaç tane sınav var ve bu sınavlardan alınan harçlar nedir?Bu ve bunun gibi sınavlar alınan yüksek harçlar sebebiyle devletimizin bir gelir kaynağı olmuştur.Bu sınavı istemiyoruz ama kaldırılması içinde hiç çaba harcamıyoruz.Niçin?Çünlü itaatkar bir milletiz... |
avktpnr |
bence gereksiz bir sınav.çünkü bu resmen biz üniversitelerde iyi hukukçular yetiştiremiyoruz kusura bakmayın o yüzden birazını bu şekilde eleyelim!!Burda önemli olan üniversitelerdeki eğitim sistemiyle öğrencileri bir yerlere getirmek.Yoksa sen kişiyi hukuk fakültesine girmesi için bir hak ver(ki buda zaten sınavla olan bir durum),mezun et
sonrada hadiş canım bakalım bişeyler biliyormusun de....saçmalık sadece!! |
Av.Feyz Pazarbaşı |
Hukuk meslek değildir. Sosyal Bilimdir. Avukatlık ise meslektir.
Nasıl bir hukuk fakültesi öğrencisi Sayın Av.Adil Giray Çelik'in de haklı olarak ifade ettiği gibi nosyon (notion) sahibi olmak için çalışıp, performansına göre MEZUN olmalıysa, aynı şekilde avukatlık mesleği eğitimini aldığı staj dönemi sonunda da formasyonunu (formation) ispat etmelidir.
Bu ya staj yapılan mahkeme ve avukatın OLURU ya da SINAV şeklinde olabilir. Ve hatta bunların tamamı da olabilir.
Avukatlık sınavında test edilen husus kişinin hukuk fakültesinden mezuniyetinin yeterliliği (nosyon) değil, mesleki formasyonunun yeterliğidir.
Bu itibarla konuyu bir de tersten alarak irdelemenizi, bu sınavın sakıncalarını tartışmanızı beklerdim.
Diğer taraftan, hukuk fakültelerinde eğitimin yetersizliği, hukuk fakültelerinin çokluğu ve dolayısıyle hukuk fakültelerinden mezun olanların çokluğu konuları da konumuzla sıkı bağlantı içindedir.
Ancak, bunların arkasına saklanıp, sınava gerek yok demenin de fazla bir mantığı yoktur.
Asıl mantık şunu sorar; Peki sınavda geçemeyen ne olacak?
Hakim Savcı? Hayır, zira sınavlı, Adli Memur ? Hayır, Sınavlı.
Adliye kapsamında olmadığından diğer sosyal alanları buraya almıyorum.
Peki gerçekten bu sınavı geçemeyen avukatlık yapsın mı? Burdan bizi okuyan hukukçu olmayan vatandaşın "yapmasıııın" dediğini duyar gibiyim.
Dünyada bitirilmesi en zor fakültelerden biri ve belkide birincisi olan hukuk fakültesini kazanmış ve bitirmiş bir kişinin artık avukatlık sınavını da kazanması gerektiğini, ileride hayatını idame ettireceği, hak savunacağı mesleği için stajı ciddiye alarak formasyonu tamamlayarak, bu sınavdan geçeceğine canı gönülden inananıyorum.
Ha sınava "hayatımız boyunca sınavdan geçtik usandık artık" gerekçesi ile itiraz eden varsa o an için haklıdır ama hayatın bitmeyen bir sınav olduğunu kavramasına zaman vardır derim.
Saygılarımla. |
avsevil |
Kesinlikle bu sınavın olması ve kolaylıkla geçile bilecek bir sınav olmaması gerektiği kanaatındayım.Çünkü hukuk fakültesini bilmem kaçıncı yılında ve türlü yollarla bitirmiş hiç birşey olamazsam avukat olurum mantığıyla hareket eden nice mezunun,gerçekten idealist olarak bu mesleğe bakan ve meslek etiği konusunda son derece hassas olan diğer meslektaşlarımla aynı kulvarda ve aynı etiketle anılması benim ve benim gibi düşünenlerin kanayan yarasıdır.Hele hele baba parasıyla vakıf üniversitelerine komik derecede puanlarla girmiş ve bir şekilde bitirmiş mezunların bu sınava girmeleri gerektiğine canı gönülden inanıyorum.
|
Nilgül Saraç |
Sınavın çok kolay olacağını sanmıyorum heleki sınavın süzgeç görevi görmesi maksadıyla getirildiği kabul edilirse kolay olmayacağına kesin gözüyle bakılabilir.
Sınava her hukukçunun 3 kez girme hakkı olacak . |
demir86 |
ben hukuk fakültesinde yeniyim daha 1. yılımdayım ve bu konuyla ilgili olarak düşündüğüm zaman pek bir şey değişeceğini zannetmiyorum çünkü her hukuk fakültesi mezunu meslekte kullanılacak ana ilkeleri öğreniyor ve kendini geliştirmek o kişiye mahsus bir şey.. ben bu sınavda çok zorlanacağımızı zannetmiyorum çünkü mesleğimizin temel ilkelerini öğrenmiş olacağız. benim önümde çok uzun bir yol var daha ama aramızdan şimdi girecekler varsa onlara canı gönülden başarılar
|
Av.Mehmet Sonat |
Bu sınavı kim yapacak? |
Gökben Çakar |
merhabalar,
konu avukatlık sınavıysa elbette ben de fikrimi belirtmek isterim.klasik öğrenci mantığıyla konuya yaklaşınca;tabi,böyle bir sınav olmalı.sabahlara kadar çalışıp hatırı sayılır bir farkla girdim ben istanbul hukuk fakültesine...tabiri caizse baba parasıyla vakıf üniversitesine girip de hukuk diplomasıyla çıkan club müdavimlerinden bir farkım olmalı [:(!]ancak onlar ilgili sınavdan geçemeyince tatmin olurum.bir çok arkadaşım da benimle aynı fikirde.(ben de parlak bir öğrenci sayılmam ama en azından sınavlarımı 3. girişimde de olsa dersi kavrayıp -hiç değilse öğrenmemi istediklerini- geçiyorum)böyle düşününce bu sınav olmalı diyorum...ne yani bi medeni usulden,icradan geçmiş adamsın bu sınava mı takılacaksın [:D]
ama aklıma takılan bir konu var,geçemeyen ne olacak?tabi ki vakit kaybetmeden iş hayatına atılmak isteyecekler.fakülteyi bitirmiş,sınavı geçememiş,yeni bi sıvavı bekleyenler ara bi kadro mu oluşturacak?
|
afad |
öncelikle küçük bir düzeltme yapayım:sınava 6 kez girilme hakkı var.6 sınav sonucunda başarılı olamayan adaylar avukatlık yapamayacak.bence bu sınav gayet gerekli bir sınav arkadaşlar.size okuduğunuz fakültede şöyle bi etrafınıza bakmayı öneriyorum.acaba çevrenizdeki hukukçu adaylarının kaçının meslektaşınız olmasını istiyorsunuz.bence fakültede ders geçmenin gereklerini uygulayarak sadece ezberci bi mantıkla ders geçip mezun olan bir çok arkadaşımız var.iyi bilgi ve birikime sahip olarak mezun olan arkadaşlarımı tenzih ederek şunu söylemek istiyorum:birçok yetersiz arkadaşımız toplum içinde ben avukatım dediği zaman halkın avukatlara bakış açısı o insanlara göre şekilleniyor.avrupa ülkerinde gerçekten çok saygon bir yere sahip olan avukatlık mesleği maalesef bizim ülkemizde bu saygınlık mertebesine ulaşamamıştır.avrupada bu sınavın uygulanmadığı tek ülke biziz ve yine avrupada bu sınav hakkı sadece 2 kere tanınıyor arkadaşlar.bilgi birikimi ölçmeyi bir kenara bırakalım herşeyden önce bu sınav avukatlık mesleğinin saygınlığını artıracaktır kanımca. |
fulyaylam |
ben ankara hukuk son sınıftayım bırakın vakıf üniversitelerini devlet üniversitelerine bile hatrı sayılır bir fark atarak girdik biz bu okula; tabiiki mezun olduktan sonra da farkımız olsun istiyoruz.eğerki gerçekten amacına uygun ve belirleyici bir sınav olacaksa neden yapılmasın ki?
bu okula girene kadar değil sadece bu okulda da dengemi yitirdim çalışmaktan.o yüzden avukatlık sınavına da çalışmışım çok mu? yeter ki hakettiğimizi alalım. |
figen-veli |
cevabım özel üniversitelerin hukuk fakültesine girme kolaylığı yalnız ve yalnız puanlarda yatıyor arkadaşım.dersse aynı ders sınavsa aynı zorlukta.nedir bu devlet vakıf ayrımı.önemli olan hukuk nosyonuna sahip olabilmek.Onu düzgün bir şekilde almak ve uygulamak.ben önce devlet üniversitesine 4 yılımı verdim bitirdim.sonra vakıf üniversitesinde hukuk fakültesini bitirdim.hukuk nosyonum gayet iyi düzeyde.farkınız sadece ÖSS ye girerken fazla puan almış olmanızdan mı kaynaklanıyor.Bence fark mesleğe başladıktan sonra aldığınız nosyonu ne kadar kullanabiliyor bilginizi ne kadar pazarlayabiliyorsunuz burada yatıyor.daha mesleğe başlamadan haksızlık yapmaya başlamışsınız bile... yorumu yine de size bırakıyorum.hoşçakalın[?] |
figen-veli |
sevgili gökben çakar arkadaşım;öncelikle avukatlık sınavına ben de karşı değilim.evet tabiki olması taraftarıyım.kaliteliyle kalitesiz,bilgiliyle bilgisiz farkı çıksın ortaya... ben de vakıf üniversitesinde bitirdim hukuk fakültesini. fakat baba parasıyla değil ve fakat çok büyük maddi zorluklarla fakat başarıyla. Ve benim gibi birçok arkadaşım vardı orada... bunun yanında devlet üniversiteleri hukuk fakültesinde olduğu gibi bizim okulumuzda da çok başarısız olan hala mezun olamamış arkadaşlarımız var.zaten hukuku başaramayacak olanlar okullarda dökülmeye başlıyorlar. neden bizleri de araya katarak clup müdavimi sıfatını yakıştırarak hakaret ediyorsunuz. Bir hukukçu adayına yakışmayacak bir davranış sergilemişsiniz.üzüldüm. Farkınızı meslekte varsa bilginizle,almışsanız nosyonunuzla gösteriniz.Bir hukukçunun böyle adaletsizce düşünmesi ülkemizin geleceği açısından beni endişelendiriyor.Yazık çok yazık....[V]
|
Gökben Çakar |
sevgili Figen-veli;elbette sözüm sizin gibi okuyanlar,vizyonunu belirlemiş hukukçular için değildi.hakaret ettiğimi düşenmeniz beni üzdü [V] ne demek istediğimi çok iyi anladığınızdan eminim,siz de okuldaki arkadaşlarınızdan bahsetmişsiniz. ''club müdavimi'' sıfatını ne size ne de bir başkasına HAKARET amacı güderek yazmış değilim.kendinizi bahsettiğim kişilerin arasında görmüyorsanız zaten bu kadar tepkili davranmanıza gerek yok derim.selamlar... |
bora19777 |
Av.sınavıda olmalı,hukuk fakultelerine alınan ögrenci sayısıda azaltılmalı diye dusunuyorum.Mesleğe yeni başlayan ve kendi bürolarını açma cesaretini gösteren meslektaşlarımızın durumu ortada.cmuk ile büro masraflarını cıkarmaya çalışıyorlar.özellikle hukuk fak. olan illerde arkadan cığ gibi stajer geliyor.birseyler yapılmalı.insanların emeğine yazık.
|
damish |
Artık meslek sahiibi olmalıyım derken bi de onun karşımıza çııkması saçmalık..işleri zorlaştırmaktan başka bişey degil..[:(] zaten zor gecilen sınavlar varken bir de onun stresi agır bi yük.. Kim ne derse desin evt bilgisizle bilgili ayrıLıor ancak zaten bu işte kendini geliştiren yeterli ölÇüdeki insan kendini belli eder her ne konumda olursa olsun Yine de bu bir şart ve herkese başarıLar diliyorum[:D] |
alisinkay |
Yukarıdkai yazıları okudukça şaşırıyorum.Demek hukuk fakülteleri artık hukuk öğretebiliyor.Arkadaşlar ben yargıtayla, doktrinle hatta kendisi ile çatışan öğretmenler tanıdım.Bu sınavı kim? Hangi kriterlere göre yapacak. Bence sınav olup olmamasının bir sakıncası yok.Her halde avukatım. Ancak hukuk fakülteleri arasında bile bunca farklı öğretiler varken, ve farklı konulara önem verilirken birinin diğerinden daha fazla bildiğini kim neye göre tespit edecek.
En basit örnek.İdare hukukçularımızdan birisi idari yargılamaya çok fazla önem verirdi.İdari yargılamayı doğru öğrenen birisi idare hukukundan rahatlıkla geçebilirdi. Bir diğeri ise Teşkilata çok fazla önem verirdi.Ondan geçebilmek için de teşkilatı öğrenmeniz gerekir. Zaten bir derya olan hukuk fakültelerinde hangi öğrenci hocalarının öğrettikleri dışında zaman bulup başka şeyler öğrenebilir?
Arkadaşlar bu sınavın olmasını en fazla isteyen arkadaşlarımız umarım en çabuk pişman olanlar olmaz. |
demirok_m |
avukatlık sınavı bana gore olmalı arkadaslar ama bu sartlarda diil!!!yanı sınav hukuk bilgisi iyi olnla olmayanı ayırt edecek nitelıkte olmalı.Ama gunumuzde yapılan hangi sınav gerçeği yansıtıyokı bu sınav yansıtsın.Bilgiyi, iyi olanla olmayanı ayırt ettiği takdirde bu sınav yapılmalı!!!Burdan bişey daha solemek istıorum nolursunuz artık hukuk fakültelerine bu kadar kişi alınmasın!!!
|
avukatsanem |
avsevil'e ve bu sınavı haklı bulanlara cevabımdır.[:tbn].. siz nasıl bir hukukçu ve adalet savunucusunuzki bu sınavı haklı bulduğunuz gibi bunun yalnızca belli bir dönem hukuk mezunlarını kapsadığını geriye dönük mezunları hiç bir şekilde etkilemeyeceğini düşünmeden adaletsiz yorumlar da bulunuyorsunuz. bu sınav bir gerekçeden dahi yoksun.haklı hiç bir açıklaması yok kimse de haklı bir açıklama yapamaz. neyi ölçüyor neyi biçiyor bu sınav kimi kimleri?
ve tekrar bu sınavı haklı bulanlara diyorum ki kendilerini etkilemeyen bir sınav da "çok doğrudur gereklidir" gibi bir yorum yapmasınlar. o zaman herkes bu sınava tabi tutulsun ve şundan eminimki yeni mezunlar eski mezunlardan ve mesleklerini icra eden meslektaşlarımdan yüzde bazında çok daha başarılı olur.[;)]
devlet ve özel üniv.ler diye bir ayırım yapılıyor... her yerde aynı eğitim verilmiyor mu? ya da başarılı profesorler yok mu? o zaman biz böyle bir ayrım yapmayalım da bence şöyle bir ayrım yapalım ; sınavlarını tamamen kendi hakkı ve başarısıyla bilgisiyle geçenler ve haksızlıkla sınavını geçmek için geçenler... hanginiz kopye çekmedi sınavda ? o zaman kopyeyle sınavını geçen hukuk öğrencileri bu mesleği haketmiyor. madem hak hukuktan bahsediyoruz bu da bir adaletsizlik değil midir? kimse kendini gereksiz üstün görmelerle aldatmasın. öğrenen öğrendiğini icra edebilen her yerde başarılı olur. en azından kimse bunun değerini anlamasa da hukuk ta başarılı olmuş olur. gönül verdiğimiz bir alan da... |
avukatyavuz |
merhaba arkadaşlar.bizler artık bu sınavın yapılıp yapılmamasının değil nasıl yapılacağının derdine düştük..
bu konuda sınavı büyük bir kararlılıkla bu sene uygulayacaklarını söyleyen yetkililerden şu ana kadar yaptığımız hiç bir görüşmede cevap alamadık..
sonuçta temeli olmayan bir uygulama ile daha karşı karşıyayız..
yapılacak tek şey bir an önce birilerinin bize bu sınav hakkında bilgi vermesi yani soruların kim tarafından hazırlanacağı vs. gibi..
bilgi edinenler bizlerle paylaşırsa sevinirim.. |
fulyaylam |
arkadaşlar bu sınavın getirilmesi konusunda çalışmalarda bulunan Sn. Semih Güner bu sınavı barolar birliğinin yapması gerektiğini fakat ÖSYM'nin sınavı ben yapaacağım diye tutturduğunu,henüz bir anlaşma sağlanamadığını söylemişti en son fakat son durum nedir bilgim yok.ayrıca yukarda adaletten bahseden arkadaşa söylüyorum.hukuka dair öğrenmen gereken ilk şey yargısız infaz yapmaman gerektiğidir.kavramlardan bahsederken içlerini doldur lütfen.havada kalmasın. |
avukatyavuz |
Arakadaşlar barolar birliğinden bir yetkili ile dün yaptığım görüşmede sınavın 23 aralık tarihinde yapılacağı ve sınav tarihinden iki ay önce stajını bitirmiş olanların girebileceğini öğrendim.
Artık sınavın olup olmaması değil nasıl olacağı konusundaki bilgilerimizi birbirimizle paylaşalım istedim.
Şimdiden herkese kolay gelsin.. |
diclehukuk |
Herkese Merhaba. Ben henüz hukuk fakültesi 3.sınıf ögrencisiyim sizler kadar bu konularda bilgim yok ama benim de bu konuda söyleyeceklerim var. İlk olarak sınav hakkında edindigim birkaç bilgiyi aktarmak istiyorum sizlere: Avukatlık Sınavı Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu tarafından ÖSYMe yaptırılıyormus. Sınavda %30 Avukatlık Hukuku %70 Temel Kavramlardan soru geliyormuş. Ve mezun olduktan sonra 4 yıl içinde en fazla 6 sınav hakkı tanınmış. Bence buraya kadar güzel, çünkü ortalık avukat doldu ve buna bir sınırlama getirmenin zamanı gelmişti fakat bu sınavın barolar tarafından Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu denetiminde ve Stajdan hemen sonra yapılması çok daha isabetli olurdu diye düşünüyorum. Kanımca bir avukat aldıgı eğitimden çok daha fazlasını staj döneminde kazanıyor. Sizce mantıksız mı ? |
asre |
arkadaşlar hepimiz oldukça güzel ve bilgili bir şekilde tartışmışız konuyu.evet şuan da yeni mezun olan,2001 girişli ve şuanda benim gibi stajını yapan birçok arkadaşımız avukatlık sınavı konusunda bir tereddüt ve şaşkınlık içerisinde?
ben öncelikle şunu dile getirmek istiyorum ki bu sınav artık bir şekilde uygulanacak.ama eksiklikleri tamamlıyıp işe doğru yerden başlamak lazım.tamam herkes hem fikir, bu sınav olmalı ama bunun da bir alt yapısı işleyişi olmalı..!!! maksat kaliteyi yükseltmekse ne güzel tabiki bu olsun, nitelikli insanlar olduğumuzu toplum kabullensin ama daha başlamadığım bir meslekte haliyle düşürme fırsatım olmayan bir kalite için ben neden sınava tabi oluyorum??Öncelikle bu sınavın neden yapıldığına dair bir netlik lazım.hukuk fakülteleri arasında fark olduğuna inananlardan değilim,çünkü etiket istemeyen tek meslektir hukukçuluk...ayrıca zaten meslek olarak da yapacağımız iş kendi içerisinde başarısızı ve kalitesizi erimeye mahkum eden bir alandır.piyasadaki bu kadar çok avukat içerisinde gerçekten yükselmiş ve iş icra edebilenler zaten kendine yer edinmiş kalitesini ispat etmiş meslektaşlarımızdır.ama artık kabul etmek gerekirki bu ülkenin genç beyinlere ihtiyacı var heleki şuan da hukuk sistemimiz bu kadar yenilenip güncellenirken.şimdi avukatlık sınavı altındaki bu düz mantık benim bir türlü algılayamadığım bir durum.bırakın avukat olalım yine bu sınavı yapın ama bu sınav mesleğe giriş için değil meslekte yükselme için olsun...[:cv]
diğer merak ettiğim konu ise bu sınavın yasallaşması neredeyse 5 yıl öncesine dayanıyor.5 yıldır elimizdeki tek döküman avukatlık kanunu??daha önce uygulanmamış bir sınava bu kadar çok genç beyin girecek.bunun bir alt yapısı olması gerekmiyormuydu?
en çoK merak ettiğim şey ise arkadaşlar şimdi avukatlık sınavını geçemezsek biz ne iş yapacağız???AVUKATLIK GİBİ ALTERNATİFİ OLMAYAN BİR MESLEK İÇİN BİR SINAV YAPILIYOR.TAMAMDIR YAPILSIN.AMA BİZ GENÇ STAJYERLER YA DA ŞUAN ÖĞRENCİ OLUP MESLEĞE BAŞLAMAMIŞ GENÇLER OLARAK BU SINAVI VERENE KADAR NE İŞ YAPACAĞIZ???
işte alt yapıdan kastım budur arkadaşlar.avukatlık sınavının zorluk derecesine göre bu sınav hukukçular için mesleksizlik sınavı halini alacaktır.dünyanın gelişmiş ülkelerinde uygulanan bu sistemin ülkemizde de sağlıklı işleyebilmesi için öncelikle temelinin sağlam atılması gerekmezmi???....
BU KADAR EKSİKTEN VE YANLIŞTAN NASIL BİR KALİTE BEKLENİYOR ÖĞRENMEK İSTİYORUM ARKADAŞLAR...VE BEN SADECE AMA SADECE AVUKAT OLMAK İSTİYORUM....
SAYGILAR...
|
Av.Fırat Bayındır |
Konu ile ilgili bu günkü Hürriyet gazetesi haberi ve bir okur yorumu
Avukatlık unvanı sınavla verilecek
A.A
Avukatlık Yasası'nda 2002 yılında yapılan değişikliğe göre, Mayıs 2001 tarihinden sonra hukuk fakültesine kaydolup mezun olan ve avukatlık stajını bitirenler, avukatlık unvanı almak için 23 Aralık 2006 tarihindeki ilk sınava girecekler.
Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı'ndan (TBB) yapılan yazılı açıklamaya göre, TBB, Avukatlık Kanunu'nun 28. maddesine göre sınavı gerçekleştirecek ÖSYM ile görüşmelerini sonuçlandırarak, bir protokol imzaladı.
Protokol gereği, ilk sınav 23 Aralık 2006 tarihinde Ankara'da yapılacak. Sınavda, avukat adaylarına, #8220;Hukuk İlkeleri ile Yürürlükteki Hukuk Kurallarını Uygulayabilme#8221; ve #8220;Avukatlık Hukuku ve Meslek Kuralları#8221; ile ilgili test uygulanacak.
Sınava girecek adaylar, en geç 10 Kasım 2006 tarihine kadar bir dilekçe ile bağlanmak istedikleri baroya başvuracaklar. Söz konusu sınavda 100 üzerinden 70 ve daha yüksek puan alan adaylar, başarılı sayılacaklar.
Sınav sonuçları, ÖSYM tarafından kazananlar ve tüm adaylar için ayrı ayrı olmak üzere sınavdan sonra 30 gün içinde TBB'ye bildirilecek. Sonuçlar ayrıca, ÖSYM'nin internet sitesinde duyurulacak ve adayların adreslerine postalanacak.
Adaylar, sınav sonuçlarına ilişkin itirazlarını, Sınav Sonuç Belgesi adreslerine postalandığı tarihten itibaren en geç 10 gün içinde ÖSYM'ye yapacaklar.
arkadaşıma yolla yazıcı için
Yorum Sayısı: 1 / 1 Yorumlarınızı Yazınız diğer yorumlar >>>
Emrah Billur 03/04/2006 - 16:34
O hukuk diploması tuvalet kağıdı niyetine mi veriliyor? Neden ikinci bir sınav yapılacak?
|
alisinkay |
Hadi hayırlı olsun.Bu sınavın sonucunu gerçekten büyük bir merakla bekliyorum. Umarım avukatlık için bir utanç tablosu çıkmaz :) |
asre |
hadi gözümüz aydın[V]. az önce TBBnin imzaladığı protoklü okudum..uzun süredir muallakta kalan herşeye gayet net bi cevap.26 aralık 2006..bütün genç stajyer arkadaşlarıma hayırlı olsun.umarım önümüze konulan bu sınav mesleki kaliteyi yükseltmeye yardımcı olur...(düşürmeye fırsatımız olmayan bir kaliteyi).gerçi sınava girişe ilişkin kısma göre ben bir stajyer olarak yetişemiyorum ve muhtemelen bi dahaki sınava kalıyorum.ama peki şimdi stajım bitince ben bi dahaki sınav için ne kadar bekleyeceğim???ve o beklediğim sürede ne iş yapacağım???fikri olan varsa paylaşalım arkadaşlar.... |
alisinkay |
Bence askere gitmediysen askere git kardeş.O arayı değerlendirmiş olursun.Kısa dönemde de uzun dönemde de kaybın daha az olur. |
commodore1tr |
Sevgili Ali ;
Konuya tam vakıf olamadım olunca detaylı yazarım ama hadi bu arkadaş askere gitsin kızlar ne yapsın ? dikiş nakış mı?
|
alisinkay |
ABi zamanı ekonomik kullanmak gerekli.Onlara önerim de evlenmeleri.Eğer evlilerse çocuk doğursunlar :) |
asre |
arkadaşlar barolar birliği sayfasında takip ediyorsanız sınav protolü basında yer aldı.bakalım daha önceki erteleme gibi herhangi bir şans doğacakmı bizlerede???işte şimdi sizlerinde söylediği gibi mesleğe atılmak için okuduğumuz fakülteler bize sınavsız meslek kazandırmaya yetmiyor.inanın sınava girecek olmama rağmen sınava karşı değilim??ama bu kadar soru işareti ve boşlukla hukuk sisteminin alacaği verim ve kaliteteden süpheliyim.bu sınavı verene kadar mesleğimizi dair bişeyler yapabilmeliyiz???evlenmekle yada askere gitmekle geçecek bi süre değil bu arkadaşalr[:cb] |
wayor |
[quote]Sınavın çok kolay olacağını sanmıyorum heleki sınavın süzgeç görevi görmesi maksadıyla getirildiği kabul edilirse kolay olmayacağına kesin gözüyle bakılabilir.
Sınava her hukukçunun 3 kez girme hakkı olacak .
[i] Ekleyen: Nilgül Saraç - 31/12/2005 : 14:14:52 [/
amma sallamıssın be nilgülcüm sınav hakkında,seni okuyunca bayaa tırsmıstım yani neyse allahtan acıklandıda tartısmalar sona erdi sınavın nasıl yapılacağı konusunda |
Girneli |
Bence yerinde olmuş.olaya birde şu açıdan baksak;yabancı bir yerde okudunuz mezun oldunuz sonra Türkiye'ye döndünüz (tıpkı benim yapacağım gibi,ben Kıbrıslıyım ve mezun olunca tamamen farklı bir yargı çeşidi kullanılan bir yerde çalışacağım.) işte bu noktada nasıl çalışmaya başlayabilriz??
O zaman yurt dışında okuyanları sınava tabii tutsunlar dersek;peki biz ne öğrenerek çıktık fakülteden??Kaç kere savunma dilekçesi hazırladık yada kaç kere adliyeye gittik???
En mantıklısı bu sınavın amacına uygun bir içeriği olmasıdır.
Bence çok iyi olmuş.[8D][:)][8D][:)] |
avukatyavuz |
manav,kasap,bakkal gibi küçük işletmeleri bile açarken araştırmalar yapılır,ona göre en uygun yerde işletme kurulur.
Ama görüyorum ki TBB ve ÖSYM masa başında yapmış oldukları bu komik protokol ile yüzlerce arkadaşımızın hayatından 6 ay çalıyorlar.yazık çok yazık buna kimsenin hakkı yok.
ÖZEL SEKTÖRE BÖYLE BİR SINAV ....ACABA KALİTE İÇİN KAZANILMIŞ HAKKI OLAN AVUKAT BÜYÜKLERİMİZDE BU SINAVA GİRMEYE CESARET EDEBİLİRLER Mİ? |